séta okostelefonnal
Egészségmagazin.com   |   2015.08.24.

Az okostelefontól máshogy járunk

Azt mindannyian tudjuk, hogy az okostelefon hatással van a felhasználói szokásainkra, a kommunikációnkra, arra, hogy hogyan vásárolunk, vagy hogyan kapjuk meg a napi híreket. De gondoltad volna, hogy az okostelefon a járásodat is megváltoztatja? Olvass tovább és megtudhatod, hogyan befolyásolja kedvenc kütyüd a lépteidet!

reklám vége

„Húzd ki magad lányom!" „Ne legyél olyan görnyedt édes fiam!" - hallhattuk szüleinktől és tanárainktól legalább ezerszer életünk során. Pedig akkor még csak simán sétáltunk az utcán, nem olvastunk közben híreket, nem beszélgettünk a barátainkkal és nem néztünk cuki cicás videókat az interneten.

Folyamatosan ott lapul a zsebünkben az e-mail fiókunk, a Facebook, a YouTube meg az Instagram. Egy hosszabb WC-látogatásra immár nem újságot, könyvet, vagy keresztrejtvényt, hanem a telefonunkat visszük magunkkal. Szinte minden baráti összejövetelen előfordulnak „kocka-percek", amikor valami megmagyarázhatatlan okból mindenki egyszerre kapja elő a kis okost, hogy „közösségi" életet éljen.

Sokat változott a technika, és ezzel együtt sokat változtunk mi is. Gondoltad volna, hogy az okostelefon már a járásunkra is hatással van?

Az okosjárás technikája

A bathi és a texasi egyetem kutatói egy érdekes témát vizsgáltak; hogyan hat a megnövekedett médiafogyasztás és az állandó kommunikációs kényszer a járásra?

30 alany bevonásával végzett kutatásuk arra világított rá, hogy a modern ember nagyon gyorsan megtanult alkalmazkodni ahhoz, hogy úgy kell sétálnia, hogy nem látja maga előtt az utat. Ennek persze nem más az oka, mint a folyamatos telefonozás.

Megfigyeléseik alapján a modern ember, a „homo smartocus" egy új, speciális járásmódot fejlesztett ki annak érdekében, hogy biztonságosan közlekedjen, miközben szinte fogalma sincs a külvilág eseményeiről.

Az okostelefonos járás technikája:

  • minden lépésnél a szükségesnél magasabbra emeljük a lábunkat, így a nem várt, szinte láthatatlan akadályokat is elkerülhetjük
  • a léptek hosszát lerövidítjük
  • a hagyományos, felváltva lépés helyett (tudod, bal láb emel, bal sarok leér, eközben a jobb sarok már emelkedik, jobb láb emel) úgy alakítjuk lépéseinket, hogy több ideig legyen a két lábunk egyszerre a földön. Így tovább lassul a mozgás, ami növeli a biztonságot.

Ezzel a technikával az esetek nagy részében képesek vagyunk megvédeni magunkat az elesés veszélyétől, vagy attól, hogy más emberekbe vagy tárgyakba ütközzünk járás közben.

Görnyedve járj, tovább érsz!(?)

Mivel járás közben folyamatosan a telefont bámuljuk, megváltozott az emberek testtartása is.
Ilyen sétáláskor ugyanis a test szinte önkéntelenül is kénytelen előre görnyedni, szinte „belehajol" a kis (illetve az utóbbi időben folyamatosan egyre növekvő méretű) képernyőbe.

Ez a testhelyzet pedig nem alkalmas környezetből érkező ingerek gyors felfogására. Tovább ront a helyzeten, hogy a kis területre, magunk elé (a telefon kijelzőjére) fókuszálunk, ami teljesen elmosódottá teszi a hátteret, az ember környezetét, így viszont pusztán a nagyon hirtelen mozgások észlelésére van lehetőség.

A kutatásban résztvevő, 18 és 50 év közötti alanyoknak egy akadálypályát kellett teljesíteniük „normál üzemmódban", chatelés, vagy sms-ezés közben. Nem meglepő módon az eredmények alapján az éppen üzenetet pötyögők lassabban teljesítették a távot, mint telefon nélkül sétáló társaik.

Vigyázat, telefonnal vagyok!

Egy tavalyi, ausztrál kutatás is azt erősítette meg, hogy a sétálás közben történő okostelefonozás rontja az egyensúlyérzéket. Úgy tűnik azonban, hogy az emberiség nemcsak a megváltozott mozgásmintával, hanem más eszközökkel is igyekszik megoldást találni erre az új, technológia által elénk gördített akadályra. Az Egyesült Államokban, Belgiumban és Kínában ugyanis egyetemeken, bevásárlóközpontokban, vidámparkokban és boltokban is volt már rá példa, hogy külön sávot jelöltek ki a sétálás közben telefonozó látogatóknak, akik nyilvánvalóan lassabban haladnak „normális" társaiknál.

Húzd ki magad!

Szeretnél idős korodra már-már derékszögben meghajolni?
Szeretnéd, ha folyton fájna a hátad, és a nyakad?

Ennek kezdeti tüneteit talán már most is érzed magadon; nem hiába óvtak szüleink a görnyedt testtartástól, ők már tudták, hogy ez számtalan egészségügyi panaszhoz vezethet hosszú távon.

Fontos, hogy ápold baráti, családi kapcsolataidat, de az is fontos, hogy egészséges legyél és felfedezd az élet számtalan apró csodáját! Így hát (ha ezt a cikket befejezted), tedd zsebre a telefont, húzd ki magad és nézz körül!

Ugye mennyivel szebb az a virág az út szélén, mint amit egy barátod osztott meg Instagramon? Ugye, mennyivel más az a tányér finom ebéd előtted, mint amit tegnap facebookon láttál?

És hoppá, ha a lábad elé nézel, akkor talán nem lépsz bele abba a kutyapiszokba, amit amúgy öt percen belül posztolnál a #kutyapiszokmentes csoportba!

Tetszett a cikk? Akkor oszd meg és utána menj, sétálj egyet a környéken! A telefont most hagyd otthon kicsit:)!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön