szexuális egészség
Egészségmagazin.com   |   2016.01.09.

Áttörés a szexuális egészség megőrzésében

A világon még 2015-ben is 85 millió nem kívánt terhességről beszélhetünk éves szinten, amihez több mint 21 millió nem biztonságos abortusz és közel 300 ezer szülési halálozás társul. De most új módszert találtak a kutatók arra, hogyan csökkenthetik ezeket a rémületes számokat.

reklám vége

Ijesztő adat, hogy világszinten a HIV a vezető halálok a szülni képes nők körében - ez szubszaharai Afrika országaiban jelenti a legnagyobb problémát. Annak ellenére, hogy az antiretrovirális gyógyszerek hatásosnak bizonyulnak, az elégtelen erőforrások miatt sok nő ezekhez nem tud hozzájutni, ráadásul a női HIV-megelőzési technikák továbbra is korlátozottak. A kutatók új, innovatív és továbbfejlesztett megelőzési technikákon dolgoznak, hogy a nők hosszú távon képesek legyenek megőrizni egészségüket.

Új módszer a szexuális egészség megőrzésére és a terhességek megelőzésére

Régóta folyik a nők szexuális egészségének fenntartását segítő prevenciós termékek kidolgozása, melyek a nők egészségét célzó, fenntartható fejlődési célok elérésének valódi mozgatórugói lehetnek.

A többcélú megelőző technológiák, rövid nevükön MPT-k (Multipurpose Prevention Technologies) a fejlesztés alatt álló termékek új fajtáját jelentik. Ezek ugyanis különböző módszerek variációit jelentik, melyekkel egyszerre előzhető meg a HIV, a különféle nemi úton terjedő betegségek, valamint a nem kívánt terhességek is. Ez a technológiának egy bonyolult és egészen új, mindössze hat éves területe, ennek ellenére már 20 kifejlesztett termék létezik, melyek közül egy tucat már klinikai tesztelés alatt áll.

A fejlesztés alatt álló innovatív technológiáknak több változata létezik. Néhányuk a fogamzásgátlás és a nemi betegségek terén egyszerre nyújt segítséget, mások viszont azon nők számára ideálisak, akik szeretnének teherbe esni, egyúttal el akarják kerülni a HIV-fertőzést és más nemi úton terjedő nyavalyákat. Némelyik annyira diszkrét, hogy használatát nem is kell a partner tudtára adni. Van, amelyiket az aktus előtti használatra tervezték, mások viszont hosszútávon fejtik ki hatásukat. A termékek között találhatók:

  • hüvelygyűrűk, amik egyszerre hormonális fogamzásgátlók és HIV-megelőző gyógyszerek;
  • hüvelyi tabletták, amik megelőzik a HIV-et és a herpeszt;
  • végbélkúp formátumú MPT-k, melyek anális szex esetén akadályozzák meg a HIV-fertőzést és más nemi betegségeket;
  • különböző bio anyagok, melyekből a bőr tapintásához hasonlatosabb óvszerek fejleszthetők.

A fejlesztések végső célja, hogy széles spektrumú megelőzési módszereket hozzanak létre, melyek közül a nők könnyen kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A területet érintő kutatás és fejlesztés azonban komoly befektetéseket igényel, ennek hiányában ugyanis ezek a technológiák talán sosem jutnak el a nők kezébe.

A megelőzés mindenki számára hasznos

A probléma komoly, hiszen ha olyan nemi betegségek, mint a herpesz, a chlamydia, vagy a humán papillomavírus kezeletlenül maradnak, az meddőség és különféle ráktípusok kialakulásához vezethet. Ráadásul a herpesz és a HPV gyakorlatilag a HIV-fertőzés előszobájának is tekinthető, hiszen növeli annak kockázatát is.

Nem kevésbé fontos, hogy a gyermekvállalás tervezhetőségének javulása egyúttal a családok gazdasági helyzetét is javítja. A HIV és a szexuális betegségek előfordulásának csökkentése pedig világos és jól dokumentált előnyökkel jár a nők, a családok, és a gazdaság számára is.

A megoldás: minden egyben

Az MPT-kben rejtőzhet tehát a női szexuális egészség megőrzésének jövője. A prevenciós előnyök ötvözése egyetlen termékben sokkal hatékonyabb lesz majd, és többen is juthatnak hozzá. Ha egy termék ugyanis egyszerre nyújt védelmet a nem kívánt terhesség, a HIV és más nemi betegségek ellen is, akkor ez a tény nagymértékben növelheti annak népszerűségét, ezáltal pedig sikerét is.

A kutatók és a területen dolgozók az egész bolygón, így Kínában, Indiában, Kenyában, az USA-ban, és Dél-Afrikában összefogtak, hogy együttműködésükkel biztosítsák a többcélú megelőző technikák elérhetőségét azok számára, akiknek szükségük van rájuk. Remélhetően a jövőben tovább erősödik ez az összefogás, ami áttörést hozhat, hogy a nők szexuális egészségének kérdése végre a nők kezébe kerüljön - szerte a világon.

Szerinted is fontos a szexuális egészség? Oszd meg cikket ismerőseiddel is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön