maszturbálás
Egészségmagazin.com   |   2016.01.20.

Egészséges vagy ártalmas a maszturbálás?

„A maszturbáció bűn!" „Az önkielégítés egészségtelen!" „Ha magadhoz nyúlsz, szőrös lesz a tenyered!" - hirdették évszázadokon át. Sőt, egyesek szerint a maszturbálás egyenesen az emberiség kihalásához vezet! De vajon tényleg rossz, ha az ember magányosan hódol a szexuális örömöknek? Nos, a tudósok szerint...

reklám vége

Kevés olyan tevékenység létezik, amire annyi szinonima lenne virágnyelven, mint a maszturbáció. Ez nyelvészetileg arra utal, hogy az emberek szívesen beszélnek, vagy beszélnének erről a tevékenységről, a legtöbb társaságban mégis komoly tabunak számít. Fontos tehát rögzíteni, hogy a maszturbálás természetes velejárója az emberi létnek, sőt, mi több, még egészséges is!

A maszturbáció az egészséges szexuális élet része, már az embriók is csinálják az anyaméhben. Egy amerikai felmérés szerint a férfiak 94, míg a nők 85%-a elismeri, hogy rendszeresen maszturbál. (A többiek meg nem merik bevallani.)

Azzal, hogy a mindenki számára ismerős maszturbáció tabunak számít a társadalomban, egy sor tévhit is együtt jár. Csak hogy a legmerészebbeket említsük, voltak korok, amikor úgy tartották, hogy a maszturbálás vakságot, terméketlenséget, sőt, a nemi szervek leesését(!) is okozhatják.

Ezekkel az őrültségekkel szemben azonban az önkielégítésnek egy sor pozitív hatása van az emberi szervezetre, amelyeket a tudomány is igazolhat.

Miért jó az önkielégítés?

Most egy kicsit vonatkoztassunk el a nyilvánvalótól, és nézzük meg, hogy az orgazmuson kívül mit adhat még nekünk a maszturbáció:

  • A nők esetében az önkielégítés segíti megelőzni a méhnyaki-, illetve húgyúti fertőzések kialakulását. Az izgalmi folyamat részeként ugyanis fokozódik az intim testrészek nedvessége, a méhnyaki folyadék ürülésével pedig a nem kívánatos baktériumok is távoznak.
  • A férfiak számára a legjobb módszer a prosztatarák megelőzésére egy kiadós maszturbálás. A prosztatában termelődő váladék rendszeres ürítése ugyanis szükséges egészségének megőrzéséhez.
  • A maszturbálás erősíti az immunrendszert. A folyamat során ugyanis növekszik a kortizol szintje, ami ellenállóbbá teszi a szervezetet.
  • Az önkielégítés a depresszió elkerüléséhez, vagy leküzdéséhez is hozzájárulhat, növeli ugyanis az endorfin mennyiségét a véráramban.
  • Közvetett módon - a tévhittel ellentétben - éppen a nemi bajok elkerülésében segíthet, igen nehéz ugyanis saját magadat megfertőzni valamilyen nemi úton terjedő betegséggel, amivel nem rendelkezel. (Azért egy kézmosás nem árt előtte.)

Ez még nem lenne elég? Mindezeken felül az önkielégítés segít az orgazmusok számának maximálásában, csökkenti a stresszt és a vérnyomást, csillapítja a fájdalmat és növeli az önbecsülést is.

egészséges maszturbálás, önkielégítés

Maszturbáció az egészséges párkapcsolatért

Első olvasatra furcsának tűnhet, de a maszturbáció nem csak neked, de partnerednek is jót tesz. Az önkielégítés a legbiztonságosabb szexuális viselkedés: a nem kívánt terhességek és a nemi betegségek megszerzésének esélye nulla. A dolog jó oldala mégis teljes egészében jelen van, és nem lehet szó kielégületlen partnerről, vagy más érzelmi töltetről sem.

Ugyanakkor az önkielégítés során azt csinálsz, amit akarsz, ami neked jó, és nyugodtan kipróbálhatsz új dolgokat is, anélkül, hogy kínosan kellene érezned magad bármi miatt. Így megtanulhatod, mit szeretsz, és mit nem szeretsz, és magabiztosabban irányíthatod partneredet is, hogy orgazmust okozzon neked. Ha ismered a tested, akkor soha többé nem kell színlelned az orgazmust, és ez garantáltan felpezsdíti a szexuális életeteket!

Az önkielégítés az esetek többségében magányos tevékenység, de talán nem is gondolnád, hogy társaságban is végezhető. A partnerek közös maszturbációja a legjobb módszer arra, hogy egyszerű és biztonságos módon legyünk részesei egymás szexuális életének. Ez a tökéletes módja annak, hogy megtanuld, mi az, amit partnered a leginkább kedvel a szexben, és ez fordítva is igaz. Ennek az eszköznek a segítségével te is megmutathatod, hogy mit és hogyan szeretsz a legjobban.

önkielégítés, maszturbálás az egészséges párkapcsolatért

Beszéljünk a szexről... és az önkielégítésről!

A nyílt szexuális kommunikáció kapcsolatotok elmélyüléséhez és szexuális életetek javulásához vezet, ez pedig a fiatal generációk számára egyre fontosabb. Az egészséges szexualitásról, azon belül is az önkielégítésről folytatott nyílt párbeszéd segíthet abban, hogy a fiatalokkal szégyenérzet és megbélyegzés nélkül beszélhessünk a témáról. Ez pedig számukra lesz segítség szexuális életük fejlődésének rögös útján.

Ezért fontos hát, hogy ne rémítgessük egymást és a fiatalabbakat azzal, hogy a maszturbáció káros élvezet: hangsúlyozzunk inkább egészségügyi előnyeit, és csináljuk sokat!

Érdekesnek találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön