színlelt orgazmus
Egészségmagazin.com   |   2016.01.04.

63 ok, amiért színlelik a nők az orgazmust

Sokan tárgyalták már a témát, nem túlzás, ha azt mondjuk, lerágott csont. Igen, előfordul, hogy a nők csak színlelik az orgazmust. Van valami, ami azonban mindig kimarad a témát érintő beszélgetésekből, cikkekből és véleményekből. Mégis miért történik mindez? Egy új kutatás 63 oknak járt utána.

reklám vége

A színlelt orgazmus okai

Az Oakland-i Egyetem pszichológusai azt vizsgálták, hogy milyen kognitív okok húzódnak meg a színlelt női orgazmusok mögött. Végre tehát valaki képes volt a jelenség mögé nézni, és az indokok között körülnézni. A tudósok odáig mentek, hogy egyfajta adatbázist állítottak fel, melynek 63 indoka három nagy csoportra oszlik:

  1. a partner szexuális élményének fokozása
  2. megtévesztés és manipuláció
  3. a szexuális érdeklődés hiányának elrejtése.

Az eredmények azokra a már meglévő adatokra erősítenek rá, melyek szerint a nők egyfajta társ-megtartási stratégia részeként színlelik, hogy eljutottak a csúcsra.

Ezen túl persze egy sor más indok is létezik, ami olyan tipikus mondatok alakjában ölthet testet, mint a „bizonytalan vagyok, mert sosincs orgazmusom", vagy „arra használom a színlelt orgazmust, hogy bosszút álljak a partneremen valamilyen sérelemért". Ezek természetesen a megtévesztés és manipuláció csoportjába tartoznak, és jól példázzák, hogy a színlelt örömök számos rejtett célt szolgálhatnak.

303 ok az orgazmus színlelésére...

A tudósok összesen 303 okot vettek listába a kísérlet elején (nem aprózták el) azzal kapcsolatban, hogy a nők miért színlelhetik az orgazmust. Ezt az igen magas számot a későbbiekben szakirodalmi adatok és a kollégáik javaslatai alapján sikerült lefaragni 95-re, majd hosszas számolgatás után 63-ra.

Végezetül pedig összesen 280 női alanyt toboroztak, akiket megkértek, hogy használati gyakoriságuk alapján listázzák a felsorolt indokokat - ezek az információk vezettek az adatbázis összeállításához. Ennek eredménye egy jól strukturált módszer annak megállapítására, hogy miért is színlelik a nők az orgazmust.

Az orgazmus szexi - még ha kamu, akkor is

Az első kör után az alanyoknak egy demográfiai felmérést kellett kitölteniük, melyben azt vizsgálták, hogy milyen gyakran hajlamosak különböző partner-megtartási stratégiák alkalmazására. A kutatók megfigyelték, hogy a kapott pontszámokat könnyűszerrel lehetne alkalmazni az MRI-vizsgálatok eredményeinek előrejelzésére, melyek felfedik a talán korábban is sejtett tényt: egy kapcsolat fenntartásának a vágya, és az elvesztésétől való félelem kulcsfontosságú motorjai a színlelt orgazmusoknak.

Ezek különösen a már említett „partner szexuális élményének fokozása" kategóriával állnak kapcsolatban, melynek indokait olyan mondatok jellemeznek a leginkább, mint hogy „szexisebbnek szeretnék tűnni a partnerem számára", akár egy tettetett orgazmus árán is, ha másként nem megy.

Mi a helyzet a valódi orgazmusokkal?

A valódi orgazmusokat vizsgálva a tudósok számos elméletet állítottak fel azzal kapcsolatban, hogy pontosan miért tapasztalják a nők a csúcspont pillanatait szexuális közösülés közben. Ezek egyike, hogy az összehúzódás során a perisztaltikus izmok egyfajta felszívó hatása érvényesül, ami egyrészt csökkenti a kárba vesző sperma mennyiségét, valamint növeli a sikeres megtermékenyítés valószínűségét.

Az igazi női orgazmus valódi funkciójától függetlenül úgy tűnik, hogy a színlelt orgazmus is számos létfontosságú cél elérésére és többek között a szexuális kapcsolatok manipulációjára szolgálhat. Ez talán magyarázatot adhat arra a más kutatások által szolgáltatott beszédes adatra, mely szerint a nők mintegy fele számolt be arról, hogy színlelt orgazmust valamikor az élete során.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön