orgazmus
Egészségmagazin.com   |   2015.08.28.

8+1 dolog, amit biztosan nem tudtál az orgazmusról

Tudtad, hogy az orgazmus „csupán" egy reflex? És azt, hogy nemi szervek nélkül is lehet orgazmusod? Miért hívják a franciák „kis halál"-nak a gyönyör csúcsát? Lehet-e orgazmusa a halottaknak? Olvass tovább, összegyűjtöttünk neked 8+1 érdekességet, amit tuti, hogy nem tudtál az orgazmusról.

reklám vége

Ismered a viccet?
- Anyu, mi az az orgazmus?
- Nem tudom, kérdezd apádat!

Mi tudjuk: az orgazmus egy reflex az autonóm idegrendszerben. Az idegrendszernek ez az a része felelős az akaratlagosan nem irányítható folyamatokért, mint a szívverés, az emésztés, vagy a szexuális izgatottság. Milyen unalmasan hangzik ez a tudományos meghatározás!

A Wikipédia ennél már izgalmasabban fogalmaz: eszerint az orgazmus „rendkívül intenzív, elsősorban fizikai, ettől pszichológiai örömérzet, régi magyar szóval: kéjérzet. Az orgazmus euforikus élmény, melyet olykor önkéntelen testmozgások, izommozgások, esetenként kifejező beszéd vagy hangok, megemelkedett pulzusszám, vérnyomás és szapora légzés kísér."

Reméljük azonban, hogy a fenti viccel ellentétben te már pontosan tudod, hogy milyen érzés az orgazmus, és hagyhatjuk az unalmas, tankönyvszagú definíciókat: beszéljünk inkább az izgalmas újdonságokról!

8+1 érdekesség az orgazmusról

1. Nem kellenek hozzá a nemi szervek

Alap esetben persze az orgazmus eléréséhez kulcsfontosságú a nemi szervek szerepe, de sokszor nem is kellenek a kiváltásához. Bizonyos esetekben akár a szemöldök megsimogatása is előidézheti. Gerincsérülés következtében lebénult embereknél a sérülés felett kialakult érzékeny terület stimulálása is kiválthatja, de egyeseknek egy fogmosás is felér egy erotikus élménnyel. Sőt, előfordul, hogy már a puszta rágondolás is elég!

2. Halottaknak is lehet orgazmusuk

Az orgazmus központja a gerincvelői ideg mentén helyezkedik el, a keresztcsonti ideggyökben. Ha egy elektródával ezt a pontot stimulálják, az orgazmust vált ki. Akár halottak esetében is. Persze feltétel, hogy a szív még dobogjon, az illető „csak" agyhalott legyen.

3. Az orgazmus rossz leheletet okozhat

Bizonyos feljegyzések szerint nagyjából egy órával a szexuális együttlét után kifejezetten érezhető a nők leheletén a sperma szaga. Szex után ezért mindig moss fogat, mielőtt édesanyáddal találkozol;)!

4. Az orgazmus elmulaszthatja a csuklást

Jó tudni! Biztos veled is előfordult már, hogy minden „gyógymódot" kipróbáltál, de csak nem múlik el a csuklás, ugye?

1999-ben egy izraeli férfi napokig csuklott, és már nem tudott mit kipróbálni, hogy véget vessen a szorult helyzetnek. Még mindig csuklott, amikor lefeküdt a feleségével, de az aktus után a csuklás elmúlt.

5. Volt idő, amikor az orvosok ezt írták fel teherbe esésre

Persze ma már természetes számunkra, hogy a szex és az orgazmus kéz a kézben járnak, de régen nem voltak ilyen szerencsések a nők; a férfiaknak külön fel kellett hívni a figyelmét arra, hogy egy nő is élvezheti a szexet, sőt, kell is, hogy élvezze!

Az 1900-as évek elején sok nőgyógyász úgy hitte, hogy amikor egy nőnek orgazmusa van, a méh összehúzódásai „felszívják" a spermát a méhnyakon keresztül, ami így könnyebben jut el a petesejthez, segítve a megtermékenyítést. A feljegyzések szerint Mária Teréziának is azt javasolta az orvosa, hogy együttlét előtt „csiklandozzák meg" a szeméremajkát, így könnyebben fog teherbe esni. Lehet, hogy ez segített abban, hogy a császárnénak 16 gyereke szülessen...

6. A disznók orgazmusa valóban segíti a megtermékenyítést

Dán disznótenyésztők jöttek rá, hogy amennyiben mesterséges megtermékenyítés közben szexuálisan izgatják a kocákat, 6%-kal növekszik az ellési ráta. Ha rossz napod van, vagy csak eleged van a munkából, képzeld el, milyen élete lehet annak az embernek, akinek az a feladata, hogy mesterséges megtermékenyítés közben boldoggá tegye a kocákat!

7. A franciák az orgazmust „kis halál"-nak hívják

A francia nyelvben létezik a „petit mort", vagyis kis halál kifejezés, amit nagy általánosságban azokra a helyzetekre használnak, amikor egy kicsit eszméletedet veszted, de leggyakrabban az orgazmusra utalnak vele. A kifejezést az angol nyelv is átvette (little death), de a hideg angoloknál ezt gyakrabban használják olyan eszméletvesztéses esetekre, ami inkább hasonlít a halálra, mint a gyönyör csúcspontjára.

8. Az állatok esetében nehéz felismerni az élvezetet

Az emberekkel ellentétben az állatok arcára nem igazán ül ki sem a fájdalom, sem az öröm. Disznók esetében például kizárólag a fül mozgásából lehet következtetni az orgazmus bekövetkeztére, míg főemlősök, így majmok esetében inkább a száj az, ami árulkodó.

+1. Az orgazmus laboratóriumi vizsgálata nem egyszerű, de szórakoztató

A tudósok sokféleképpen vizsgálták már a szexualitással összefüggő tényezőket. A női orgazmus detektálásához egy esetben két tudós, Masters és Johnson építettek egy mesterséges közösülő-gépet, kamerával és megfelelő fényforrással is.

Egy időben feltételezték, hogy a sperma kilövellésének sebessége és a megtermékenyülés között egyenese arányosság van. Ezért ezt a tulajdonságot a '40-es években Alfred Kinsey 300 férfi részvételével úgy vizsgálta, hogy a férfiak a laboratóriumban mérőszalag mellett maszturbáltak, hogy lemérhessék az ondó által megtett távolságot. A rekorder két és fél métert ért el.

Oszd meg ezt a cikket pároddal is, hogy kedvet kapjon az esti kísérletezéshez!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön