szex, orgazmus
Egészségmagazin.com   |   2015.04.27.

Ágy-akrobatika az egészséges életért

A szexuális együttlét természetes velejárója minden kapcsolatnak, hiszen ennek során még mélyebben és meghatározóbban megélhetőek az érzelmek. Az egymás iránti szeretet és elfogadás nyilvánul meg ilyenkor, amelyet ugyanakkor egy nagyfokú elfogadás is jellemez. Éppen ezért érdekes ránézni a szex és az orgazmus szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaira is, ugyanis nem kevés jót tartogat számunkra egy együtt töltött éjszaka.

reklám vége

A szex és az orgazmus fizikai hatásai

A szex és az orgazmus hatására megannyi változás megy végbe a szervezetünkben. A kielégítő együttlét következtében ugyanis megnő a nemi hormonok termelődésének intenzitása, férfiaknál a tesztoszteron, a nőknél az ösztrogén szintje emelkedik meg. Ezek jótékony hatással vannak a fogamzó képességre mind a két nem esetében, valamint a nőknél a havi ciklusra is. A fokozott ösztrogéntermelődés hatására a bőr zsírosodás mérséklődik, a vérellátása javul, fokozódik a kollagén termelődés - mindezek következtében a bőr feszesebbé és csillogóbbá válik.

Szintén hormonális változásként könyvelhető el, hogy megnő a prolaktin szint, amelynek következtében a szex után javul a szagérzékelés.

A szex és az orgazmus hatására megnő a dopamin és a szerotonin szint is, amelyek hatására megnövekszik a vérbőség és felgyorsul a vérkeringés. Ennek következtében a szervezet vér- és oxigénellátása javul, ugyanis akár egy jó futás után, eltávoznak a széngáz részecskék.

Az együttlét élettani változásai hasonlóak egy kiadós kardioedzéshez - a szív munkája fokozódik, megnő a pulzus, felgyorsul a véráramlás, illetve megnő a vérnyomás és a légzésszám. Eszerint akár felfoghatjuk a szexet, mint egy közepesen intenzív testedzést, amely segít a kalóriaégetésben és a testsúly csökkentésében is. Ebben segít az emésztésre gyakorolt hatása is, amelynek következtében fokozódik a bélműködés, hiszen az alhasi összehúzódások jótékonyan hatnak a belső szervekre és meggyorsítják a táplálék feldolgozását. Emellett izomzatformáló hatása is van, amely alapján szintén felér egy alapos edzéssel.

A szexuális együttlét erősíti az immunrendszert is - egy amerikai kutatás eredményei alapján a heti rendszerességgel nemi életet élőknek magasabb az immunglobulin szintje a vérben, amely a kórokozók elleni védekezésben játszik fontos szerepet.

Az orgazmus pszichés és mentális hatásai

A kiegyensúlyozott nemi élet hatással van az ember lelki és szellemi állapotára is, számos probléma ellen nyújt védelmet.

Az orgazmus hatására megnő az endorfin hormon termelődése, amely hozzájárul a boldog pillanatokhoz, így ennek köszönhetően jobb kedvre derülhetünk egy rosszabb hangulatú nap után.

Több kutatás eredményei alapján is bebizonyosodott, hogy az örömteli szexuális élet csökkenti bizonyos zavarok - például a depresszió - kialakulásának valószínűségét.

Mivel az orgazmus során több oxigén hasznosul az agyban, szex közben nem csak a test, hanem az elme is edződik, amelynek hatására javul a memória is.

A jó szex - azaz a kiegyensúlyozott párkapcsolat is - növeli a magabiztosságot, javítja a magunkról alkotott képet. Ez hozzájárul a helyes önbizalom kialakulásához, ennek következtében a lelki biztonsághoz.

Láthatjuk tehát, hogy az örömteli szexuális együttlét megannyi pozitív hatást eredményez - testünkre, elménkre, szellemünkre egyaránt.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön