szexuális problémák
Egészségmagazin.com   |   2015.07.26.

Szexuális problémák 1. rész – a nő

Előfordul, hogy valaki szenved a nem kielégítő szexuális élet miatt, azonban ennek oka nem mindig a másik félben keresendő. Mind a nők, mind a férfiak esetében akadnak szexuális problémák, amelyek akadályokat állítanak az élvezetek elé.

reklám vége

A szexuális zavarok hátterében

A szexualitás a biztonságos fogamzásgátlás feltalálásának köszönhetően kezdett el igazi örömforrássá válni a nők életében, ennek hatására ugyanis felszabadultabban tudtak a pillanatra koncentrálni és átélni az orgazmust. Azonban mégis előfordulhat a szexuális élet zavara, amelynek szervi és pszichés okai lehetnek.

A szervi problémák hátterében általában magas vérnyomás és/vagy koleszterinszint, vagy a pajzsmirigy elégtelen működése áll. Ezek kezelése különböző gyógyszeres problémákkal történik.

Ezzel ellentétben a lelki eredetű problémák sokkal összetettebbek. Hátterében a hibás információk és hiedelmek, a teljesítményszorongás, kommunikációs vagy párkapcsolati zavar állhat. Ennek kezelésére a szex terápia egyes módszerei alkalmazhatóak.

A leggyakoribb szexuális problémák

Bár a szexuális igény és izgalmi állapot is teljesen mértékben jelen van, előfordul, hogy a nők nem képesek átélni az orgazmust (anorgasmia). Ennek oka általában korábbi szexuális erőszak, visszaélés, szorongás, félelem stressz vagy depresszió, nagyon ritkán szervi eredetű.

Fájdalmas közösülésnek, vaginizmusnak nevezzük a hüvelybemenetet körülölelő izomcsoport fájdalmát. Ennek oka a félelem a behatolástól főleg, ha előzőleg volt már fájdalommal járó közösülési élménye a nőnek. Ilyenkor a félelem hatására olyan görcsösen húzódnak össze a hüvely körüli izmok, hogy lehetetlenné válik a behatolás.

A csökkent szexuális vágy azt jelenti, hogy valakinek soha vagy csak nagyon ritkán vannak szexuális gondolatai, és egyáltalán nem is vágyakozik a szexre. Ezt okozhatja hormonális változás, depresszió, terhesség, fáradtság, kimerültség, stressz, vagy az unalmas, egyhangú nemi élet, a munkahelyi gondok, a családi élet nehézségei. Ennek ellentéte a túlzott szexuális vágy, amelynek során a nő szinte egész nap izgalmi állapotban van. Ilyenkor kényszeresen vágyik a szexre, amely a mindennapi tevékenységben is zavarhatja az illetőt. Ennek hátterében általában gyerekkori szeretethiány áll.

Az elfojtott szexuális vágy következtében hüvely nem nedvesedik eléggé, de ennek oka nem a hiányzó szexuális vágy, hanem az amúgy jelenlévő vágy tudatos vagy tudattalan elfojtása. A nő ilyenkor magától az aktustól vagy akár partnerétől idegenkedik, és nem tartja helyesnek a szexet. Az orgazmus elfojtása hasonló az előzőhöz, azzal a különbséggel, hogy az aktus maga megtörténik, de az orgazmus nem következik be. A nő úgy gondolja, hogy rosszat tesz, ezért saját magát akadályozza az orgazmus elérésében. Általában rossz neveltetési beidegződések állnak a háttérben.

Vannak nők, akik egyáltalán nem tudnak az aktus alatt izgalmi állapotba kerülni. Ez az állapot gyakran együtt jár a hüvelyi szárazsággal. Felléphet akkor, amikor valaki túl sokat aggódik, túlterhelt, vagy nem izgatták elég sokáig. Változó korban az ösztrogén hiányában is fellép a hüvelyi szárazság, a hüvely elveszíti a rugalmasságát, érzékennyé válik, és fájdalmas lehet a nemi élet.

A női szexuális problémák hátterében általában pszichés okok állnak, amiket a legtöbb esetben feloldhat a kiegyensúlyozott, bizalmi párkapcsolat, de segíthet a beszélgetés és a probléma körüljárása is.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön