önkielégítés
Egészségmagazin.com   |   2015.06.06.

Amit az önkielégítésről tudni kell

Már az ókorban is ismerték az önkielégítést, és különböző tévhitek miatt elítélendőnek tartották. Azonban ha jobban utána nézünk, kiderül, hogy a maszturbálásnak akadnak jótékony hatásai, bár emellett sokan továbbra is megkérdőjelezhetőnek tartják erkölcsi szempontból.

reklám vége

A maszturbálás maga

Az önkielégítés, (idegen szóval maszturbálás, vagy férfiak esetében onanizálás) a saját nemi szervek kézzel vagy szexuális segédeszközökkel történő ingerlése, melynek során a férfi vagy nő közösülés nélkül jut el az orgazmusig.

Ennek lényegében többféle célja lehet. Egyrészt a meglévő szexuális vágyak levezetése, amikor valaki nem akar (vagy nem tud) szexuális kapcsolatot kialakítani másokkal. Másrészt öncélú indoka is előfordul, amikor valaki csupán saját testének kényeztetése végett maszturbál. Ez sajnos párkapcsolatban vagy házasságban is előfordul, ami azonban könnyen a másiktól való elidegenedéshez vezethet.

Az önkielégítésnek az évek során a különböző tévhitek és áltudományok miatt egy nagyfokú elítélése alakult ki, ami egészen napjainkig átível a történelmen.

A történelmen átívelő elítélés

Az ókori Kínában úgy hitték, hogy a férfiak spermakészlete kimeríthető, ezért tiltották a maszturbálást. Ma már tudjuk, hogy ez anatómiailag egyértelműen téves.

A késői zsidó iratokban is elítéltendő cselekedet volt az önkielégítés, némely egyházi elöljárók főben járó véteknek tekintették. A katolikusok súlyos véteknek tartották (és tartják még ma is), hiszen a maszturbálást nagyrészt az önzőség vezérli. Emiatt kérdőjelezhető meg erkölcsileg a tevékenység - főleg a párkapcsolatban vagy házasságban élők körében.

A XIX. században számos szakkönyvet írtak az önkielégítés ártalmairól. Ezen elképzelések terméke, hogy a maszturbáció hátgerincsorvadást okoz, tönkreteszi a szervezetet, elmebetegségeket vezettek rá vissza, a romlás gyökerét és a züllés kezdetét látták benne. Ezek a tévhitek azonban ma már elavultnak tekinthetőek, hiszen nagy részüket megcáfolták.

Sokan a hozzá kapcsolódó félelmek miatt ítélik el az önkielégítést. Általános tévhit például, hogy aki önkielégít, a közösülés során nem fog orgazmust elérni - ennek azonban pont az ellenkezője igaz. Ez már utal arra, hogy a maszturbációnak akadnak előnyei, amikről a megannyi félelem és tabu miatt azonban nem igen tudunk.

A maszturbáció előnyei

Akadnak érvek, amelyek az önkielégítés mellett szólnak.

  • A maszturbáció során felfedezzük saját testünket.
  • Az önkielégítés a nők esetében megelőzheti a méhnyaki és húgyúti fertőzéseket, mert a nemi izgalom során a méhnyak megnyílik és a nyálkahártya megnyúlását eredményezi. Ez lehetővé teszi a folyadék keringését, és a méhnyaknál lévő, baktériummal telített folyadék kiürülését.
  • Férfiak esetében a maszturbáció csökkenti a prosztatarák kockázatát.
  • A maszturbálás a 2-es típusú diabétesz kockázatát is csökkentheti.
  • A hormonális folyamatok és a feszültség feloldása révén enyhíti az álmatlanságot.
  • Az orgazmus közben bekövetkező összehúzódásokkal erősíti a medencefenék erejét.


Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön