válás
Egészségmagazin.com   |   2017.04.21.

Rossz dolog-e a válás?

Házasodni - optimális esetben - egyszer szeretnénk az életben, de akkor holtomiglan-holtodiglan, egy életre. Válni pedig egyszer sem, hiszen ez minden résztvevőt megvisel, szomorú, sokszor csatározásokkal súlyosbított esemény. Néha azonban mégis hasznos a válás... Összegyűjtöttünk pár esetet, és pár tanácsot, hogyan is lehet túlélni egy válást!

reklám vége

Régebben kevesebb volt a válás? Való igaz. De vajon ez azt jelentette, hogy a felek örök szerelemben, boldogságban éltek tovább? Aligha. Vajon hány kapcsolatot, hány családod mérgezett meg a kínkeserves együttlét?

Az, hogy növekszik a válások száma, ma már közhely, és ugyanolyan közhely tragédiaként kezelni azt. Bár a házasságok felének felbomlása valóban riasztó arány, de nem okvetlenül rossz dolog, ha belegondolsz: vannak olyan helyzetek, amikor jobb külön, mint együtt. Egy hazugságokkal terhelt, mindegyik felet és a gyerekeket is megviselő házasság sokszor határozottan többet árt, mint a különlét.

Ezzel együtt azonban az is igaz, hogy sok kapcsolatot olyan problémák miatt bontanak fel, amelyek kisebb-nagyobb erőfeszítéssel és odafigyeléssel simán orvosolni lehetne. Hogy ez miért nem történik meg, az már más lapra tartozik.

A válás tehát nagyon gyakori, sokakat érintő téma, éppen ezért nem árt többet tudni róla. Összeszedtünk tehát néhány érdekességet, statisztikát és praktikus tudnivalót, mert „jobb félni, mint megijedni!"

A válás és amit nem tudtál róla

A házasságnál is fontos a jó időzítés

Egy közelmúltban végzett kutatás azt mutatta ki: a legtartósabb házasságok 28-32 éves kor között köttetnek. Előtte gyakran még túl tapasztalatlan az ember, és könnyebben hoz rossz döntést, utána viszont pont fordított a helyzet. Addigra általában már túl vagyunk néhány rossz kapcsolaton (vagy éppen benne vagyunk egyben...) és egyre inkább olyan életet alakítunk ki magunknak, aminek nem része a házasság.

A nők gyakrabban a válás kezdeményezői

Vagy legalábbis szeretnének - a Stanford Egyetem egyik kutatás szerint ugyanis a válások több, mint 3/4-ét nők kezdeményezik, és az arány Magyarországon is hasonló. Más a helyzet viszont a szakításokkal: a nem házas párkapcsolatokban ugyanis mindkét nem hasonló arányban pedzegeti szakítást.

Csökkenő arány

Itthon valóban magas a válások aránya, és valóban jelentősen növekedett az elmúlt 25-30 évben, ha azonban csak az elmúlt egy évtizedet nézzük, azt láthatjuk: az arány szépen lassan csökken. Ez azonban sajnos korántsem jelenti azt, hogy javulnának a kapcsolatok...

A válás 6 hónapja

Az átlagos válóper 2016-ban nagyjából fél évig tartott. A közhiedelemmel ellentétben tehát az évekig elhúzódó pereskedések éppen olyan ritkák, mint a néhány hónap alatt lezavart villámválások.

Az a fránya pornó

Bár Magyarországon a válások okaként leggyakrabban a különböző értékrendszert és az eltérő életutakat szokás megnevezni, Amerikában egészen másfajta irányból közelítették meg a kérdést. Az Oklahomai Egyetem egyik kutatása azt mutatta ki: a pornó nézése növeli a válás kockázatát, főképp a nők esetében. Az összefüggést nem nehéz belátni: régen rossz ugyanis, ha a pár tagjai mással (és nem egymással) próbálják feljavítani elégtelen házaséletüket, még ha az egy virtuális ismeretlen is.

Az első kapcsolat a legtartósabb

A szociológusok régóta tudják: az összes házasság közül azok a kapcsolatok a legtartósabbak, amelyekben a felek egymás első szerelmei, szemben azzal, amikor a sokadik pároddal házasodsz össze. A legfőbb ok a kutatók szerint az, hogy míg az utóbbi esetben a szakítás kultúráját tanulod meg, vagyis azt, hogy egy kapcsolat néhány év után felbomlik, az első esetben viszont ennek éppen az ellenkezőjét: a problémamegoldást és a másikhoz való ragaszkodást.

Az alkohol szétszakít

Bár első blikkre ennek az ellenkezőjét is gondolhatnád, itt nem az ivásra kell gondolni, hanem konkrétan az alkoholizmusra, ami jelentősen megnöveli a válás kockázatát. Ha a pár nő tagja a beteg, akkor az utak különválásának esélye rögtön háromszorosára ugrik, míg a feleségek gyakrabban maradnak meg alkoholista férjeik mellett.

Nem minden arany fénylik szépen

Az Emory Egyetem egyik felmérése azt mutatta ki: a házasságok tartósabbak, ha a pár tagjai olcsóbb eljegyzési-illetve karikagyűrűt vásárolnak. Valószínűleg ennek hátterében az állhat, hogy a felek már megtapasztalták a jóban-rosszban elvet, és őszintén akarják egymást, nem anyagi érdekek vezérlik őket. Hiába: nem biztos, hogy az egymilliós gyűrű elég ahhoz, hogy egy rossz kapcsolatot összetartson.

A válások világa közel sem olyan hófehér, mint a menyasszonyi fátyol, de a fenti néhány pont segít abban, hogy a téma legalább egy kicsit átláthatóbb legyen. Mert bár minden házasság és minden válás két ember magánügye, a statisztikák és a trendek azt mutatják: a külső tényezők mégis hatnak a kapcsolatokra. Ha őszinte vagy a pároddal és igyekeztek tudatosan végiggondolni a dolgot, máris csökkenthetitek az esélyét annak, hogy egyszer vitás felekként kelljen a bíró előtt állnotok.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön