szakítás
Egészségmagazin.com   |   2017.02.10.

7 dolog, amit gondolj át a szakítás előtt

Gyakori a válás, még gyakoribb a szakítás: minek erőltessük, ha nem megy? Egyre többen érzik úgy, hogy a nem működő párkapcsolatot jobb hátrahagyni. Ugyanakkor azok száma is növekszik, akik inkább a megoldást keresik, és akár terápiára is elmennek. Van néhány dolog, amit neked is érdemes átgondolnod, mielőtt összecsomagolod a bőröndödet, vagy segítséget kérsz!

reklám vége

A kapcsolat első hónapjaiban úgy érzed: a párod a mindened, mindennél jobban szereted, és bármit megtennél érte, hiszen ő az, aki szebbé tette az életed, vidámmá a mindennapjaid. Egyszerűen jó vele lenni. Ilyenkor szívesen a szerzel örömet neki, és persze ő is neked. Minden tökéletes. Vagy mégsem?
Egy idő után azon kapod magad: egyre több dolog idegesít benne, sokszor nem érted, miért reagál úgy, ahogy, és a feszültség folyton csak nő. Egy bizonyos ponton a legtöbben észbe kapnak és megpróbálják megállítani az eltávolodást, megértésre cserélni a türelmetlenséget, és újra felszítani a kihűlni készülő tüzet. Ez azonban nagyon nehéz feladat. A párterápiával foglalkozó szakemberek éppen ezért különböző tippeket szoktak javasolni, amit mindenkinek érdemes átgondolnia a szakítás előtt.

Összegyűjtöttünk azokat a legfontosabb dolgokat, amiket mindenféleképpen gondolj végig, akár párterápiára, akár szakításra adod a fejed!

7 dolog, amit mindenképpen át kell gondolj a szakítás előtt

1. Ne várj túl sokáig!

A legtöbben évekig képesek a szőnyeg alá söpörni a problémákat és úgy tenni, mintha minden rendben lenne. Amikor viszont elszánják magukat és segítséget kérnek, sokszor már késő. Ne hagyd, hogy a dolgok elfajuljanak: ha már biztosan érzékeled a bajt, azonnal lépni kell.

2. Tudd, hogy mit akarsz!

Fájdalmas megtenni, de előfordulhat, hogy eljön az a pont, amikor őszintén fel kell tenned a kérdést: mit várok ettől a kapcsolattól? Ilyenkor nagyon fontos, hogy őszinte legyél, hiszen magadnak nem kell hazudnod. Gyűjtsd össze a kapcsolatod értékeit és hibáit, végül alaposan mérlegeld a szakítás lehetőségét.

3. Találd meg a megfelelő tanácsadót!

Ha úgy döntesz, segítséget kértek a pároddal, mindenképpen olyan szakembert válassz, akivel kellemesen érzed magad, akinek bármit őszintén el mersz mondani. Ez ugyanis kulcsfontosságú: ha frusztrál a jelenléte és nem mondasz el mindent, a megoldás sem lesz jó.

4. Ne hallgass mindenkire!

A család és a barátok mindenki életében fontosak, így biztosan te is szívesen meghallgatod a véleményüket. De vedd figyelembe, hogy a saját párkapcsolatodat te ismered a legjobban, ezért nem érdemes mindenki tanácsát elfogadni, főleg ha a szakítás a téma.

5. Lásd meg a hibákat!

A válság előnye, hogy könnyebb észrevenni a hibákat, és könnyebb változtatni rajtuk, mint amikor rendben megy minden. Vedd észre, mi az, amit nem csináltatok jól! Ne akard a párod egész életét uralni, hagyj neki szabadságot, de várd is el cserébe, hogy ő is bízzon benned.

6. Tudd meg, mit akar a párod!

Egyszerűnek tűnik, de mégsem az, hiszen sok embernek fogalma sincs arról, mit is szeretne a párja valójában. Ne azt hidd, amit hinni szeretnél, vedd észre a valóságot! Ne ragaszkodj egy olyan kapcsolathoz, amiben az útjaitok ellenkező irányba tartanak, de egy átmeneti probléma miatt egy szakítás a későbbiekben nagy lelki fájdalommal járhat.

7. Törődj magaddal!

Sok kapcsolat hűl ki azért, mert a pár tagjai egyszerűen elkényelmesednek. Nem kell sminkben aludni és tűsarkúban főzni, de ne feledd: nagyon fontos, hogy igényes legyél a külsődre és ezt a párodtól is várd el. Nem csoda, ha nem vágytok egymásra, ha a hét 6 napján slamposan, mackóban tespedtek a kanapén.

Ne feledd: a kapcsolatod kétemberes játék: a létrejöttéhez ugyanúgy ketten kelletek, mint a válságához. Olyan nincs, hogy csak egyik fél hibás! Éppen ezért a megoldásért is együtt kell megküzdenetek!

Külön-külön is vizsgáljátok meg magatokat, az érzéseiteket és vágyaitokat, ezután viszont együtt is meg kell beszélni mindent. Ha egyikőtök nem hajlandó erre, a másik egyedül nehezen fogja tudni rendbe hozni a dolgokat. A válságon közösen kell túllendülnötök! A jó hír az, hogy ha ez sikerül, a kapcsolatotok erősebb lesz, mint valaha.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön