korkülönbség
Egészségmagazin.com   |   2016.11.29.

Korkülönbség = válás? Mennyi az ideális két ember között?

„15 év van köztetek? Hú, az borzalmasan sok! Amikor te 40 leszel, ő már 55..." Te is hallottál már ilyen, vagy ehhez hasonló kifakadásokat? Vajon miért gondolják sokan, hogy a nagy korkülönbség magában hordozza a kapcsolat végét? Mennyi az ideális? A legfrissebb kutatások megmondják!

reklám vége

Gondolkodtál már azon, vajon miért hüledezik mindenki, ha egy pár tagjai között sok év korkülönbség van? Néhány kutató azt állítja, hogy ez nem véletlen: a korkülönbség bizony számtalan konfliktus, probléma melegágya lehet, sőt váláshoz is vezethet. Valóban így van?

Az új párod bemutatásakor a barátaidból általában ilyesmi kérdések buknak ki, hogy mit dolgozik, vagy hol lakik. De persze gyakran azt is az elsők között kérdezik meg, hogy hány éves? Ha egyidősek vagytok, vagy csak pár év van köztetek, a kíváncsi barátok általában elégedetten hátradőlnek és megnyugszanak. Más válasz esetén azonban - és minket most inkább ez érdekel - olyan arcot vágnak, mintha legalábbis azt jelentetted volna be, hogy a halhatatlan Drakula gróffal jársz. Ha a párod és közted 5, vagy annál több év van, a barátokból rögtön előtör: „Olyan öreg?!" vagy „Jesszusom, hisz az még szinte gyerek!". Ilyenkor már érzed: lőttek az estének, semmi esélyed rá, hogy a beszélgetés visszatérjen a normális mederbe.

Létezik-e ideális korkülönbség?

Az ilyen reakciók persze rettentően bosszantóak, mégis felsejlik mögöttük a kérdés: van-e ideális korkülönbség egy kapcsolatban?

Nos, léteznek olyan vizsgálatok, amik azt állítják, a nagy korkülönbség igenis gondot jelenthet. Az Emory Egyetemen egyik kutatásában például 3 000 férfi és nő megkérdezése alapján a kutatók meglepő eredményekre bukkantak. A lényeg az volt, hogy a korkülönbség növekedésével a válás (szakítás) valószínűsége is megnőtt: azok, akik között „csak" 5 év volt, 18%-kal nagyobb eséllyel mentek szét, mint az azonos korú párok, 10 év különbség esetén az esély 39%-os volt, 20 évnél pedig már 95%.

Nem minden publikációt kell azonban készpénznek venni: rögtön akadtak olyanok, akik az Emory kutatását kétségbe vonták, mondván: a korkülönbség önmagában nem jelzi előre a válást. Később maguk a kutatók is elismerték, hogy van ugyan összefüggés a két dolog között, ez azonban nem jelent semmi biztosat.

A kor nem minden

A kapcsolat tartósságát természetesen millió dolog befolyásolja: a párok anyagi helyzete, lelkiállapota, lakóhelye, konfliktuskezelő képessége, és így tovább. Ezek a tulajdonságok viszont nem (vagy nem feltétlenül) függenek az életkortól. Gondolj csak például egy kölyökképű, 40 évesen is játékos kedvű, fiatalos férfira, akit a hasonló korú nők komolytalannak tartanak, a fiatalabb lányok számára viszont egy ilyen kapcsolat abszolút szórakoztató lehet. A párok közötti 10-20 év különbség akár motiváló is lehet, jó példa erre, hogy azok a nők, akik sok évvel idősebbek a párjuknál, gyakran azt mondják: örülnek a korkülönbségnek, hiszen ez arra sarkallja őket, hogy ne hagyják el magukat, segít fiatalon tartani őket. A fiatalabb partner emellett életerejével energiát visz a kapcsolatba, és nem hagyja kihűlni, ami szintén hasznos dolog lehet.

A nagy korkülönbség tehát rövid távon nem feltétlenül jelent gondot, más a helyzet azonban, ha években, évtizedekben gondolkozunk. Minden ember változik, és sokszor előfordul, hogy a nagyjából azonos életkorú párok is eltávolodnak egymástól. Ilyenkor teszik fel a kérdést: „Mit keresünk mi egymás mellett?". Az eltávolodás veszélye nagy korkülönbség esetén pedig még nagyobb, hiszen az idősebb felet sokszor egész egyszerűen nem szórakoztatják már azok a dolgok, amikben fiatalabb párja még őszintén örömét leli: a téli síelés helyett szívesebben menne bortúrára vagy wellness-hétvégére

És ott van még egy másik probléma: ha jelentős a korkülönbség, akkor az egyik fél valószínűleg hamarabb távozik az élők sorából. Hogyan magyarázzuk meg például egy tízéves gyereknek, hogy apa vagy anya nem azért hunyt el, mert megbetegedett, hanem azért, mert egyszerűen öreg volt, miközben a másik szülő még fiatalos és egészséges? Ilyen kapcsolatban gyereket vállalni sokszor felelőtlenség.

Ha tehát a párod sok évvel idősebb vagy a fiatalabb nálad, több mindent érdemes mérlegre tenned, mielőtt komoly, életre szóló döntéseket hozol. De semmiképpen se görcsölj rá a dologra: a kapcsolatotok jövője ugyanis nem a statisztikákon, és a kutatók véleményén fog múlni, hanem azon, hogy ti képesek lesztek-e együttműködni, szeretni egymást, kezelni az emberek folyamatos hüledezését, meglepődését és vészmadárkodását. Ha igen, nincs okotok az aggodalomra, hiszen jó esélyetek van arra, hogy szép, tartalmas és hosszú párkapcsolat várjon rátok.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön