hosszú és boldog párkapcsolat
Egészségmagazin.com   |   2017.03.30.

Kutatók megtalálták a hosszú és boldog párkapcsolat titkát!

Benned is felmerült már az örök kérdés, hogy mitől működik hosszútávon egy párkapcsolat? Mit kell tenni azért, hogy ne hűljön ki a szerelem néhány év alatt és ne laposodjanak el a dolgok? Nos, a legújabb kutatások szerint nem kell nagy dolgokra gondolni; a hosszú és boldog párkapcsolat kulcsa ugyanis az apróságokban rejlik.

reklám vége

Ha párkapcsolatban képzeled el a jövődet, biztosan téged is aggaszt az örök kérdés: mitől lesz tartós a dolog? Ez manapság komolyan foglalkoztatja az embereket, hiszen átmeneti korban élünk, ahol a régi, jól megszokott értékek kezdenek elveszni, ám újak még nem igazán léptek a helyükbe. Nem csoda hát, ha sokan kétségbeesetten keresik a megoldást a problémáikra: az instabil kapcsolatokra, a bizalom hiányára, a másik iránt érzett vágy fellobbanására vagy éppen elmúlására.

Ezek közé a dolgok közé tartozik az érzések királynője, a legintenzívebb emberi kapcsolat, a szerelem is. A szerelem olyan varázslatos érzés, hogy a kapcsolat kezdetén mindenki azt kívánja: bárcsak örökké tartana! Ám néhány év elteltével nem csupán enyhülnek az érzelmek, de sokszor el is múlnak és nem marad más, mint a szakítás. Annál pedig nincs fájdalmasabb.

A tudósok éppen ezért folyamatosan vizsgálják a párkapcsolatokat, a „titkos összetevőt" kutatva; arra szeretnének rájönni, mi az, ami hosszútávon képes összetartani két embert.

Jobb adni, mint kapni

Egy kutatás nemrégiben olyan kézenfekvő megoldással rukkolt elő, amire senki, valószínűleg te sem gondoltál volna. A felmérés készítői ugyanis azt állítják: a kapcsolatokat az apró kedvességek, piciny gesztusok tarthatják össze hosszú távon.

Tulajdonképpen azt mondhatjuk, sikerült tudományosan bizonyítani a „jobb adni, mint kapni" mondást, amely a párkapcsolatokra úgy tűnik, valóban igaz. A kutatók a Dalai Láma egyik, ezzel kapcsolatos gondolatát is tesztelték, amely szerint a mások iránt érzett könyörületesség képes a saját érzelmi állapotunkat is javítani.

A vizsgálat során 175, frissen házasodott párt teszteltek. Arra kérték őket, koncentráljanak arra, mit is tesznek a partnerük illetve a kapcsolatuk érdekében, s eközben tegyék kicsit félre saját vágyaikat és érdekeiket. Ebből ugyanis kiderülhet, mennyi figyelmességet kapnak és mennyit adnak a pár tagjai egymásnak.

A kutatók azt figyelték meg, hogy a kedvességek, figyelmességek és másiknak tett jócselekedetek akkor is pozitív hatást értek el, ha tudatosak voltak, és a másik nyíltan elismerte őket, de a spontánabb dolgok is legalább olyan jó érzést okoztak.

 

A hosszú és boldog párkapcsolat kulcsa a kölcsönösség

A kulcs az egészben a kölcsönösség, ugyanis ha csak az egyik fél próbálkozik, hiába a szép kutatási eredmények, az egész fabatkát sem ér.

Ha viszont a pár mindkét tagja rendszeresen kedveskedik a másiknak, apró figyelmességekkel lepik meg egymást, ez mindkettőjüknek örömet fog okozni és arra sarkallja őket, hogy a jövőben is folytassák ezt. Adni ugyanis sokszor éppen azért öröm, mert ismered a másikat, tudod, minek örülne, és ha valóban sikerül meglepni, az irántad érzett hálájával sokszorosan visszakapod a szívességedet. A dolog tulajdonképpen a „jótett helyébe jót várj" elve alapján működik: ha ma kedveskedsz a párodnak, valószínű, hogy holnap vissza fogod kapni.

Egyes tudósok szerint az egészben az evolúció is szerepet játszik: az ember ugyanis genetikusan társas lény, szeret másokkal együtt lenni, ehhez pedig az adni-kapni játék szervesen hozzátartozik.

Az egészhez azonban nem árt hozzátenni: hogy a hosszútávon jól működő kapcsolatokért meg kell dolgozni. Az életre szóló boldogság ugyanis nem fog az öledbe hullani, ha csak ülsz és reménykedsz. Tenni is kell érte! A random programok és az apró kedvességek tökéletesen alkalmasak arra, hogy folyamatosan, akár hosszú évtizedeken át is izzásban tartsátok a szerelem tűzét.

 



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön