mérgező párkapcsolat
Egészségmagazin.com   |   2017.06.01.

7 jel, ami arra utal, hogy párkapcsolatod „mérgező”

Előfordult már veled, hogy úgy érezted, fojtóbb lett a légkör, egyre csak szaporodtak a stop-táblák és a veszekedések a párkapcsolatodban? Lehet, hogy ezek csak súrlódások, de könnyen lehet, hogy súlyosabbak annál. Mik a mérgező párkapcsolat biztos jelei?

reklám vége

Közhely, de igaz: az ember társas lény, más emberekkel együtt élünk, eszünk, végezzük a munkánkat, szeretkezünk, vagy éppen veszekszünk. Bár a kisebb-nagyobb súrlódások természetesek, hiszen nem érthetsz egyet mindenkivel, ám van egy kritikus pont, ami után már úgy érzed: a sorozatos veszekedések úgy szívják az energiádat és az életerődet, mintha megmérgeztek volna. A mérgező kapcsolat pedig nagyon is káros, a folyamatos feszültség ugyanis hosszútávon komoly lelki és testi betegségek formájában bukhat a felszínre.

De honnan tudhatod, hogy mérgező-e egy párkapcsolat? Nos, vannak olyan jelek, amik segítenek abban, hogy rádöbbenj a valós helyzetre.

A mérgező párkapcsolat 7 jele

1. Ha állandóan tojáshéjon kell lépkedned

Természetes, ha a parttalan viták elkerülése érdekében bizonyos témákat inkább nem hozol fel, más a helyzet viszont, ha beszélgetés közben folyamatosan azon kell agyalnod, hogy mikor mondasz rosszat. Ez intő jel, hiszen azt jelzi, hogy a másik túlságosan korlátoz téged, ami egy pont után már egyáltalán nem természetes, főleg, ha ő eközben a saját szavaira nem figyel annyira. Ha együtt élsz az illetővel, akkor pedig különösen megnehezíti az életed, hiszen gyakorlatilag minden percben oda kell figyelned arra, hogy mit mondasz, soha nem lehetsz teljesen őszinte...

2. Ha nincs saját utad

... vagy személyiséged, döntéseid, vágyaid, céljaid. Mind ugyanazt jelenti: feladtad magad a másik érdekében. Az még rendben van, hogy egy kapcsolatban a felek kicsit visszavesznek az egójukból és közös útra lépnek, de csak akkor, ha a saját személyiségükkel hozzájárulnak a közöshöz. Ha viszont akaratod ellenére kell beáldoznod magad a másik ember elképzeléseiért, az már káros.

3. Ha a durvaság elfogadott

Sokan a „rossz a rosszal, de rosszabb nélküle"mondásból kiindulva hajlandóak majdnem bármit eltűrni a másiknak. Ez azonban a lehető legnagyobb hiba, amit elkövethetnek. A durvaság ugyanis folyamatosan rombolja az ember lelkét, rosszabb esetben a testét is. Sok fokozata van, a trágár szavaktól kezdve a folyamatos szidalmazáson át a tettlegességig. Egy biztos: amit észleled, hogy a durva viselkedés állandósult, változtatnod kell!

4. Ha hazudtál a másiknak

Egy apró füllentés még nem a világ, főleg ha például a meglepi szülinapot szervezed, a hazugság azonban más. Régen rossz, ha úgy érzed: nem beszélhetsz őszintén a pároddal, mert kiakadna/nem értene meg, stb. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a másikat kapod rajta hazugságon veled szemben. Sürgősen beszéljétek meg a dolgot, egy őszintétlen kapcsolatnak ugyanis nincs jövője.

5. Ha a kapcsolat egyoldalú

Elég kínos szituációkat tud okozni, ha csak egyikőtök gondolja komolyan a dolgot, míg a másik ímmel-ámmal vesz csak részt a programokban. Ha azt veszed észre, hogy nem érdekled a másikat, ne erőltesd a dolgot. Ellenkező esetben - ha azt érzed, hogy te nem vagy benne szívvel-lélekkel - viselkedj fair módon és ne hitegess senkit.

6. Ha versenyeztek egymással

Ez önmagában még nem baj, sőt, az egészséges vetélkedés jobb emberré tehet mindkettőtöket. Ha viszont azt észleled, hogy folyamatosan összehasonlítjátok egymást mindenben, például munka vagy párkapcsolat terén, az már okozhat feszültségeket. Vegyétek tudomásul, hogy nincs olyan objektív életút, amit mindenkinek követnie kéne. Mindenki úgy alakítja az életét, ahogy akarja, a fölösleges összehasonlítás viszont minden kapcsolatot megmérgez - az önbizalomról nem is beszélve.

7. Ha elszigetel másoktól

Sokszor előfordul, hogy remekül érzed magad valakivel, várod a találkozásaitokat, de egyszer csak azt veszed észre: egyedül vagytok, a többi barátod pedig eltűnt. Ez intő jel, az ilyen kapcsolat ugyanis hosszútávon semmiképpen sem jó, hiszen mérgező lehet rád és a többiekre nézve is.

Nem is hinnéd, mennyien tartanak fenn mérgező kapcsolatot a párjukkal, és annak ellenére, hogy szenvednek tőle, nem veszik észre - vagy maguknak is hazudnak, nem akarják bevallani. Szó, ami szó, a bajt nem mindig könnyű felismerni, ha azonban kicsit hátralépsz, és átgondolod a kapcsolataidat, rá fogsz jönni, hogy a viszonyodban be kell-e dugaszolni a szivárgó méregfiolát, vagy csak épp egy nehezebb időszakon mentek keresztül, ami hamarosan elmúlik.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön