nagy korkülönbség
Egészségmagazin.com   |   2016.04.06.

Párkapcsolat nagy korkülönbséggel

Biztosan mindenki hallott már olyan kapcsolatról, amelyben nagy korkülönbség volt a felek között. Ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy ez így „egészséges-e", hogy van-e jövője a kapcsolatnak?

reklám vége

A korkülönbség lehetőségei

A fejlődéslélektanban jártasak tudhatják, hogy a kamaszkorban a lányok kicsit gyorsabban érnek, ezért is választanak szívesebben ekkor néhány évvel idősebb, komolyabb párt. Bizonyos kor után ennek a különbségnek elvileg már nincs jelentősége, azonban evolúciós okok miatt a nők jobban vonzódnak az esetleg idősebb, mindenesetre kellő biztonságot nyújtó férfiakhoz.

Bár ritkább, de előfordul, hogy a pár férfi tagja a fiatalabb. Ez társadalmilag kevésbé elfogadott, mint a fordított lehetőség, azonban az érzelmeknek nem mindig lehet parancsolni. Ugyanis ha a pár két fele a korkülönbség „ellenére" is boldog, akkor lényegében nincs probléma.

Azonban vannak bizonyos kardinális kérdések, amelyek minden nagyobb korkülönbség esetében felmerülnek.

A környezet reakciója

Ha egy párkapcsolatban nagy korkülönbség van, akkor a leggyakoribb probléma általában a környezet (azaz a család, a barátok és esetleg az ismeretlen emberek) reakciója. Ilyenkor ugyanis gyakran az előítéletek miatt elítélik a kapcsolatot - azt feltételezik, hogy a fiatalabb fél az anyagiak miatt, az idősebb pedig a fiatalság fenntartásának látszata miatt választotta a párját. Ezt az ítéletet sokszor a felek megismerése nélkül mondják ki, éppen ezért ennek megváltoztatása sokszor megoldható közös programok szervezésével és beszélgetéssel.

Amennyiben a család és a barátok számára elfogadottá válik a kapcsolat, sokkal kevésbé fog számítani más emberek (pl. munkatársak, szomszédok) véleménye.

Szexuális élet

Az idősödéssel sokszor szexuális problémák is együtt járnak. Ezeknek az oka többek között a hormonális változásokban vagy a krónikus betegségekben keresendő. Szerencsére, a legtöbb problémára könnyű megoldást találni, ehhez azonban beszélni kell a róluk. Egy harmonikus kapcsolatban (legyen ott kicsi vagy nagy korkülönbség) fontos, hogy közösen találjon megoldást a pár, úgy, hogy mind a kettejük el is fogadja azt.

A közösen vállalt gyermek

Mindenképpen sarkalatos kérdés egy párkapcsolatban, ezért érdemes jó előre tisztázni, hogyan állnak a felek a gyermek kérdéséhez. Előfordulhat, hogy az idősebb fél nem szeretne gyermeket vállalni, esetleg már túl van azon az életkoron, hogy nagy kockázatok nélkül belevágjon, de az is előfordulhat, hogy a fiatalabb fél érzi úgy, hogy még nem érett meg a szülői szerepre. Mivel ezeknél a pároknál gyorsabban ketyeg az a bizonyos biológiai óra, ezért fontos már a kapcsolat elején megbeszélni a lehetőségeket.

A betegségek árnyékában

Sajnos, minél idősebb valaki, annál több krónikus egészségügyi problémával kell szembenéznie - és ezt a fiatalabb partnernek is el kell fogadnia. A kisebb egészségügyi problémákkal kapcsolatban a legfontosabb az elfogadás és a támogatás, de ez nem okozhatna komolyabb problémát a kapcsolat életében. Azonban egy nagy korkülönbségű kapcsolatban fel kell készülni a súlyosabb betegségek, esetleg az otthoni ápolás lehetőségére is. Ez nagy felelősséggel jár, ezért nemcsak „elméletben" kell rá felkészülni, hanem a közös beszélgetések során „lélekben" is.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön