párterápia
Egészségmagazin.com   |   2023.08.29.

Párterápia – erős híd a megértés és a megújulás felé

„Á, velünk soha nem történhetne meg az, hogy olyan bajba kerüljön a kapcsolatunk, amiből csak egy profi párterapeuta tud kihúzni!". „A párterápia azoknak való, akik már nem szeretik egymást". „Ezt a házasságot már semmi sem mentheti meg, és bár még valahol mélyen szeretem a másikat, már nem látok esélyt a kapcsolat megjavítására".

 

reklám vége

Ilyen és ehhez hasonló mondatokat hallhatunk azok szájából, akik beismerve vagy nem, de valamilyen áthidalhatatlan gondokkal küzdenek a házasságukban, esetleg annyira a kapcsolatuk elején járnak még, hogy a „rózsaszín köd" miatt elképzelhetetlennek tartják, hogy a szenvedélyes, szerelmi viszonyukat egyszer még megtépázhatják a szürke hétköznapok - vagy éppen egy harmadik fél.

Miért aktuálisabb a téma most, mint valaha?

A mai rohanó világban a kommunikáció, az időhiány és a digitális éra kihívásai gyakran teszik próbára a kapcsolatokat. A párterápia relevanciája sosem volt nagyobb, mint ma, amikor az emberek érintkezési pontjai sokszor eltolódnak a digitális térbe, és az érzelmek, gondolatok megértése és kommunikálása egyre nehezebbé válik.

De mi is az a párterápia?

A párterápia sok esetben az utolsó lehetőség egy kapcsolat megmentésére: egy olyan hatékony eszköz, amely hozzásegíti a párokat a kölcsönös megértéshez, az egyensúly megtalálásához és egy boldogabb, teljesebb, szeretetteljesebb kapcsolathoz. A szóban forgó mentális, lelki kezelés tulajdonképpen egy speciális terápiás forma, amelynek során a terapeuta a párkapcsolati problémák, feszültségek és elakadások feltárásában és kezelésében segít. Ez nemcsak a kapcsolat krízishelyzeteiben lehet hasznos, hanem akkor is, ha a párok szeretnék mélyebben megérteni egymást és a kapcsolatukat.

Nincs olyan, hogy mindig minden rendben menjen

A párkapcsolatok gyakran kihívásokkal teli utazások, ahol az elvárások, a különböző életfelfogások és a napi rutin is okozhat konfliktusokat. Számtalanszor a mindennapi stressz, a kommunikációs problémák és a nem megfelelő problémamegoldó készségek vezetnek az elakadáshoz. Ezek az érzések, gondolatok, ha nem kerülnek a felszínre és az érintettek nem néznek azokkal szembe, éket vernek kettőjük védelmi burkán. És akkor még nem beszéltünk az egyik legnagyobb váláshoz vezető tényezőről, a megcsalásról. A hűtlenséget sokan az adott kapcsolat megromlásának kezdeti pontjaként látják, pedig az esetek többségében már „csupán" a megromlott kapcsolat egyik nagyon fájdalmas tünete.

A problémák tehát számtalan kútfőből fakadhatnak, és még azoknál a kapcsolatban lévő személyeknél is megjelennek, akik közös élete javarészt harmonikusan telt a múltban. Murphy törvénye ebben az esetben is megállja a helyét (sajnos): „Ami elromolhat, az előbb-utóbb el is romlik". A párterápia lehetőséget kínál ezeknek az elakadásoknak a feltárására és megoldására.

Kik igénylik a párterápiát?

Sokan azt gondolják, hogy csak a „bajban lévő" párok fordulnak terapeutához. Az igazság az, hogy a párterápiára mindenféle helyzetben szükség lehet: akár előzetes kapcsolatmélyítésként, akár egy-egy specifikus probléma, például az intimitási nehézségek vagy a gyermekvállalással kapcsolatos döntések miatt.

Miért fontos a párkapcsolati tanácsadás?

A párkapcsolati tanácsadás a párterápia egyik formája, amely során a terapeuta a párokat a konfliktusok megelőzésében és a kölcsönös megértés elősegítésében támogatja. Mivel a megelőzés mindig jobb, mint a gyógyítás, a tanácsadás segíthet elkerülni a komolyabb kapcsolati válságokat.

Mivel területekkel foglalkoznak a terápián?

A párterápián rengeteg téma szóba jöhet: a kommunikációs nehézségek, az intimitással kapcsolatos problémák, a családalapítás, pénzügyi nehézségek, hűtlenség vagy a múltbeli traumák és azok hatása a jelenlegi kapcsolatra. Sok esetben a pároknak arra van szükségük, hogy újra megerősödhessen az egykori szilárd kapcsolatuk, amelyet a hétköznapi monotonitás kezdett ki.

A választott módszer sokszor a terapeuta képzésétől, szemléletétől és a pár specifikus problémájától függ. Az egyik leggyakrabban használt módszer például a kommunikációs tréning - pontosan azért, mert ez a leggyakoribb gyengepontja egy kapcsolatnak, a félrecsúszott kommunikáció vagy annak teljes hiánya. A terapeuta itt konkrét technikákat és gyakorlatokat tanít a pároknak, hogy hatékonyabban és konstruktívan tudják egymással a mindennapokban megosztani a gondolataikat, érzésekeit.

Hogyan segítheti ez a párokat a fejlődésben?

Ahogy a fentiekben említettük, a terápiás folyamat során a párok új kommunikációs technikákat és problémamegoldó készségeket sajátítanak el. A közös munka során megtanulják, hogyan lehet együttműködni, hogyan hallgassák meg és értsék meg egymást mélyebben, valamint hogyan építsenek erősebb, tartósabb kapcsolatot.

Mire mutat rá a terápia?

A párterápia rávilágít arra, hogy milyen minták, hiedelmek és traumák irányítják a párok viselkedését és reakcióit. Feltárja azokat a rejtett dinamikákat, amelyek a felszín alatt húzódnak, és gyakran okoznak konfliktusokat. Ezek közül számos mindkét fél számára teljesen jól érzékelhető, tehát tudatában vannak a gondok lényegének - de bizony olyan helyzetek is adódnak, amikor a profi szakember segítségét igénylők előtt is rejtettek a háttérben megbúvó katalizátorok.

Tabuk nélkül, feszengésmentesen

A párterápia biztonságos teret ad az érzések, gondolatok és félelmek megosztásához. Itt nincsenek tabuk - legyen szó szexuális problémákról, csalódottságról, féltékenységről vagy bármilyen más témáról. Nincs olyan téma, amit ne beszélhetnénk ki magunkból a kezelések során. A jó terapeuta meghallgatja azokat, akik hozzá fordulnak segítségért, semmilyen körülmények között nem ítélkezik, nem fogalmaz meg negatív kritikát, nem „dorgál" - azon van, hogy a lehető leghamarabb megtalálja azt a személyre szabottan járható utat, amelyeken a párok elindulva szembenézhetnek a problémáikkal és kilábalhatnak a válságból.

Igen, sokan vannak, akik úgy vélik, a kapcsolatuk megfeneklett és nincs kiút. Szerencsére egy ízig-vérig profi, hozzáértő szakértő hathatós közreműködésével a legnagyobb gödörből is ki lehet jutni közösen - feltéve, ha a felek egyforma elánnal küzdenek a kapcsolatért. Mert valahol itt van a kutya elásva: a közös akarat, az egymás felé fordulás az első lépés, amit a bajba jutott párok meg kell tegyenek - a többi pedig már a profi párterapeuta dolga.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön