vita
Egészségmagazin.com   |   2017.01.09.

Sokat vitatkoztok a pároddal? Ez a 7 tipp segít elkerülni

Kisebb-nagyobb vita minden kapcsolatban előfordul, és ez - a Disney-mesékkel ellentétben - később sem lesz másképp. Az idő gyorsan repül, ezért nem mindegy, hogy az együtt töltött időtöket parttalan veszekedéssel vagy értelmes vitatkozással töltitek-e el. Hogyan tudnátok jobban megérteni a másikat? Mutatunk 7 tippet, amivel sikerül!

reklám vége

A vita alapvetően nem rossz dolog, hiszen segít abban, hogy jobban megismerd a másikat, ráadásul a kapcsolatot is elmélyítheti: biztos te is ismered az érzést, milyen jó egy hangos veszekedés után kibékülni és összebújni a pároddal.

Azonban a vita hevében sokan hajlamosak olyan dolgokat is a másik fejéhez vágni, ami nemhogy nem segíti a kibékülést, de sokszor maradandó sebeket okoz a másik lelkében. Soha nem szabad hagyni odáig fajulni a konfliktust, hogy olyasmivel vagdalkozz, amit abban a pillanatban te magad is megbánsz.

„De hogyan lehet ezt megtenni?" - gondolod mérgesen.
„Hiszen olyan értetlen! Világosan tudja, hogy én .....!"

Álljunk meg egy pillanatra! Biztos vagy benne, hogy a párod tényleg tudja, amiről te azt gondolod? Vagy csak feltételezed?

Sok pszichológus és párterapeuta állítja, hogy a hosszú és boldog párkapcsolat egyik kulcsa: egyszer és mindenkorra el kell felejtened a feltételezéseket és prekoncepciókat. Minél kevesebb „Én azt hittem, hogy..." meg „Biztos azt gondolja, hogy"- típusú mondat cikázik a fejedben, annál jobb.

El kell fogadni, hogy bármennyire is szereted a párod, ő egy önálló ember és mindig az is marad. Egészen máshogy látja dolgokat, mint te, és ez fordítva is igaz. Ezért meg kell tanulni nem rávetíteni a másikra a saját gondolkodásodat, hanem igyekezni kell megérteni az övét.

Hogyan kerüljétek el a veszekedéseket?

1. Kommunikáljatok minél gyakrabban!

Minél többet beszélgettek egymással, annál jobban (és annál hamarabb) megismeritek a másik gondolkodásmódját. Ha tudod, mit gondol, nem kell feltételezned semmit, és nincs is félreértés, idővel pedig, ha jól egymásra hangolódtok, sokkal kevesebb lesz a vita is.

2. Legyetek őszintén egymással!

Az a kapcsolat, ami hazugsággal és manipulációval indul, eleve kudarcra van ítélve. Mindig legyetek őszinték a másikkal, még ha néha nehéz is! Ha megszokjátok, hogy a másik valóban azt gondolja, amit mond, sokkal jobban meg fogtok bízni benne.

3. Hallgassátok végig egymást!

A veszekedések 90%-a fele annyi ideig sem tartana, ha a felek nem egymás szavába vágva hajigálnák a másik fejéhez a sérelmeiket. Bármilyen nehéz, próbáld meg végighallgatni a párodat, mielőtt visszavágsz! Sokszor kiderül, hogy nem is azt akarta mondani, amire te reagáltál volna.

4. „Tudnod kellene, hogy...!"

Ilyen nincs! Senki sem gondolatolvasó, a párod sem! Miből gondolod, hogy tudja, mi zajlik a fejedben? Hiszen te sem tudod, mi van az övében. Az ilyesmit tehát egyszer és mindenkorra felejtsétek el.

5. Kérdezzetek a másiktól!

Ne feltételezzetek, kérdezzetek! Lehet, hogy meglepő, de ez a legjobb módja annak, hogy a másik elmondja, amire kíváncsi vagy, és huss, máris kilőttetek egy problémát.

6. Tedd világossá, mit akarsz!

Gondolj bele: hány vita jut el addig a mondatig, hogy „Mondd meg, te mi a fenét vársz tőlem?!" Miért ne lehetne ezt vita nélkül is közölni? A nyugis beszélgetéseitek során az elvárásaitokat sem árt tisztázni, hogy ne akkor derüljenek ki, amikor már késő.

7. Ne féljetek különbözők lenni!

Fontos, hogy ne akarjatok egyformák lenni! A vitának nem az a lényege, hogy a végén ugyanaz legyen a véleményetek, éppen ellenkezőleg! Az a legjobb kapcsolat, amiben a felek a különbözőségeikkel együtt szeretik egymást, nem pedig annak ellenére.

Ezek egyszerű és nyilvánvaló dolgoknak tűnnek, de állj meg egy másodpercre és gondolkodj el: biztos, hogy mindig mindent ésszerűen csinálsz? Ugye, hogy nem. De ne aggódj, senki sem tökéletes, olyan ember nincs is. Nem könnyű megismerni egy másik embert, de a fenti tippek segíthetnek abban, hogy ez minél előbb sikerüljön.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön