vita, egészséges vita
Egészségmagazin.com   |   2015.03.16.

Vitázz egészségesen és légy boldogabb!

Ahogy korábbi cikkünkben olvashattátok, nem mindegy hogyan kommunikálunk párunkkal; fontos a pontos és befolyásolás mentes megfogalmazás, amely minden egészséges kapcsolat alapja. Ennek ellenére néha elkerülhetetlen egy-egy vita, mert bizonyos dolgokkal kapcsolatban máshogy vélekedünk. Neveltetésünk, szocializációnk során megtanulunk dolgokat, kialakul egy értékrendünk - amely miatt néha vitába kell szállnunk másokkal. Azonban nem mindegy milyen módon tesszük ezt, hiszen a vitának is van „egészséges" változata.

reklám vége

A vita fogalom jelentése

A vita érvek ütköztetése, amelynek célja a partnerétől eltérő vélemény igazolása. Általában két résztvevője van, akiknek nem egyezik az álláspontjuk. Az érvelés a társadalomtudomány egyik eszköze és témája, gyakran használják többek között a retorikában, a filozófiában, az etikában, a jogban, a politikában.

A vitának négy, jól elkülöníthető szakasza van. Az első - konfrontáció - során felszínre kerül a véleménykülönbség két ember között, majd a második - nyitó - szakaszban tisztázódnak a felek szerepei és elköteleződései. A harmadik - érvelési - részben hangoznak el a különböző érvek és ellenérvek, majd a vita a negyedik - záró - szakasz során a következtetésekkel ér véget. Ez történhet kompromisszummal, amely során mindkét fél elfogadja a másik álláspontját; egy kívülálló harmadik személy döntésével (pl. bíró); vagy a véleménykülönbség fel nem oldásával.

A vitakultúra szintjei

A vitának vannak íratlan, erkölcsi szabályai, amiket összefoglalóan vitakultúrának nevezünk - és amelyek szem előtt tartása elengedhetetlenek egy párkapcsolati szóváltás esetén. Egy kulturált vitapartner higgadt és udvarias marad, képes elismerni saját logikátlan állításait, nem előítéletes, egyenlő félként kezeli a másikat, őszinte és becsületes. Mindez nem könnyű, hiszen a vitakészséget nagyban befolyásolja a személyiségünk fejlődése. Emiatt az önbizalomhiány esetén a konfliktuskerülésre, a túlkompenzálás miatt a másikat bántó vitára kerülhet sor. Az „egészséges" vita során a felek a másik szemén keresztül is képesek meglátni a világot, ez által saját nézeteik bővülhetnek. A vitakultúra hét szintjét mutatja be a vitapiramis, amelynek minél magasabb szintjén állunk, annál kifinomultabb lesz vitakészségünk.

A piramis legalján található a becsmérlés, amelynek során mindkét fél támadásnak éli meg, hogy a másik nem ért vele egyet. Ez a szemlélet nyomaiban sem tartalmaz tiszteletet és megbecsülést, ezért mindig törekedni kell az elkerülésére.

Amikor a vitapartner bármint felhasznál a másik ellen (pl. gyalázkodás: „Nekem egy ilyen szemét alak ne dumáljon") az nem viszi előre, de még csak meg sem könnyíti a szóváltást. Ennek eredményeként elérhetjük, hogy a másik fél többet nem áll velünk szóba, de a vita középpontjában álló problémát megoldani nem fogjuk tudni. Tehát nem érdemes a piramis második fokán sem túl sokat időzni.

A hangnem megtámadása képezi a harmadik szintet, amelynek során valaki a másik fél beszédmódját sérelmezi. Ilyenkor a vitát elindító dologról szinte szó sem esik, csupán a másik fél hanghordozása, hangneme áll a középpontban.

Az ellentmondás, azaz a piramis negyedik lépcsőfoka már hasonlít a felnőttek között lezajló vitára. Ennek során már előtérbe kerülnek az érvek, amelyek bizonyíthatóak, alátámaszthatóak és logikusak.
Akkor léphetünk az ötödik szintre, ha ellenérveink nem a becsmérlésre, hanem a konstruktív hozzáállásra törekednek. Ekkor már lényegében odafigyelünk a másikra, és meghalljuk amit mond - tehát nem vakít el a saját igazunk.

Ha oda tudunk figyelni a másikra, érvelését figyelemmel követjük, akkor megláthatjuk a benne felmerülő esetleges logikai hibát. Ha minden személyesség a háttérbe szorul, akkor tudunk érvényesen cáfolni - és ez azt jelenti, hogy a hatodik szinten állunk.

A piramis tetejére kerülhetünk, ha a vita során egyből a tárgyra térünk, ha logikus, objektív és valóságos érveink vannak.

Ha a szóváltás során törekszünk az „egészséges" vitára, igyekszünk objektívek és logikusak maradni, akkor egy kicsit a másik nézőpontjából láthatjuk a világot. Ennek köszönhetően rengeteget tanulhatunk párunktól, és nem mellesleg továbbra sem fogja tönkretenni a kapcsolatunkat egy-két véleménykülönbség.

Szócsatáztál már és tetszik a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön