párkapcsolati problémák
Egészségmagazin   |   2021.07.29.

Párkapcsolati problémák megoldása – mit tegyünk, ha már nagy a baj?

A párkapcsolati problémák megoldása az igazán jól működő, hosszú távú kapcsolatoknak a záloga. A felgyorsult világ modern gondolkodású embere hajlamos azt hinni, hogy csak abban a kapcsolatban merülhetnek fel gondok, amely már eleve halálra ítéltetett - a valóságban természetesen ez korántsem igaz.

reklám vége

A könnyebb út nem feltétlenül kifizetődő

Az emberi kapcsolatok minden típusában adódhatnak nehéz időszakok, ami alól természetesen a szerelemre, közös megbecsülésre épülő viszonyok sem képeznek kivételt. Eldobni azt, ami nem működik, és tovább állni, nos, ez nem a problémák megoldásának a kulcsa. Bár kétségtelenül egyszerűbb, hiszen az adott negatív élethelyzetek kibogozására tett kísérlet sok esetben idő- és energiaigényes. Ám hosszútávon könnyen beigazolódhat, hogy éppen attól a személytől váltunk meg, aki valódi értéket képviselt az életünkben.

A kéretlen tanácsadás buktatói

A párkapcsolati problémák megoldása két emberre tartozik (esetleg még a témában komoly tudással rendelkező terapeutára, ha a párok úgy döntenek). Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a barátaikhoz fordulnak. Nos, a tendencia azt mutatja, hogy ez nem mindig jó ötlet, ugyanis még a közeli ismerőseinknek sincs teljes betekintése az adott kapcsolatba, így a helyzetet sem tudják objektíven megítélni. A jó tanács sok esetben a visszájára fordul - persze nem az adott barát rosszakarata miatt, egyszerűen csupán azért, mert két ember intim viszonyába, a kapcsolat működési mechanikájába nem láthatnak bele 100%-os bizonyossággal a kívülállók. Ha mégis kéretlen tanácsot kapnánk, azt próbáljuk meg mindig tárgyilagosan kezelni.

Párkapcsolati problémák megoldása - a könyvek valóban hasznosak?

A nem megfelelően működő kapcsolatok orvoslására törekedő könyvek egész arzenálja várja a tanácstalanokat a könyvesboltok polcain - de vajon ezek a könyvek képesek-e a valódi segítségnyújtásra? Nos, fontos tudni, hogy a témában megírt, valóban magas színvonalat és használható értékeket képviselő könyvek elsősorban önmagunk megismerését hivatottak szolgálni. E művek alaptézise, miszerint az adott kapcsolat gondjait csak abban az esetben tudjuk megoldani, ha először saját magunkat - a céljainkat, az elvárásainkat, a kimondatlan vágyainkat- vesszük górcső alá. Ha egyébként is szívesen olvasunk, mindenképpen érdemes egy próbát tenni a témában megírt alkotásokkal - csodát viszont kizárólagosan a könyvektől ne reméljünk, annak egyedül mi lehetünk az előidézői.

Párkapcsolati problémák megoldása: fogadjuk el a megmásíthatatlant!

Amint a rózsaszín köd felszáll, a problémák is egymás után jelentkeznek a kapcsolatban. A nézeteltérések komolyabb konfliktusokhoz is vezethetnek, azonban, ha elfogadjuk, hogy az összetűzések természetesek, könnyebben oldjuk meg majd azokat. Fontos, hogy tudjuk, teljesen konfliktusmentes kapcsolat nem létezik - és néha azok az emberek is bántják egymást, akik egyébként őszintén szeretik a másikat.

Célkeresztben az érzelmi intelligencia

Az, hogy vajon érdemes-e, illetve egyáltalán lehetséges-e megmenteni a kapcsolatot, mindig az adott nagyobb kaliberű konfliktushelyzet függvénye. Sok kapcsolatot tesz például próbára a féltékenység, illetve a hűtlenség. Nos, a témában végzett felmérések rámutattak arra, hogy a félrelépés, mint indok, az egyik leggyakoribb a válóokok csoportjában. Ne feledjük viszont, hogy a hűtlenségig hosszú út vezet. Talán elcsépeltnek tűnhet, viszont mégis igaz, hogy a gyakori és őszinte kommunikációval, amelynek keretén belül a felek elmondják a másiknak, mi az, ami aggasztja őket, még a hűtlenség is megelőzhető. Amennyiben nem hagyjuk, hogy a problémák elfajuljanak, illetve nem sajnáljuk az időnket és az energiánkat, megjavíthatjuk a kapcsolatot. Itt nyer teret igazán az érzelmi intelligenciánk, vagyis az a képességünk, amely segít a saját érzéseinket megfelelően kezelni, illetve a másik fél helyébe beleképzelni magunkat.

Ha nem megy, kérjünk segítséget!

A gondokkal küzdő párok gyakorta kérik profi szakember segítségét. Ha úgy látjuk, egyedül nem tudunk megbirkózni a problémánkkal, ne szégyelljünk segítséget kérni párkapcsolati terapeutától sem!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön