eljegyzés
Egészségmagazin.com   |   2016.03.18.

Eljegyzés: a párkapcsolat egyik legnehezebb időszaka

Végre megtaláltad életed párját, végre meg is kérte a kezedet (vagy te az övét), mindketten 20 centivel a föld fölött jártok. Az egész világ csodálatos! Izgalmas ugye? Lehet tervezni az esküvőt, a közös életet... Ám, ha hiszed, ha nem, az eljegyzés időszaka nagyon sok veszélyt is tartogathat, ez a párkapcsolat egyik legkritikusabb időszaka.

reklám vége

A jegyben járás időszaka sokunk számára nemcsak a párkapcsolat, de az egész életünk legizgalmasabb része.
A megfelelő partnert megtalálni már önmagában is kész bűvészmutatvány manapság, és ha megkérik a kezedet, vagy ha igent mond a hölgy, az felülmúl minden más érzést. Beteljesül egy vágy, amiről gyerekkorod óta álmodtál. Hirtelen kivirul körülötted minden: a madarak csicseregnek, az eső eláll, és mintha még a nap is sűrűbben bújna elő a felhők közül, mint máskor. Biztonságban érzed magad.

Az eljegyzés buktatói

Ám ez az időszak sok stresszt és veszélyforrást tartogat, hiszen rengeteg dolog történik egyszerre, ezerfelé kell figyelned. Az esküvő szervezése konfliktusokat és sok idegeskedést is hozhat, az összeköltözésről és a másik családjának megismeréséről, és a két család „összehozásáról" nem is beszélve. Bár ezek manapság már a legtöbb helyen megelőzik az eljegyzés pillanatát, de még így is marad stresszfaktor bőven...Ez nem mindig sétagalopp.

Sokakat megrémiszthet az a tudat is, hogy mostantól egyetlen emberhez vannak hozzákötve, klasszikusan „amíg a halál el nem választ". Vége a szabad életnek, innentől nem tarthatsz szünetet, nem randizhatsz akármikor, akárkivel. Ez akkor is rémisztő érzés lehet, ha egyébként pontosan tudod, hogy ha lehetne sem kacsintgatnál félre.

eljegyzés

Lili esete az eljegyzéssel

Beszámolók százait lehet olvasni olyan emberektől, akik a jegyesség időszakában eszméltek rá, hogy nem gondolták át teljesen, mibe is vágták a fejszéjüket.

Egy lány például (akit most hívjunk Lilinek) azt mondta, hogy az eljegyzés után a párjával azon kapták magukat, hogy sokkal többet veszekednek, mint azelőtt, legfőképpen azért, mert az esküvőszervezésbe a leendő anyós is igyekezett „besegíteni". Lili már-már úgy érezte, hogy hárman vannak ebben a kapcsolatban.

A kedves mama szinte bármilyen időpontban képes volt beállítani Liliékhez és kimerítően kezdte ecsetelni elképzeléseit az esküvői tortáról, a szertartás menetéről vagy a lagzi helyszínének díszítéséről.
Amikor Lili közölte vele: nem szeretné, ha a vőlegénye unokatestvére ott lenne a lánybúcsúján, a mama sírva fakadt.

A fő probléma az volt, hogy a lány párja nem érezte gondnak menyasszonya és édesanyja viszonyát, így váltak köztük egyre gyakoribbá a veszekedések: Lili elkezdett attól tartani, hogy ha ez így megy tovább, párja édesanyja a jövőben is bele fog szólni minden fontos döntésükbe, a vasárnapi ebéd elkészítésétől a gyereknevelésig.

Hidd el, Liliék esete egyáltalán nem ritka: bár általában sikerül megoldani a konfliktusokat és helyreáll a családi béke, az ilyen viszályok nagyon megviselhetik mindkét felet, főleg az eljegyzés után.

Hogyan könnyítsétek meg magatoknak a jegyesség időszakát?

Felmerül a kérdés: mit tehetsz azért, hogy pároddal elkerüljétek a hasonló idegeskedést? Legyetek tudatosak! Figyeljetek egymásra, komolyan és őszintén, jobban, mint bármikor előtte! Akarjátok megérteni a másik álláspontját, ne kényszerítsétek rá mindenáron a sajátotokat, mert ez rövidtávon „nyertes csatának" tűnhet ugyan, de idővel a felhalmozódott feszültség együtt robbanáshoz és akár az egész kapcsolat végéhez is vezethet.

Tanuljatok Lili esetéből! Őszintén kell beszélni a másikkal, és világossá tenni, mit gondolsz a dolgokról.
Ez közhelyesnek tűnhet, de nem is gondolnád, mennyire gyakori az ellenkezője, mikor valaki inkább eltitkolja valódi véleményét, mert fél párja reakciójától.

Ne félj magadat és a párodat a középpontba helyezni! Természetes, hogy szeretitek a szüleiteket is, de meg kell érteniük, hogy ez nem az ő esküvőjük. Finoman a tudtukra kell adni az önjelölt segítőknek, hogy bár értékelitek az ötleteiket, nem engeditek, hogy helyettetek átvegyék a szervezést.

Ha eléggé ismeritek és szeretitek egymást, akkor őszintén meg tudjátok oldani eljegyzés alatt felbukkanó problémákat is, és így a jegyesség valóban életetek legboldogabb korszaka lehet!

Sok kitartást és sok boldogságot kívánunk!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön