edzéshiba, edzés, hiba
Egészségmagazin.com   |   2016.01.18.

A 6 legnagyobb hiba, amit edzés során elkövethetsz

Rendszeresen edzel, egészségesen étkezel: boldog vagy, mert teljesítetted az újévi fogadalmaidat (eddig). Gratulálunk! De megfordult már a fejedben, hogy esetleg mégsem jól csinálod? A rossz hír az, hogy a rossz edzés többet árt, mint használ, és akár egészségkárosodást is okozhat! Olvass tovább és tudd meg, mit kell elkerülnöd!

reklám vége

Rendszeresen jársz edzeni?
Helyes!
Szeretnél minél több edzésformát kipróbálni!
Nagyon jó!
De biztos, hogy jól csinálod?

Senki sem születik úgy, hogy egyből pontosan tudja, hogy mit, és hogyan kell csinálnia az edzőteremben. Ám mivel sok gép használata egészen egyértelműnek tűnik, ezért a legtöbben nem kérnek segítséget, hanem megpróbálják maguk felfedezni a dolgokat. De tudtad, hogy ez akár árthat is?

Az első lépések az edzőteremben

Amikor először mész edzőterembe valószínűleg eléggé elveszettnek érezheted magad. A rengeteg gép között nagyon könnyű elveszni. Ráadásul mindenki más olyan magabiztosnak tűnik, hogy semmi kedved nincs segítséget kérni - az olyan ciki!

Nem kell aggódnod, ez mindenkivel így van az első alkalmakkor!  Ilyenkor két lehetőséged van:

  • Időpontot egyeztetsz egy személyi edzővel, aki személyre szabott edzéstervet készít számodra. Ez a legprofibb megoldás: ha teljesen tapasztalatlan vagy, érdemes egy-egy órát venned szakemberektől. Kaphatsz tőlük személyre szabott edzéstervet és étrendet is, amit később önállóan is tudsz végezni. Ugyanakkor tudnod kell, hogy a személyi edzések, konzultációk még a bérlet, vagy jegy árán felül plusz költséget jelentenek.
  • A másik lehetőséged, hogy kicsit tudatosabban és felkészülten mész le a terembe. Érdemes utánajárni, milyen gépeket tartanak a teremben, melyik hogyan működik, és az interneten rengeteg edzésprogramot is találhatsz.

A 6 leggyakoribb hiba edzés közben

Amikor az ember összeszedte végre a bátorságát, és lemegy az edzőterembe, akkor eleinte nagyon lelkes, és alig várja, hogy belevágjon a dolgokba. Rögtön megrohamozza az első szimpatikus gépet, és lelki szemei előtt már látja is, hogyan fognak dagadni az izmai néhány óra múlva!

Te ne ess ebbe a hibába!

Sőt, kerüld el a másik hatot is:

1. edzéshiba: kihagyod a bemelegítést

Sokan nem tulajdonítanak neki túl nagy jelentősége, inkább időpocsékolásnak érzik.

Pedig igazán fontos, hogy a tested felkészítsd a terhelésre még akkor is, ha csak könnyebb edzést tervezel. Ha ezt kihagyod - és mégis intenzívebben edzenél - a szervezeted nem lesz kellőképpen felkészítve, emiatt pedig fájdalmas lesz a mozgás. A bemelegítés célja, hogy felgyorsuljon a vérkeringésed, javuljon az izmok vérellátása. Ha pedig az izomszövetek felmelegedtek, kevésbé tudod túl erőltetni őket.

Íme, néhány egyszerű bemelegítő gyakorlat: karkörzés, törzsfordítás, vállkörzés, guggolás, helyben futás, törzshajlítás.

2. edzéshiba: Edzés kimerülésig

Ész nélkül belevágni a végeláthatatlan gyakorlatsorokba, vagy drasztikusan megemelni a súlyt, amit emelni fogsz, nagy butaság.

Ugyan elsőre jó ötletnek tűnhet, és sokkal vagányabbnak érzed magad, de igazából csak feleslegesen túlterheled a szervezeted, ezzel pedig gátolod a saját fejlődésed. Sőt! Nem csak testileg, de mentálisan is hamarabb fogsz elfáradni. Nem a súlyok nehézségétől függ az elégetett kalóriák száma, hanem attól, hogy a gyakorlatot mennyi ideig bírod kitartóan és biztonságosan végezni.

3. edzéshiba: Csak egy izomcsoportra koncentrálás

„Legyen laposabb a hasam... formásabb a combom." Ehhez hasonló mondatokat hajtogatnak sokan, és ennek érdekében csak ezeket a területeket dolgoztatják meg igazán.

Az igazság az, hogy nem lehet csak egy adott testrészről fogyni. Sőt, nem ajánljuk azt sem, hogy csak egy-egy testrészed erősítsd! Ez ugyanis a tested szimmetriájába is kerülhet, de ami ennél is nagyobb gond, hogy a felemás izomszövet gátolhat téged a mozgásban, és ez sérülésekhez vezethet.

4. edzéshiba: Edzés tervek nélkül

A legtöbb kezdő hajlamos arra, hogy össze-vissza váltogassa a gyakorlatokat egymás után, anélkül, hogy egy egyértelmű célt állítana maga elé. Ha szeretnéd, hogy a testmozgás hasznodra váljon, tűzz ki magad elé egy egyértelmű célt. Ha pedig már tudod hova szeretnél eljutni, könnyebb lesz kitalálni azt is, hogy ehhez milyen gyakorlatokat kell végezned, hogy a megfelelő izomcsoportokat erősítsd.

5. edzéshiba: Pihenj eleget!

A legtöbb sikertelen edzés annak köszönhető, hogy az illető nem szán elegendő időt a pihenésre. A szervezetednek ugyanis szüksége van olyan időre, amikor regenerálódhatnak az izomszövetek. Ne ugord át a pihenés és alvás fázisát, mert így érheted el, hogy rövidebb idő alatt látványosabb eredményt érhess el!

6. edzéshiba: Túl sok pihenés

Ugyanakkor ne hagyd, hogy a pihenés elcsábítson! Kell időt hagyni a regenerálódásra, de ez nem jelenti azt, hogy napokig mellőzheted az edzőtermet.

Nyugodtan menj le az első edzés utáni másnapon is! Az izomlázad is hamarabb enyhül, ha sportolsz, hiszen a mozgás hatására a vérkeringés élénkülni fog, ami javítani fog az izomfájdalmadon is.

Ez a legjobb idő, hogy átlépd határaidat és kicsit kilépj a komfortzónádból. Tény, hogy sokkal nehezebb másnap lemenni a terembe, de így véget vethetsz a különböző kifogásoknak, hogy ma miért is nem edzel.

Meglátod, tested és a lelkes is hálás lesz érte.

Most már nincs más dolgod, csak hogy tanácsaink segítségével felépíts egy tudatos tervet arra, hogy mit és hogyan szeretnél elérni. Ha ez meg van irány az edzőterem és az izmokon túl szedj magadra némi önbizalmat is!

Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön