bébiétel
Egészségmagazin.com   |   2015.09.21.

A bébiételektől lesz édesszájú a gyerek?

Egy új tanulmány szerint az előre csomagolt bébiételektől könnyen édesszájúak lesznek a gyerekek, és nagyobb korukban azért nem eszik meg a zöldségeket, mert az édes ízekhez vannak hozzászokva. A kutatók szerint ideje új dolgokkal etetni a kicsiket...

reklám vége

Túl édes bébiételek

Nálatok is gondot okoz a zöldségfogyasztás? Kész hadjáratokat kell lefolytatni azért, hogy a gyerek megegyen egy falat brokkolit, vagy egy kis karfiolt? Úgy tűnik, megvan a bűnös: mindenről a korábban elfogyasztott bébiételek tehetnek.

A kutatás eredményei szerint ugyanis a készen kapható pürék annyira édesek, hogy a csecsemők egyszerűen nem szoknak hozzá a keserűbb ízekhez, így később nem lesznek hajlandóak megenni a más ízvilágú zöldségeket.

Bár sok esetben a készételek azzal reklámozzák magukat, hogy sok zöldséget tartalmaznak, de általában ilyenkor is édesebb összetevőkről, például krumpliról, vagy répáról van szó, így ez sem segít sokat. Ami ennél is rosszabb, hogy a legtöbb, igazán ízletes bébiételnél édes gyümölcsleveket használnak az íz fokozására. A Glasgowi Egyetem kutatói szerint így már egészen apró csecsemőkorban kialakul az édes íz szeretete, ami a zöldségek későbbi utálatához vezet.

Főzz a gyerekre!

A klasszikus megoldás a legjobb megoldás; ha azt akarod, hogy gyermeked később is egészségesen étkezzen, és ne legyen kínszenvedés a zöldségevés, akkor bizony főzni kell! A házilag készített zöldségpürével az ízeknek egy sokkal szélesebb skálájával ismertetheted meg a kisbabádat.

Természetesen a gyártók is felfedezték már annak fontosságát, hogy egészséges bébiételeket készítsenek. A csecsemőknek azonban veleszületett tulajdonsága, hogy az édes ízeket részesítik előnyben, ezért a gyárak kénytelenek a finomabb, édesebb pürék előállítására törekedni, ha sikeresek akarnak lenni. Éppen ezért keserűbb, a zöldségek ízére jobban emlékeztető tápszerek valószínűleg sosem fognak megjelenni a piacon: a szülőknek saját magukra kell hagyatkozniuk.

Egészséges? Cukros!

A kutatásban összesen 329 különféle bébiételt vizsgáltak meg. A főbb összetevők között általában az alma, banán, paradicsom, mangó, répa és édesburgonya voltak, a termékek közel egyötöde tartalmazott hozzáadott gyümölcslevet is. Még a sós püréknek is átlagosan 3-7%-os cukortartalma volt!

Érdekes, hogy ez a szint semmilyen előírást nem sért, ugyanis körülbelül megegyezik az anyatej cukortartalmával. Ennek ellenére súlyos veszélyt jelenthet, ha a babák kizárólag édes ételeket fogyasztanak, még akkor is, ha a szülők úgy gondolják, hogy egészséges zöldségpüréket adnak nekik - hiszen ezek is cukrosak. Ezzel nem csak a kicsiknek, de saját maguknak is rosszat tesznek a szülők: később óriási harcokat kell majd lefolytatni, hogy egyen egy kis zöldséget a gyerek.

Egy másik tanulmány szerint annak ellenére, hogy az előre gyártott bébiételek összetevői között megtalálhatók gyümölcsök és zöldségek, ezen ételek nagymértékű fogyasztása összefüggésben áll azzal, hogy később - egészen iskolás koráig - sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt hajlandó megenni a gyerek. Vagyis minél több zöldséges pépet eszik kiskorában, annál kevesebb zöldséget akar majd enni, amikor nagyobb lesz!

A megoldás: törekedni kell az előre gyártott bébiételek fogyasztásának minimalizálására, és már egészen kis korban hozzá kell szoktatni gyermekünket minél több ízhez. Ezt ő is meg fogja köszönni nagyobb korában, amikor nem küzd majd súlyproblémákkal a túlzott édességfogyasztás miatt!

Oszd meg a cikket más szülőkkel is, és cserélgessetek zöldségpüré-recepteket!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön