életmentés, így mentsd meg kisbabád életét!
Egészségmagazin.com   |   2015.09.14.

Így mentsd meg kisbabád életét!

Senkinek nem kívánjuk azt a pillanatot, amikor egy kisbaba fuldokolni kezd; a legtöbb szülő halálra rémül ilyenkor. Ne tedd! Minden másodperc számít, nincs időd pánikba esni! Olvasd el ezt a cikket, tanuld meg, hogyan mentheted meg gyermeked életét - és kívánjuk, hogy soha ne kelljen használnod az itt tanultakat!

reklám vége

A legutóbbi cikkben már írtunk a gyerekek leggyakoribb betegségeiről, arról, hogy mikor kell orvoshoz vinni, mikor kezelheted otthon, és mik azok a tünetek, amik esetén érdemes kikérni a szakember véleményét. Ám ha fulladásról van szó, akkor nincs idő dilemmázni. Azonnal cselekedned kell!

A leghatásosabb életmentés: a megelőzés!

Szomorú, de minden nyáron, minden figyelmeztetés ellenére hallhatjuk a hírekben, hogy szezonban gyermekek fulladtak vízbe; természetes vizekben, uszodákban, vagy strandokon. Pedig a feldolgozhatatlan tragédiát könnyű elkerülni, elég néhány alapvető lépést betartani - hívja fel a figyelmet dr. Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegambulanciájának főorvosa.

A legfontosabb szabály, hogy négy éves kor alatt egyetlen pillanatra is tilos magára hagyni a kicsiket a vízben. Még a fürdőkádban, vagy a kerti kismedencében sem maradhat - nagyobb vízfelületekről nem is beszélve! Emellett pedig érdemes minél hamarabb, de legkésőbb óvodás korban megtanítani a gyereket úszni, így csökkenthető a veszély.

5 éves kor alatt még számtalan olyan veszélyforrás van a házban és a ház körül, ami egy nagyobb gyereknek, vagy felnőttnek teljesen biztonságosnak tűnik; fürdőkád, egy vízzel teli vödör, kertes házban medence, kerti vízgyűjtő, vagy akár a halastó. Sok embernek eszébe sem jut, hogy ezek életveszélyes helyek egy kicsi gyereknek, és nem figyelnek oda eléggé - általában ebből van a baj. Szörnyű tragédia, hogy a vízbe fúlt gyermekek nagy része még 5 év alatti.

A legfontosabb feladat tehát a biztonságos otthon kialakítása, beleértve a folyamatos felügyeletet!
Sajnálatos módon a legtöbb otthoni fulladásos gyerekbaleset akkor következik be, amikor a szülő csak egy pillanatra nem figyel.

Ehhez hozzá tartozik például, hogy a csecsemőt 1 éves koráig csak olyan mélységű vízben fürdesd, amiből fekvő helyzetben is kinn van a feje; ha kicsúszik a kezedből, akkor se tudjon teljesen elmerülni! 4 éves kora előtt pedig sem a fürdőkádban, sem a gyerekmedencében nem lehet egyedül egy pillanatra sem. (Utóbbiban egyébként érdemes karúszót vagy úszógumit ráadni, így elkerülhető a baleset).

Vízi biciklin, csónakon 6 éves korig (ha nem tud úszni, később is) mindig legyen mentőmellény a gyereken, aki csak felnőtt felügyelettel fürdőzzön - javasolja dr. Krivácsy Péter. Kamaszkorban is oda kell figyelni, ekkor inkább a természetes vizek és a baráti nyomás jelentenek veszélyt - sok baleset történik ittas fürdőzéskor, vagy amikor a fiatalok felhevült testtel ugranak a vízbe.

Persze a fulladás más okból, is bekövetkezhet: a gyerek folyamatos felügyelet mellett is félrenyelhet, vagy elég lehet egyetlen tizedmásodpercig félrenézni ahhoz, hogy egy kis tárgyat, például játékot nyeljen le, ami megakad a légcsövében.

Mit tegyél, ha a vízben fuldoklik a gyermeked?

  1. Ha egy gyerek (bármilyen vízben) elmerül, természetesen az első teendő, hogy felhozod a felszínre, kihúzod a szárazra.
  2. Ha egyáltalán nem, vagy nyilvánvalóan nem megfelelően lélegzik, azonnal meg kell kezdened az újraélesztést. Nagyon sok múlik a gyorsaságon, ilyenkor minden egyes másodperc számít, nincs idő a tétovázásra. Bár a legtöbb felnőttnek van jogosítványa, így egészségügyi képzést is kapott, de ez a tudás gyorsan kopik; érdemes időről-időre átismételni a tanfolyamon tanultakat. Ha nem jut eszedbe, mi a teendő, azonnal hívd a mentőket; vészhelyzetben az Országos Mentőszolgálat diszpécsere is segíthet telefonon keresztül, amíg kiér a mentő. 
  3. Jegyezd meg a 30:2 szabályt: 30 mellkaskompresszió, 2 befúvás! Ha ez utóbbiban bizonytalannak érzed magad, a befúvást akár ki is hagyhatod. Felnőtteknél és nagyobb gyerekeknél a mellkaskompressziót a tanfolyamon tanult módon, két kézzel végezd, kisebb gyerekeknél egy kézzel, csecsemőknél pedig ugyanezt két ujjal kell megtenni. 
  4. Sokan félnek attól, hogy újraélesztés során eltörik a beteg bordáját, de Dr. Krivácsy Péter szerint egy ilyen helyzetben nagyobb bajt nem okozhatsz: a legrosszabb, ha nem teszel semmit. Még mindig jobb törött bordával élni, mint ép csontokkal nem...A legrosszabb, amit tehetünk, hogy nem merünk beavatkozni: az elmulasztott segítségnyújtás okozza a legnagyobb bajt.
  5. Minden újraélesztést követően kötelező a néhány napos kórházi megfigyelés, hogy az esetlegesen kialakult tüdővizenyőből fakadó veszélyt minimalizálni tudjuk.

Segítség, fullad a baba!

3 éves kor alatt főleg a különféle tárgyak félrenyelése okozhat tragédiát, ilyenkor ugyanis a gyerekek mindent a szájukba vesznek, és az apró tárgyak elzárhatják a légutakat. Érdemes figyelni a játékok korhatár-besorolását: általános szabály, hogy csak olyan tárgyat adjunk a kicsinek, amit nem tud a szájába venni. Az ételt kis adagokban adjuk nekik, kerüljük az apró magvak fogyasztását. Érdemes egy fontos szabályt már egészen kis korban megtanítani gyerekeinknek: evés közben ne játsszanak, játék közben pedig ne egyenek! Ha mégis megtörténik a baj, fontos hogy ne ess pánikba, hanem higgadtan kövesd a következő lépéseket:

  1. Azonnal hívd mentőt!
  2. Ha a gyerek nem tud hangot kiadni, alig hallhatóan vagy némán köhög, bőrszíne szürkéslila (oxigénhiányos), de még eszméletén van, amíg a mentő kiérkezik, addig is meg kell próbálni eltávolítani a légutat elzáró tárgyat!
  3. Ha csecsemő nyelt félre, akkor fektesd az alkarodra, a feje lógjon enyhén lefelé és határozottan mérj 5 ütést a hátára! 
  4. Ha nem sikerül eltávolítani a tárgyat, akkor ezt követően fordítsd a hátára, és a szegycsont alsó harmadánál, két ujjal határozottan nyomd be a mellkast nagyjából a harmadával, szintén öt alkalommal!
  5. Semmi esetre se lógasd fejjel lefelé és ne rázd a csecsemőt! Ezzel ugyanis könnyen nyaki gerinc- és agysérülést okozhatsz.

Kívánjuk, hogy soha-soha ne kerülj olyan helyzetbe, hogy a fentieket használnod kelljen.De ha mégis megtörtént a baj, emlékezz erre a cikkre és mentsd meg gyermeked életét!

Oszd meg a cikket másokkal is, hogy minél többen ismerjék az életmentési technikákat!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön