utazás gyerekkel
Egészségmagazin.com   |   2015.06.22.

Utazzunk gyerekkel figyelmesen!

Nyáron mindenki útnak indul valamerre, hogy az éves munkáját kipihenje. Sok gyermekes szülő számára ez utazás azonban ugyanolyan stresszes lehet, mint a hétköznapok. Jelen cikkünk kis segítséget ad arra, hogy az utazásra felkészülhessünk, hogy aztán az valóban örömteli legyen számunkra.

reklám vége

A helyszín kiválasztása

Hiába szeretnénk az adriai tengeren hajókázni egész héten, nem biztos, hogy azt gyermekünk számára találták ki. Fokozottan megnő a baleset veszélye, a gyermek unatkozik két kikötő között és a mentőmellény is nyűg lehet. A sátorozás sem éppen alkalmas kisgyermekes szülő számára. Egy apartman kibérlése ideális választás lehet, de biztos, hogy egész héten azt szeretnénk csinálni, amit otthon? Főzni a gyerekre, pakolni a játékait, mosogatni és sokat gyalogolni a tengerpartig?

Ilyenkor ideális lehet olyan szállodák kiválasztása, amelyek gyermekbarátok, a területükön számos szórakozási lehetőséggel kicsiknek és nagyoknak egyaránt, úszómesterrel a medence partján, lehetőleg saját tengerparttal. Ezek a szállodák ráadásul kínálnak olyan csomagokat is, amellyel mindent összeszámolva akár kedvezőbb áron is nyaralhatunk.

Felkészülés az utazásra

Szinte minden gyermek várja az utazást, azonban a megszokott játékaitól nem szívesen válik meg. Emellett ha gyermekünkkel megyünk nyaralni, fokozottan figyelnünk kell arra, hogy minden el legyen pakolva, az alvó mackótól kezdve a különböző készítményeken át egészen az elmaradhatatlan strandjátékokig. Bizonyára ismerős az a helyzet, amikor csemeténk az egész játszószobát elpakolná. Mit tehetünk ilyenkor? Például be tudjuk vonni őt a pakolásba, adni neki egy kisebb utazótáskát és elmagyarázni neki, hogy bármit elhozhat, amit szeretne, csak férjen be a kis táskájába. Így rajta múlik, melyik játékát választja, bele lehet vonni a készülődésbe ahelyett, hogy mi pakolnánk helyette. Korábbi cikkünkben leírtuk, hogy a szabad levegőn milyen káros hatások érhetik őket és ezt hogyan kezelhetjük megfelelően, ezért a csomagból ezek a készítmények se maradjanak el!

Nyaraláson

Vonjuk bele őt minden döntésbe, akár egy-egy kirándulásba, a napi program megtervezésébe. Ha van olyan program, amit ő várhatóan nem értékel - pl. múzeumok látogatása -, akkor, ha lehetséges, oda ne vigyük magunkkal. Hiába tehet szert új ismeretekre, de várhatóan jobban érzi majd magát a szállodai játszóházban a többi gyerekkel és természetesen megfelelő felügyelettel. Mi pedig szabadon megnézhetjük az adott desztináció kulturális értékeit a nélkül, hogy valaki fagyiért könyörögne. Természetesen a nyaralás nagy része teljen közös programokkal, hiszen a cél itt is az, hogy a család együtt legyen, örömmel és kikapcsolódással.

Veszélyek

Egy idegen helyen ismeretlenként nem feltétlenül vagyunk tisztában a helyi adottságokkal és ezzel együtt a veszélyekkel is, amelyeknek gyermekünk fokozottan ki lehet téve. Ezért tájékozódjunk időben az adott országról, főként ami a közbiztonságot, közlekedést, oltásokat, helyi szokásokat illeti. Vannak olyan országok, ahol háromszor is körbe kell nézni, mielőtt lelépünk a járdáról vagy ahol olyan rovar csíphet meg, amely ismeretlen számunkra. Ezért mindig fogjuk gyermekünk kezét, forgalmas helyeken ne engedjük el magunk mellől és ne feledkezzünk meg a biztosításokról, gyógyszerekről sem. Célszerű a gyermek zsebében elhelyezni a személyes adatait, a hotel címét, telefonszámunkat, ha esetleg mégis önállósítani szeretné magát.

Tetszik a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön