családi szabadidős programok
Egészségmagazin.com   |   2017.04.18.

Irány a szabadba! Ingyenes/nagyon olcsó családi szabadidős programok

Végre vége a hosszúra és zordra nyúlt télnek. Egyre több ideig van világos és egyre több ereje is van a napnak. Itt az idő, hogy végre kimozduljunk és felfedezzük újra együtt a környezetünket. És ehhez egyáltalán nem kell költségekbe vernünk magunkat...

reklám vége

 

Mindegy mit, csak együtt

Sok szülőnek nehézséget okoz, hogy kitalálja a megfelelő hétvégi programot. A legtöbben túlaggódják, illetve túlgondolják ezeket, és előre félnek a tetemes kiadásoktól, amit egy hétvégi kirándulás jelenthet. Hidd el, a gyerekeknek majdnem mindegy hova mentek, sőt az is, hogy mit csináltok! A legfontosabb, hogy közös, boldog élményeket szerezzetek. Nem kell minden hétvégén méregdrága játszóházakba járni, és végképp nem kell versenyezni a többi szülővel hogy mennyire volt éppen felkapott a hely, ahol voltatok. A lényeg az, hogy együtt jól érezzétek magatokat. A közös program során szorosabbá válik a kapcsolat és a gyerekek tanulhatnak is kötetlen körülmények között. A szülőknek is jó, mert ha jól le tudjátok fárasztani a lurkót, akkor borítékolható az esti, azonnali elalvás.

Programok kicsikkel

A kicsiknek és nektek is jót tesz, ha valami számotokra szokatlant csináltok, ami titeket is kizökkent a napi rutinból és némi felüdülést nyújt. Az óvodás korú gyerekeknek még élmény lehet egy tömegközlekedéses, vagy vonatos nap, ha amúgy a hétköznapokban gyalog, vagy autóval jártok. Ott az a nagy, sőt óriási és zajos valami, amire fel lehet szállni, esetleg még zötyög is és hangos, tele idegenekkel. A kicsiknek ez maga a gyönyör!

Nekik még elég a legegyszerűbb hétvégi program, például menjetek el együtt labdázni, vagy játszóterezni. Most ne a megszokott helyre menjetek, hanem egy kicsit távolabbi játszóra, lehetőleg olyan helyre, ahol még nem jártatok, és van olyan játék, ami a megszokott játszótéren nincsen. Nem feltétlenül kell messzire menni, de azért tömegközlekedjetek egy kicsit! Ha úgy alakul, menjetek egy kört a busszal, üljetek a legelső, vagy éppen a leghátsó ülésre, és élvezzétek az utazást egy szokatlan perspektívából.

 

Olcsó családi programok óvodásokkal és kisiskolásokkal

Ha már nagyobbak a gyerekek, akkor készítsetek össze együtt egy piknikkosarat. Vond bele a szorgos kis kuktákat a kosár elkészítésébe, a tartalom, és a külső megalkotásába egyaránt. Ha a kosár díszítését is együtt csináljátok, akkor kezdhetitek korábban, időzítheted egy borongós, esős délutánra, meglebegtetve hogy egy príma kis közös program van előkészületben. Amint az időjárás engedi, irány a park, vagy akár a kert!

Teríts le néhány pokrócot, és tartsatok egy rendhagyó pikniket. Ha saját használatú kerthez van szerencsétek, akkor még akár kerti díszeket is használhatsz. Egy-két lampion, fiúk esetében lovagi kellékek használatával remeket mókázhattok. Hercegnőkkel vagy hercegekkel elmehettek egy kastélyparkba, és ha látogatható a kastély, megnézhetitek együtt közösen. Megismerhetitek, hogy kik laktak itt korábban, milyen ruhát viseltek, mit csináltak. Ha már iskolások a gyerekek, akkor ezeknek akár közösen is utána nézhettek.

Programok nagyobb gyerekekkel

A nagyobb gyerkőcökkel lehet már túrázni is. Edzettségeteket figyelembe véve tervezzétek a kirándulást, ami lehet a szó szoros értelmében vett túra, de lehet egy kicsit más. Ha szeretik a kincskeresést, nyomozást, akkor megpróbálkozhattok például a geocatching-gel. Ezt lehet a városban és a városon kívül is űzni, és nem kell hozzá semmi extra, hiszen manapság a legtöbbünknek ott lapul a zsebében az okostelefon mobilnettel és GPS-szel.

Tudjuk, hogy a legjobbat akarod a gyermekednek, és ennek érdekében képes vagy hetekig tervezgetni a hétvégi programot: de sokszor az egyszerűség is nagyszerű. Ne gondolkodjátok túl, ne verjétek magatokat óriási költségekbe: egyszerűen csak mozduljatok ki egy kicsit!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön