elvárás a gyerekekkel szemben
Egészségmagazin.com   |   2015.09.04.

Mit kell tudnia egy 4-5 éves gyereknek?

Azt hiszed, hogy túl sok elvárás nehezedik elsős gyermekedre? Olvasd el ezt a cikket és biztos, hogy átértékeled a helyzetet! Leírtuk, hogy mit kell tudnia Angliában egy elsősnek - 4 évesen!

reklám vége

Sokszor egy hatéves gyerek sem áll még teljesen készen az iskolakezdésre, képzeld hát el a helyzetet olyan országokban, ahol már fiatalabb korban mehet első osztályba a gyerek. Így van ez Anglia esetében is, ahol abban az évben kezdik meg tanulmányaikat a porontyok, amikor betöltik az ötödik életévüket. Ha például a gyermek decemberi születésű, akkor is be kell íratni szeptemberben - vagyis már 4,5 évesen iskolás lesz!

Egységes irányelvek

Az angliai irányelvek (szerencsére) ránk nem vonatkoznak, mégis érdemes átfutni a szabályozást, hiszen ebben pontról-pontra összeszedték, hogy mit kell tudnia egy „átlagos" 5 éves brit gyermeknek. Ha van ilyen korú gyerek a környezetedben, rögtön összevetheted fejlődését a brit kisiskolásokkal!

A 2012-ben kiadott dokumentum összesen 12 tényező alapján vizsgálja az elsős iskolások képességét a tanév legvégén, a fő kompetenciák többek között:

  • Megértés: a gyerekek követik a különféle utasításokat. Választ tudnak adni „Miért?" és „Hogyan?" kérdésekre a különféle eseményekkel és történetekkel kapcsolatos élményeikre.
  • Egészség és öngondoskodás: a gyerekek tisztában vannak az egészség, és annak megőrzésének fontosságával, beleértve a testmozgást és a táplálkozást is.
  • Írás: képesek egyszerű mondatokat írni, amiket ők, és mások is el tudnak olvasni. Helyesen és helytelenül írt szavakat is használhatnak. Ez természetesen iskolába még nem járó diákoknál nem várható el, bár Magyarországon is sok ovis tudja már leírni saját, és családtagja neveit, mire megkezdi az első osztályt.
  • Számok: megbízhatóan számolnak 1-20-ig, nagyságrendi sorrendbe tudják rendezni a számokat, és képesek megmondani, hogy melyik szám nagyobb a másiknál.

A gyerekek fele nem teljesíti az elvárásokat

Brit kormányzati statisztikák azonban 22%-os különbséget jeleznek egy évfolyam legfiatalabb és legidősebb tagja között. Ennek nyomán merült fel, hogy az értékelés során az életkort is figyelembe kellene venni.

A felmérések során Surrey megyében 7000 gyerekből csak 57% kapott jó minősítést. Ez felveti a kérdést, hogyha csak a gyerekeknek a fele teljesít az elvárt mértékben, akkor az elvárások is hibásak lehetnek? A kutatás alapján egyébként nem csak az életkor jelent hátrányt a gyerekeknek; a fiúk, az elszegényedett környékről származó gyerekek, a több nyelvet beszélő gyerekek, és a magatartási nehézségekkel küzdő gyerekek is általában rosszabbul teljesítenek.

Fontos a szóbeli nyelvi készség fejlesztése

A kutatási eredmények arra világítanak rá, hogy az első évben érdemes lenne a gyermekek szóbeli, nyelvi képességeit fejleszteni, ezek ugyanis kulcsfontosságúnak tűnnek a tanulási nehézségek kialakulásakor. Ez csökkenthetné az idősebb és fiatalabb gyermekek teljesítménye közötti különbségeket is, valamint hozzájárulna, hogy a szegény környezetből érkező, és az angolt második nyelvként tanuló gyerekek is hamarabb felzárkózhassanak. A kutatás során vizsgált hatéves gyerekek nagy része mondta azt, hogy nem tudnak jól olvasni, vagy nem tudnak írni. Ez a helyzet javítható lenne, ha bizonyos gyermekek számára nehezen elérhető célok kitűzése, majd az azok el nem éréséből fakadóan érzett kudarc helyett a szóbeli készségek fejlesztésére fordítanának hangsúlyt.

Ennek megfelelő megalapozása ugyanis a jövőben hozzájárulhat az olvasás és az íráskészség gyorsabb fejlődéséhez is.

Van olyan ismerősöd, akinek 4-5 éves, vagy iskoláskorú gyermeke van? Oszd meg vele ezt a cikket!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön