tanulási zavarok és állatterápia
Egészségmagazin.com   |   2016.01.01.

Állatterápiával a tanulási zavarok ellen

Gyermeked nem bír a helyén maradni az órán? Túl sokat beszél? Vagy éppen túl keveset? Nem megy neki a számolás vagy az olvasás? Nem kell aggódnod! A megoldás egyszerű és ráadásul szórakoztató is: az állatterápia számtalan területen bizonyított már.

reklám vége

Mi állhat a tanulási zavarok hátterében?

Szülőként rossz azt hallani, amikor a pedagógus azt mondja: gyermeked valamiben le van maradva a társaihoz képest, vagy, hogy valamilyen nehézséggel küzd az iskolában. Pedig a tanulási zavar nem visszafordíthatatlan probléma, és nem is egyenlő azzal, hogy a gyerek buta lenne. Sőt! Sok zavar hátterében éppen az húzódik meg, hogy a gyereket nem köti le az órai tananyag.

A tanulási zavarok mögött rengeteg lehetséges ok állhat, többek közt genetikai, kulturális, egészségügyi és pszichológiai eredetű probléma is okozhatja. Fontos ezzel tisztában lenni, hiszen csak így tudsz megfelelő segítséget adni gyermekednek.

A tanulási zavarok leggyakoribb fajtái

A tanulás zavar nem egy adott korosztályra jellemző, bármely életkorban kialakulhat. Leginkább a kisiskolásokra jellemző, de csupán azért, mert ekkortól vannak kitéve komolyabb elvárásoknak és ebben az időszakban alakul ki bennük a teljesítmény kényszer. Bizonyos gyerekeknél már az óvodában megfigyelhetőek a korai jelek, így érdemes ezeket figyelni, hogy mielőbb megkezdődhessen a fejlesztés.

A tanulási zavar többféle módon jelentkezhet, a leggyakoribb fajtái:

  • bizonyos feladatok esetében hirtelen haragossá, dacossá válik
  • segítség nélkül nem képes megcsinálni a házi feladatát
  • csak rövid ideig, felületesen képes koncentrálni
  • hiányosak az alapképességei, amelyek a mozgáshoz, vagy a finommotorikához (kisebb kézmozgásokhoz) szükségesek
  • nehezen érti a feladatokat és utasításokat, gondot okoz számára a visszaemlékezés
  • fejlődése egyes területeken kortársaihoz képest lassabb

Hogyan segíthetsz leküzdeni gyermekednek a tanulási nehézségeket?

Az első lépés természetesen a probléma felismerése és elfogadása. Ha a gyerek tanára(i) jelzi(k), hogy kicsit lassabban halad, sok szülő hajlamos a homokba dugni a fejét, és akár a tanárt hibáztatni. Ehelyett inkább fogadd el a dolgot, és légy nyitott a megoldásra: a pedagógus valószínűleg tud olyan szakembert ajánlani, aki segít felmérni a helyzetet, és kialakítani a személyre szabott fejlesztési programot.

Ha viszont figyelmen kívül hagyod a jeleket, akkor később gyermeked problémái súlyosbodhatnak, ami akár a tovább tanulását is veszélyeztetheti.

Állatterápia a tanulási zavarok elleni harcban

"A kutya az ember legjobb barátja" - tartja a mondás. Nem is véletlenül, hiszen az állatok közelsége olyan kémiai és fizikai folyamatokat indít be az emberi szervezetben, amelyek akár gyógyító hatással is lehetnek. Napjainkban terápiás jelleggel leggyakrabban kutyákkal vagy lovakkal találkozhatsz, de külföldön dolgoznak delfinekkel, macskákkal, vagy bármilyen más szokatlan háziállattal is. Külön érdekesség, hogy Magyarországon van kórházakat látogató terápiás láma is.

Hogyan segíthetnek az állatok?

Az állatoktól még mi, felnőttek is sokat tanulhatunk, hát még egy sokkal fogékonyabb gyerek! Van ugyanis néhány olyan tulajdonságuk, amit sokat segíthet a gyereknek önmaga és mások elfogadásában, valamint az emberi kapcsolatokban:

  • Elfogadás:

Egy tanulási zavarral küzdő gyermek nagy valószínűséggel találkozik a kiközösítés, vagy a megbélyegzés kellemetlen érzésével. Az állatok nem tesznek különbséget, és feltétel nélkül elfogadják az embereket. A probléma kezelésében fontos, hogy a gyerek érezze: semmivel nem kevesebb, mint bárki más.

  • Új nyelv:

Az állatokkal való kommunikáció egy másfajta nyelven történik, amit ugyanúgy el kell sajátítani. Ez idő alatt a gyerek megtanul türelmesnek lenni mind az állattal, mind magával szemben. Bizonyos motoros késztetéseit (mint például a túl sok simogatás, vagy gyors mozgások) vissza kell fognia, ez pedig különösen hatékony terápia a hiperaktív gyerekeknél.

  • Új motiváció:

A tanulási zavarral küzdő gyerekeknél sokszor előfordul, hogy bizonyos feladatokhoz már hozzá sem kezdenek, mert félnek a kudarctól. Az állatokkal való játékos feladatok segíthetnek ezen, mert általuk új célt talál magának a gyerek a feladat elvégzésére. Lehet, hogy elsőre nehéz megtalálni a kapcsolatot a kutyával való labdázás és a matematikaházi között, de sok olyan terápia van, ami segít harmonizálni az állattal való játékot és az iskolai feladatokat.

Az állatterápia egyik legnépszerűbb és igen sikeres módja a lovas terápia, amikor a gyerekek a lóháton végzett játékos gyakorlatok segítségével fejleszthetik különböző kognitív- és motoros képességeiket.

Ma már Magyarországon is számos lovarda kínál speciális, egyénre szabott lovas órákat, melyeknek nagy előnye, hogy fizikálisan és mentálisan is igénybe veszi a kis lovasokat. Javít a koordinációs képességeken, az izmok állapotán, finomítja a kis- és nagy mozgásokat, miközben a különböző játékok segítenek a problémás területek kijavításában. Nem is beszélve arról, hogy mindeközben szabad levegőn lehettek, távol a városi zajtól, békés környezetben.

Azt nem javasoljuk, hogy most azonnal ajándékozz terápiás kutyát, vagy lovat kis, piros masnival a nyakában, de ha gyermekednek tanulási nehézségei vannak, konzultálj szakemberrel és kérdezd meg, hogy ajánlja-e az állatterápiát a fejlesztésre. Egy szakértő segít neked kidolgozni a gyermeked számára a legmegfelelőbb fejlesztést, és figyelemmel kíséri a folyamatos változásokat. Ha pedig az állatokat választjátok terápiás segítőknek, biztosan rengeteg szép élménnyel is gazdagabbak lehettek!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön