Az állatos játékok és mesék szerepe a gyermekek fejlődésében
Egészségmagazin   |   2022.02.22.

Az állatos játékok és mesék szerepe a gyermekek fejlődésében

A világirodalom meséiben és a rajzfilmekben, a mesejátékokban az állatok „vezető szerepet" töltenek be a gyermekeknek szánt irodalomban és a képi világban egyaránt. Vajon mi lehet annak az oka, hogy a szerzők ilyen szívesen nyúlnak e témához, miért olyan népszerűek a legkülönfélébb állatok mesehősként, vagy éppen negatív hősként való beállítása?

reklám vége

Az állatok, mint meseszereplők már az ókorban a görög Aiszóposnál és a római Phaedrusnál is jelentős szerepet játszottak, hogy aztán a világ egyik legnagyobb mesélője, a francia La Fontaine „lerakja" a modern állatmesék alapjait, amelyhez aztán a világirodalom mellett a magyar meseirodalom is olyan szívesen nyúlt vissza egy-egy állatmese erejéig.

Mesevilág - nemcsak álomvilág

Általános jellemzői ezeknek a meséknek, hogy a bennük szereplő állatokat minden esetben emberi tulajdonságokkal ruházzák fel. Ezeknek az állatoknak igazi emberi érzéseik vannak, emberi nyelven kommunikálnak egymással és ugyanúgy cselekednek és gondolkodnak, mint a hétköznapi emberek. Természetesen a szerzők olyan jellemmel ruházzák fel a mesében szereplő állatokat, amilyen tulajdonságokat a való életben és a hagyományok alapján társítunk hozzájuk. Így válik szinte minden esetben a róka és a farkas ravasszá, a nyuszi fészek melegséget árasztó, szeretetreméltó jópofa jellemmé, a bárány szelíd, bátortalan állattá és a sort még folytathatnánk tovább. Ezeknek a történeteknek szinte minden esetben egy-egy levonható tanulság áll a középpontjában, amelyekről a mesék végén a szerzők általában le is rántják a leplet, nem hagyva nyitott kérdést az olvasókban, elsősorban persze a gyermekekben. Így az állatoknak a meséken keresztül jelentős szerepe van abban, hogy a gyermekek igazságérzete kialakuljon. De vajon miért pont az állatok alkalmasak ilyen nevelő feladatra?

A válasz viszonylag egyszerű. A gyermekek ösztönösen kedvelik az állatokat. Anélkül, hogy ez különösebben bonyolult lenne a számukra, könnyedén tudnak azonosulni, legfőképpen az általuk kedvelt állatok tulajdonságaival, arról nem is beszélve, hogy ismeretanyaguk között is első helyen a kis kedvenceikről nyert információk szerepelnek, így az állatoknak komoly szerepe van a tanulási folyamatok egészséges kialakulásában is.

A mozgáskoordináció fejlődése békaügetéssel és pókfocival

A tanulási folyamatok és ezáltal az alapvető intelligencia támogatása, fejlesztése mellett az állatos játékok a gyermekek mozgáskoordinációjában és szociális érzékenységük kialakulásában is jelentős szerepet játszanak, természetesen a kognitív képességek fejlesztése mellett. Ami a mozgási folyamatok fejlődését illeti, gondoljunk csak bele, hogy pl. a békaügetés, a pókfoci és annak alapja, a pók, illetve a rákjárás, vagy éppen a gólyalábon állás mind-mind játékos formában segíti a gyermekek mozgáskultúrájának fejlődését. Ezekhez a mozgásformákhoz ugyanis a legkülönbözőbb izomcsoportok mozgását és gyakran az egyensúlyérzéket kell megfelelően összehangolni, ami bizony nem mindig egyszerű feladat.

Hogyan segítenek a szocializálódásban az állatos játékok?

A plüssállatok simogatása, „tutujgatása", alvópajtássá választása, etetése stb. az érzelmi fejlődésnek az „alapköveit" teszi le a kisgyermekeknél, akik ezáltal az életük korai szakaszában szembesülnek már azzal a ténnyel, hogy szüleiken kívül más is létezik körülöttük a nagyvilágban, akikről nekik gondoskodniuk kell, akikért különösen élő hobbiállat esetén felelősséget kell vállalniuk. Hosszú távon az állatokon keresztül az állatvédelem mellett a környezetvédelem iránt is érzékenyebbek lesznek azok a gyermekek, akiknél ezek a készségek már egészen kis korban „erősebb fejlődésnek" indulnak.

Az első mesekönyvek és játékok között a népszerűségi versenyben az első helyen a legkisebb korosztály szülei körében minden bizonnyal az állathangok utánzására épülő mesék és játékok állnak. Micsoda sikerélmény az egész családnak, mikor egy kisbaba először utánozza le, hogy sziszeg a kígyó, vagy éppen hogy nyávog a cica, hogyan ugat a kiskutya. Nem csoda hát, hogy a beszéd fejlődésének első lépései is az állatokhoz vezetnek a különböző ismétlő játékok során. Később aztán már a korábban említett állatmesék a fantázia szélesítésében és a memória fejlesztésében is komoly szerepet játszanak a többi kognitív képesség fejlődése mellett.

Minden kisgyermek vágyik háziállatra. Természetesen a feltételek és a lehetőségek nem mindenhol adottak egy kisállat családi befogadására. Egy izgalmas, vagy meghatóan szép állatos mese, vagy éppen egy kedves állatos játék azonban legalább olyan hasznos lehet egy gyermek fejlődésének különböző területein.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön