tanulás
Egészségmagazin.com   |   2016.10.24.

Hogyan segíts gyermekednek a tanulásban?

Egyre rövidebbek és hidegebbek a nappalok, egyre nehezebben kezdődnek a reggelek, nehezebben indul el a gyerkőc az iskolába, és délután egyre kevesebb kedve van leülni tanulni. Fogytán a szeptember elején még meglévő évindító lelkesedés, minden más érdekesebbé és fontosabbá válik a gyerekeknek. Ez teljesen érthető - de sajnos a leckének ettől még el kell készülnie. Hogyan motiváld a gyermeked a tanulásra?

reklám vége

Szeptemberben még nem túl nehéz rávenni a gyerekeket az otthoni tanulásra: rengeteg az új élmény, új inger, még frissek a tankönyvek, illatosak a füzetek, az új tolltartóból még jó érzés elővenni a ceruzát, hogy elkészüljön a házi.

Mostanra viszont már megkopott az újdonság varázsa, szaporodnak a számonkérések, és az ablakon kinézve az embernek az élettől is elmegy a kedve, nemhogy a tanulástól! De szerencsére ez még nem a vég, pár apró trükkel segíthetsz a gyereknek, hogy több kedvvel lásson neki a házinak.

1. Ülj le a vele tanulni!

Igen, tudjuk: a munka és az egyéb kötelezettségek után a hátad közepére nem kívánod az alsós tananyag újbóli elsajátítását, azonban az együtt tanulás, ismétlés elengedhetetlen ahhoz, hogy motiváld a gyermeked. Mindenkinek meg kell először tanulni a tanulást, hogy utána egyedül is képes legyen elsajátítani az adott tananyagot.

Ha valami nem sikerül, ne torkold le, mert a kudarcélmény rombolja a motivációt; ne kelts lelkiismeret furdalást az esetleges rossz eredmény, vagy lassabb előrehaladás miatt. A túl sok szidás önbizalomhiányt, majd szorongást válthat ki gyermekedből, ami pedig egy ördögi spirált indít meg. Az önbizalomhiány miatt kevésbé fogja tudni elvégezni a napi feladatait, ami újabb kudarchoz és még több szorongáshoz vezet.

2. Ismétlés csak okosan!

„Na, mi volt ma az iskolában?" - kérdezi szinte minden szülő hazafelé menet. De sokkal fontosabb azt kérdezni: ma mit tanultál az iskolában? Ezzel észrevétlenül segíted az ismétlést, a tanultak bevésését. Ha hazafelé menet átbeszélitek, mennyivel okosabb lett, be is gyűjti a számára elengedhetetlen elismerést, dicséretet tőled.

Érdeklődj őszintén, kérdezz, beszélgessetek! Ha elkezd mesélni az aznapi tananyagról, tegyél fel róla kérdéseket. Ha esetleg olyat kérdezel, amit nem tud megválaszolni, beszéljétek meg, hogy este együtt utána néztek az interneten, vagy a tankönyvben.

Ne csak kérdezz, hallgasd is meg a választ! Lehet az neked apróság, vagy esetenként akár felesleges szócséplés, jusson eszedbe az, hogy neki fontos. Meg szeretné veled osztani. Ha már kisiskolás korában hozzászoktatod ahhoz, hogy nem érdekel téged a mondanivalója, akkor később, amikor kamaszodni kezd, nem fog hozzád fordulni tanácsért.

3. Hagyd, hogy szeresse az iskolát!

Ne szidd, ne korhold az oktatási rendszert, a könyvet és a tanárt a gyerek előtt. Igen, tudjuk, hogy lehetnek problémák, de fontos szem előtt tartanod, hogy a gyerekek mintát követnek. Ha ilyen mintát adsz neki, akkor ő se fogja szeretni, tisztelni a tanárt, vagy az iskolát. Örülj annak, hogy okosodik, próbáljátok meg ezt erősíteni.

4. „Nem az iskolának, hanem az magadnak tanulsz!"

Hú, ettől a mondattól feláll a hátunkon a libabőr, pedig van benne igazság: ha azt erősíted a gyermekedben, hogy minden egyes megtanult leckével okosabb, mint mielőtt leült tanulni, ha érzi, hogy a szülei büszkék rá ezért, az számára a legnagyobb dolog a világon. Persze túlzásba sem szabad esni, mert az állandó dicséret elveszti a varázserejét, az értékét.

Megfelelően inspirálva azért tanul és azért szeretne jobb eredményeket elérni az iskolában, hogy a szülei ismét büszkék legyenek rá, és ő is büszke lehessen magára. Ez a legjobb motiváció:).

 

5. Kutatás az elveszett motiváció után

Feltűnt már, hogy az a gyerek, amelyik nem tudja megtanulni a szorzótáblát, fejből felmondja az összes dinoszaurusz latin nevét, vagy folyékonyan idéz a kedvenc meséjéből? A gyerekek tudásvágya határtalan, a motiváció hiánya általában az unalmas tananyag miatt alakul ki. Csináljatok inkább valami olyat, ami érdekli: szervezz az esős hétvégékre ismeretterjesztő, játékosan tanuló kirándulásokat. Menjetek el tudományos játszóházakba, vagy múzeumokba, az ilyen napokon sokkal nyitottabb lesz és valószínű, jobban is fog fogni az agya, hiszen játszva tanulni a legjobb.

Tűzzetek ki együtt tanulási célokat. Beszélgessetek el arról, hogy mit szeretne, mihez van kedve. Világítsatok rá az ok-okozati összefüggésekre. Ha x-et szeretné, ahhoz el kell érni y-t, határozzatok meg hosszú- és rövidtávú célokat, amiket könnyen elérhet.

6. Mutass példát!

Az együtt tanulások alkalmával teremtsd meg a megfelelő légkört. Ne legyen nálad telefon, és ne foglald el magad mással, amíg a gyerek vért izzadva megold egy feladatot. Ne szóljon tévé, még háttérben se - minél kevésbé van kedve a tanuláshoz, annál inkább elvonja a figyelmét minden más. Várd az együtt tanulást, érdekeljen az, hogy mit tanultak, mit fogtok átismételni vagy megtanulni este. „Nézzük, ma mivel leszünk okosabbak!" - ez a helyes hozzáállás:).

Olvass te is! Ha soha nem lát a kezedbe könyvet, akkor miért venné a saját kezébe?

7. Mint a jó pap: tanulj te is!

Semmi nem inspirálóbb a gyerek számára, ha látja, hogy te is tanulsz. Ha nincs szükség arra, hogy mellette ülj és segíts, akkor beszéljétek meg, hogy te is belevágsz valamibe, és egymás mellett ülve tanulja ki-ki a saját leckéjét! Ha olyan a téma, akár meg is beszélhetitek a tanultakat, és mindketten új szemszögből nézhettek a saját házitokra.

Jó tanulást mindenkinek!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön