ásványi anyagok
Egészségmagazin.com   |   2015.04.26.

Ásványi anyagok, amiket mindennap be kell vigyél

Korábban szó esett a különböző vízben és zsírban oldódó vitaminokról, azonban nem szabad megfeledkeznünk az ásványi anyagok szerepéről sem, hiszen ezek is létfontosságúak a szervezetünknek. Az ásványi anyagok lehetnek makroelemek (pl. kalcium, foszfor, nátrium, kálium, magnézium, klór, kén), ahol a napi szükséglet néhány száz mg vagy néhány g, és mikroelemek (pl. vas, réz, kobalt, cink, mangán, jód, molibdén, fluor, szelén, króm) néhány mg vagy ennél kisebb mennyiségnyi napi szükséglettel.

reklám vége

Kalcium

99%-a csontokban, fogakban raktározódik, izmok összehúzódásában és relaxációjában, véralvadásban, sejtmembrán felépítésében van szerepe. Segíti a B12-vitamin felszívódását és a vérnyomás szabályozását.

Kalcium ásványi anyag forrása:

Tej, tejtermékek, klorofillt tartalmazó zöldségek, főzelékfélék tartalmazzák elsősorban. Túladagolás esetén lerakódik az érfalakon és a vesékben trombózist vagy vesekövet okozhat.

Nátrium

Jelentősége az ozmotikus egyensúly, folyadékháztartás fenntartása, idegingerület továbbításában, izom-összehúzódásban van nagy szerepe.

Forrása:

Élelmiszerekhez adott só tartalmazza, ezét bármennyire is káros a sófogyasztás, szervezetünk igényli azt, azonban a túlzott nátriumbevitel a magas vérnyomás kialakulásában is szerepet játszik.

Kálium

Folyadékegyensúly megőrzésében játszik nagy szerepet.

Forrás:

Húsok, gyümölcsök, zöldségfélék tartalmazzák.

Magnézium

Feladata a szív- és érrendszer szabályozása, csontok alkotórésze, illetve a csontok Ca- és P-anyagcseréjében, szívizomzat, vázizmok és idegrendszer működésében van még jelentősége. Hiánya az alábbi tünetek jelentkezésekor derülhet ki: idegesség, ingerlékenység, enyhe szorongás, átmeneti fáradtságérzet, enyhébb alvászavarok, izomgörcsök.

A magnézium fő forrásai

Teljes kiőrlésű gabona, diófélék, bab, zöld levelű zöldségek.

Vas

Hemoglobin képződéséhez járul hozzá, hiányában a vörösvértestek nem képesek oxigént szállítani, ezért annak hiányában vérszegénység lép fel.

Innen juthaszt vashoz:

Tehéntej, máj, húsok, tojássárgája, sötétzöld zöldségek tartalmazzák.

Réz

Vörösvérsejtek képződéséhez járul hozzá.

A réz ásványi anyag forrása:

Májban, száraz hüvelyesekben, olajos magvakban található.

Cink

Növekedésben, reprodukcióban elengedhetetlen. Megfázás, nátha, torokfájás esetén a gyógyulási időt lerövidíti, de csak felnőtteknél.

Forrása:

Húsok, belsőségek, száraz hüvelyesek.

Mangán

Enzim alkotó, amelyek a csontok fejlődésében, inzulin képződésében működnek közre.

Forrása:

Teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek, kávé, tea.

Jód

A pajzsmirigy anyagcserét szabályozó hormonjába épül be.

A jód, mint ásványi anyag forrása:

Jódozott sóban, tengeri halakban található.

Fluor

Csontozat, fogak egészségében játszik szerepet, de túladagolása viszont ellentétes hatással bír, ugyanis fognövekedési, csontosodási zavarok, fogszuvasodás,a csontok károsodása, a vesék működésének csökkenése és károsodása jellemezheti a túlzott fluorbevitelt. Emellett a rák kialakulásához is nagyban hozzájárul.

Forrás:

Burgonyában, növényi magvakban és almaborecetben található.

Az ásványi anyagok szervezetbe jutása létfontosságú, ezért változatos táplálkozással gondoskodj mindennapi bevitelükről!

Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön