bodza
Egészségmagazin.com   |   2015.06.15.

Bodzavirággal az egészségért

Az igazi tavaszhoz hozzátartozik a bodza meghatározó illata, és a sokak által ismert és kedvelt szörp. Sokan, többféle módon hasznosítják ezt az igen népszerű növényt, de talán ugyanennyien vannak, akik nem is sejtik, micsoda jótékony hatásai vannak.

reklám vége

Bodza a mágikus növény

A fekete bodza Európában és Ázsiában őshonos növény, hazánkban is elterjedt, akár hat méterre is megnövő cserje vagy fácska. Több éves ágai szürkés színűek és szemölcsösek; összetett levelei hosszúkás elliptikusak, fűrészes szélűek. A fehéres-sárgás virágai idővel bogyós gyümölccsé fejlődnek, melyek előbb zöld színűek, majd vöröses-barnák, végül fényes fekete színűek lesznek. A fekete bodza nem tévesztendő össze a lágy szárú, alacsonyabb termetű gyalogbodzával, mely nem gyógynövény.

Rengeteg legenda fűződik hozzá. Az egyik szerint ez a boszorkányok jelképe, illetve fájából készül a varázspálca. Egy másik arról szól, hogy a bodzafát a tündérek lakjék, ezért kivágásakor énekelni kell, hogy az apró lények időben elmenekülhessenek. A bodzát egyébként sem szabad kivágni, mert védi a házat a gonosz szellemektől, viszont a fájából készült bölcsőben elsorvad a gyermek.

A bodzát körülölelő legendák is jól mutatják, hogy már régóta része az emberek életének - az ókori orvosok is ismerték és használták. A magyar népgyógyászatban a kamilla mellett a leggyakrabban használt gyógynövény, a cigányasszonyok minden részét felhasználták a gyógyításra. Na de mi teszi ennyi különlegessé? Miben rejlik a bodza „varázsereje"?

bodza, bodzavirág

A bodza hatóanyagai és gyógyhatása

A bodza régóta ismert és sokak által használt gyógynövény, egyes részei különböző hatóanyagokat tartalmaz, amelyeknek köszönhetően a szervezetre gyakorolt hatásai is igen sokfélék.

A növény virága flavonoidokat, kevés illóolajat, szaponinokat, valamint nyálkaanyagokat tartalmaz. A bodzabogyónak nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezen kívül még megtalálható benne az A-, D-, E-, B6- és B12-vitamin is. Az ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben vas és kálium található benne, valamint cink, réz, szelén, tiamin, foszfor, kalcium, riboflavin.

Mivel ilyen sok és különböző hatóanyagot tartalmaz a növény, ezért megannyi módon használták és használják terápiás célokra:

  • Régen az indiánok fertőzések kezelésére alkalmazták.
  • Napjainkban leggyakrabban az orrfolyást és a torokfájást kezelik vele, valamint hasznosítják lázcsillapítóként, és használják izomfájdalom enyhítésére.
  • Megfázásra, hörghurutra, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként alkalmazzák.
  • A bogyója nagy mennyiségben hashajtó, ödéma és reuma ellen ajánlják.
  • Ez a gyógynövény hatékony méregtelenítő, ezért úgy vélik, hogy segít az olyan fertőzések tisztításában, mint a pattanások, kelések és bőrkiütések.
  • Gyógynövény-kezelésként használják székrekedés esetében. Itt nálunk Európában gyakran alkalmazzák enyhe hashajtóként és vízhajtóként, vagyis a bodza hasznos a vesék egészségét tekintve is.
  • Kimutatták a bodzáról, hogy antibiotikum kezeléssel együtt, jótékony hatással van a szinusz fertőzésekre.
  • A magas koleszterinszintben szenvedőket vizsgálva, korai jelentések szerint a bodzaszörp csökkentheti a koleszterinszintet és növeli az alacsony sűrűségű lipoproteint, más néven „rossz koleszterint".
  • A bodza öregedés-gátló tulajdonságokkal is rendelkezik.
  • Megannyi jótékony hatását a bodza különféle felhasználási módja teszi lehetővé.

A bodza felhasználása

A növény szinte minden részét fel lehet használni különféle módon.

A bodza virágát cukorral, citrommal és vízzel erjesztve egy finom, enyhén szénsavas üdítő kapható. A frissen szedett virág ezen felül palacsintatésztába mártva ki is süthető, vagy belőle szörp készíthető. A megszárított virágaiból gyógytea főzhető, ami többek között a megfázás ellen is hatásos.

Bogyóját szederrel vagy almával vegyítve lekvár főzésére használják, de leves is készíthető belőle. Ezen felül néhol bodzabort, vagy pálinkát is készítenek belőle, amelyeknek hagyományosan szíverősítő hatása van.

Házilag elkészíthető a bodza kérgéből és gyökeréből is a gyógyfőzet, amelynek során a forrásban lévő vízhez kell hozzáadni a frissen szedett hozzávalókat.

Ezek mellett a bodza gyakran kapható tinktúrák, folyékony kivonatok, tabletták, nemzetközileg elfogadott kivonatú kapszulák és torok spray formájában.

Láthatjuk tehát, hogy mennyiféle jótékony hatása és felhasználási lehetősége van a bodzának. Érdemes kiválasztani egy-egy receptet, és házilag elkészíteni a finom bodzaszörpöt, vagy gyógyteát.

Tetszett a cikkünk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön