egészséges tojás
Egészségmagazin.com   |   2016.02.03.

Minden napra egy tojást! – tojásos tippek az egészséges falatokért

Rántotta vagy omlett? Kemény tojás, vagy lágy tojás? Mindegy, milyen formában fogyasztod: a tojás jót tesz az egészségednek! De tudtad, hogy az is számít, hogyan töröd fel, vagy hogyan pucold okosan a tojást? Íme néhány érdekes tojásos tipp az egészségesebb, változatosabb, finomabb tojásos ételekért.

reklám vége

A tojás nem csak finom, de egészséges is: például ha 1 darabot megeszel belőle reggelente, már fedezheted a napi D-vitamin szükségletedet. Hogy ez még könnyebb legyen, hoztunk neked pár egyszerű, de nagyszerű trükköt, amelyekkel modernizálhatod a tojáskészítő módszereidet, és megváltoztathatod a reggeleidet:).

1. Hogyan törd fel a tojást?

Ahelyett, hogy egy tál vagy a konyhapult szélén törnéd fel a tojást, keress egy lapos felületet, és ott hajtsd végre a műveletet. Ez a metódus sokkal egészségesebb, mert csökkenti az étel szennyeződésének esélyét, és az apró tojáshéj darabokból is kevesebb kerül a tálba.

Ha mégis belekerül pár kis darab tojáshéj - mert még reggel van, és olyankor nehezebben mennek a dolgok - használj egy fél tojáshéjat az eltávolítására. Figyeld meg, hogy milyen könnyű így eltüntetni a törött részecskéket!

2. A buggyantott, avagy Benedek tojás tuti receptje

Népszerű finomság, de nem könnyű elkészíteni; sok hobbiszakácsnak tört már bele a bicskája. De íme a tuti tipp a tökéletes buggyantott tojás elkészítésére: használj friss tojást, mert az sokkal jobban megtartja a formáját! Hogy tudod megállapítani, hogy friss-e az a tojás? Helyezd egy tál hideg vízbe, és ha lent marad az alján, akkor friss!

Ha megvan a betevő tojásod, forralj vizet, tegyél bele egy pici ecetet, és ebbe buggyantsd bele a tojást. Voilà!

3. Hogyan készíts kifogástalanul kerek tükörtojást

Amennyiben szereted a tükörtojásodat szendvicsbe tenni, akkor nem árt, ha a tojás formája kerek, és belefér a zsemlédbe, nem kukucskál ki belőle. Ahhoz, hogy ezt az eredményt elérd, süsd a tojást egy nagyobb hagymakarikában, vagy akár egy kaliforniai paprika karikában. Tökéletes lesz a formája, és finom az íze.

4. Hogyan pucold okosan a főtt tojást

Valljuk be, ez néha elég macerás, és egy idő után könnyű elveszíteni a türelmedet a tojás pucolása közben. Végy egy poharat vagy tálat, aminek van teteje, tegyél bele egy kis vizet, majd helyezd bele a főtt tojást is. Tedd rá a tetőt, és rázd egy-két percig! A rázás után látni fogod, hogy a tojás már szinte héjmentes, könnyedén le fogod tudni csippenteni róla a héját.

Egy másik mód: vágd félbe egy éles késsel a tojást, és egy kanál segítségével távolítsd el a héjat.

5. Az aranytojás készítése, avagy hogyan verd fel a tojást a héján belül

Ha unalmas az, hogy a főtt tojásod kívül fehér, és csak belül van egy kisebb sárga rész, akkor használd ezt a trükköt, dobd fel a reggelidet, vagy a baráti összejövetelre készíts különleges, aranytojást! Használj egy régi, hosszú ujjú felsőt, helyezd a tojást a ruhadarab ujjába. Biztosítsd a két végét egy zsineggel vagy gumival, és kezd el pörgetni a benne lévő tojással együtt. Ezután főzd meg a tojást, és amikor megpucolod, egy gyönyörű arany/sárga színű tojást fogyaszthatsz el jóízűen.

Reméljük, hogy a Te reggelidet is feldobhattuk ezekkel az egyszerű tippekkel, és mostantól finomabban, egészségesebben, könnyebben kezdődnek majd a napjaid!

Oszd meg tippjeinket másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön