petrezselyem
Egészségmagazin.com   |   2017.01.30.

Mire jó a petrezselyem?

A petrezselymet mindenki ismeri, ha máshonnan nem is, a petrezselymes burgonyáról, zöldborsólevesből, vagy a tányér széli díszről biztosan. Ennek ellenére nagyon kevesen tudják, hogy - a díszítésen és ízesítésen kívül - mi mindenre jó még a petrezselyem, milyen előnyei, és milyen hátrányai vannak? Mai cikkünkben ennek jártunk utána.

reklám vége

A petrezselyem fajtái

„Mi? Hogy több is van belőle?" Bevalljuk, minket is ért néhány meglepetés, amikor ehhez a cikkhez gyűjtöttünk anyagot. Pedig tényleg többféle petrezselyem van, felhasználási mód, illetve fejlődésük szerint is csoportosíthatjuk őket. Most azonban csak a leggyakoribbakkal foglalkozunk, amelyek bármely magyar konyhában előfordulnak.

Legtöbben inkább a levele ízét szeretik és használják, nekik nagy barátjuk a levélpetrezselyem. Ennek a fajtának elágazó, vékonyka gyökérzete van, a növény az energiáját a szép zöld levélkoronába fekteti. Ha otthon növeszted, kis cserépben, bátran nyírhatod, ugyanis az elvesztettek helyett új leveleket, szárakat hoz. Ez szokott a levesbe, rizsbe, vagy a díszítésbe kerülni.

A másik fajta a gyökérpetrezselyem, vagy köznapi nevén a fehérrépa. Ezt a vaskos, erős, húsos gyökeret leginkább leveseinkben láthatjuk viszont. Ahogy a neve is mutatja, növekedés során inkább gyökérbe fekteti az energiáját. A lombozata sötétebb zöld és intenzívebb ízű, de lényegesen ritkásabb.

Melyik része ehető?

A petrezselyem kétéves növény. Az ültetését követő első évben kialakul a gyökér és a lombja, a második évben a lomb fölé magasodva a magszára és azon a virágzata, amiben ott a termése. Ebből a termésből semmi esetre se főzz teát, levesbe se tedd, mert ebben már túl sok az illóolaj, ami bajt okozhat. A várandós nőknél a méh simaizomzatának összehúzódó képességét fokozza, ami vetéléshez, koraszületéshez vezethet, esetleg vesevérzést is okozhat. Szóval a termés mindenféleképpen kerülendő!

A lombozatára és a gyökerére vonatkozó, a szervezetünkre negatív hatás, tiltás nem ismert, nyugodtan eheted, sőt!

Ezért egészséges a petrezselyem

Az ókori rómaiak - mert még nem volt fantasztikus rágógumijuk, fogkrémjük és spéci fogkeféjük - a szájszag leküzdése érdekében rágcsáltak egy-két szár petrezselymet. Ha valaki kedveli az intenzív fokhagymás ételeket, akkor szintén tegyen így, ugyanis ez semlegesíti a fokhagyma félig emésztett, kipárolgó illatát. Részben ezek miatt is alakult ki az a szokás, hogy az éttermekben a tányér szélére egy kis petrezselymet tesznek. Ez ma már inkább díszítő funkció persze, de ha az első randin fokhagymás ételt rendeltél, akkor nyugodtan rágcsáld el a dekorációt is mellé!

Ezen felül még étvágygerjesztő, illetve vizelethajtó hatású is az egész növény. A levelek ráadásul tele vannak C-vitaminnal, ami télen, az influenzás-megfázásos szezonban igazi kincs!

A petrezselyem télen

Nyáron nem nagy kihívás petrezselymet szerezni: akár saját kerted van, akár csak egy cserép a konyhaablakban, akár a piacra ugrasz le, mindenhol ott van.

Télen azonban egy kicsit nehezebb a dolog... Egy kis előrelátással azonban nem lehetetlen! Nyáron érdemes nagy tételben beszerezni, utána papírzacskóban, vagy befőttes üvegekben kiszárítani. Az is tuti megoldás - nekünk ez vált be legjobban - ha felaprítod, és jégkockatartóban lefagyasztod. Pont egy kockányi adag kell például a petrezselymes rizshez, vagy krumplihoz, sőt, a legtöbb leveshez is.

Petrezselyemtea székrekedés ellen

Ismerős a fenti probléma? Akkor már biztosan kipróbáltál mindent: rostban gazdag táplálkozást, szilvalekvárt. No meg a rendszeres testmozgást, hiszen ha te nem mozogsz, a beleidtől hogy várhatod el, hogy megmozduljanak?
Ha még mindig kínoz a dolog, akkor próbáld ki a petrezselyemteát!

  1. Egy evőkanálnyi zöldet és gyökeret forrázz le 3 dl forró vízzel.
  2. Hagyd ázni 10-15 percig. 
  3. Fogyaszd el ezt a főzetet, majd utána még két pohár vizet is guríts le a torkodon.

Ez a bélrendszeredet is elindítja, és a veséidnek is jót tesz!

Mire jó még?

Most télen ugyan nem zavarnak a vérszívók, de ha türelmes vagy, eljön a tavasz és a nyár. Újra itt lesz a petrezselyemszezon - és újra itt lesz a szúnyogok szezonja. Gyorsabban gyógyul a csípés, ha apróra vágott petrezselyemlevelet pépesítesz egy kicsit, és ezzel ápolod le a harapásnyomokat. Garantáltan csökken a viszketegséged!

Legközelebb tehát, ha olyan lánnyal találkozol, aki petrezselymet árul, vegyél tőle bátran, mert mindenki nyer vele. Ő egy fogadást, vagy a leánybúcsúján kipipálhat egy feladatot, te pedig még egészségesebb lehetsz.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön