paleo receptek
Egészségmagazin.com   |   2015.06.09.

Házi paleo tejtermék receptek

Bizonyára a paleolit táplálkozás hívei sokszor tapasztalják, hogy új életmódjuk hatással van a pénztárcájukra, hiszen ha nem szeretnének lemondani a kenyérfélékről, tejtermékekről, alaposan meg kell csapolniuk a konyhapénzt.

reklám vége

Korábban a tehéntejből házilag is könnyen elkészíthető finomságokat vettük célba, most azonban jöjjenek a paleo receptek!

Zabtej

Nagy kérdés és viták forrása, hogy vajon a zab paleonak minősül-e vagy sem. Mi erre azt mondjuk, hogy igen, de csak abban az esetben, ha az adott csomagolásra rá van írva, hogy gluténmentes. Alapból ugyanis a zab nem tartalmaz glutént, de a gyártás során olyan üzemben dolgozzák fel, ahol érintkezhet más, glutént tartalmazó lisztekkel, így tisztasága nem biztosított. Amennyiben találunk gluténmentes zabot, hihetetlen olcsón készíthetünk belőle zabtejet.

Paleo zabtej recept

Pirítsunk meg 3 evőkanál natúr zabpelyhet, majd ezt adjuk hozzá ½ liter forrásban lévő vízhez és hagyjuk 1 órán át állni. Ezután ezt turmixoljuk össze, majd szűrjük át egy vékony gézdarabon. Mézzel, pici sóval ízesítve máris ihatjuk vagy különböző ételekhez használhatjuk.

  • Tipp: A zabtej alkalmas különböző levesek, főzelékek sűrítésére.

Mandulatej

A mandulatej egyre népszerűbb hazánkban is. Nem csak különleges, krémes íze miatt, hanem jótékony hatásainak és a paleo elterjedésének köszönhetően is. Ugyanis a paleolit étkezés egyik fő jellemzője az olajos magvak fogyasztása a bennük lévő tápanyagok miatt (is).

Recept

2,5 dl hántolatlan egész mandulát áztassuk be annyi vízbe, amennyi ellepi. Pihentessük 12-24 órán át, hogy megpuhuljon (1 óránként cseréljük a vizet). A leszűrt mandulákat turmixoljuk össze 1 liter vízzel. Ha nem szeretnénk nagyon krémes tejet kapni, kicsit több vizet is tehetünk hozzá. A fehér, tejszerű folyadék elérésekor kapcsoljuk csak ki a turmixgépet. Ekkor ízesíthetjük is akár sztíviával, fahéjjal, de natúr tejként is finom. A kész folyadékot gézlapon át szűrjük meg és kész is a mandulatejünk, amely 3-4 napig is eláll.

  • Tipp: A szűrőben lévő maradványt kenjük el egy sütőpapíron, alacsony hőfokon szárítsuk meg és aprítóban daráljuk le. Máris kész a mandulalisztünk.

Kókusztej

A paleolit táplálkozás kiemelkedő gyümölcse a kókusz, amelyből számos alapanyag is készíthető. A kókusztej nem csak édességek készítéséhez alkalmas, hanem a távol-keleti konyha egyik lényeges alapanyagaként levesekhez, egytálételekhez is kiváló. Nem egyenlő a kókusz vizével.

Recept

2 csésze bio kókuszreszeléket (ez most legyen bolti, később megtudod, miért) forrázd le 5 csészényi forrásban lévő vízzel. Tedd az edényt hűvös helyre, hűtsd ki, majd turmixold össze alaposan. Gézlappal borított szűrőn át szűrd le és kész is van a friss kókusztejed, amit ízesíthetsz akár kakaóval, édesítővel, mézzel is.

  • Tipp: A szűrt maradvány kiszárított formában különböző sütik hozzávalójaként is kiváló.


Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön