Vércukorszint mérés, inzulinadagolás
Egészségmagazin.com   |   2015.07.12.

Vércukorszint mérés és inzulinadagolás okos tapasszal

A cukorbetegség egyre elterjedtebb probléma, éppen ezért a vércukorszint mérése és a felmerülő gondok kezelésére is egyre nagyobb hangsúlyt kap. A kutatók éppen ezért igyekeznek egyre jobb és jobb eszközöket és műszereket kifejleszteni, amelyek között a legnagyobb újdonság az okos tapasz.

reklám vége

Okos telefon és okos tapasz

Néhány éve mikor megjelentek az okos telefonok, még sokan nem értették, hogy mire jók a bonyolult készülékek. Ma már azonban megannyi alkalmazást lehet letölteni, amik nem csak az alapbeállítások módosításában, hanem saját egészségünk vizsgálatában is segíthetnek (további információk egy korábbi cikkünkben). A napokban megjelent a hír, hogy néhány éven belül megjelenhet az okos tapasz is, ami a bőrre helyezve méri a vércukorszintet, és adott esetben inzulint adagol a szervezetbe.

Az Észak-Karolinai Egyetemen fejlesztették ki a gyorsan működő tapaszt, amelynek igen egyszerű a használata, nem tartalmaz mérgező anyagokat, és nagy segítséget jelenthet a cukorbetegek számára. Az okos tapasz akkora, mint egy bélyeg, mégis több száz apró, szempilla hosszúságú tű található rajta, amik a bőr felszínén áthatolva folyamatosan képesek ellenőrizni a vércukorszintet. A bennük található nanorészecskékben mikroszkopikus buborékok vannak, amelyek ha szükséges azonnal szétesnek és inzulint juttatnak a szervezetbe.

Az eszköz előnye ezeken felül, hogy megfelelő mennyiségű inzulint adagol. Erre azért van nagy szükség, mert ellenkező esetben igen komoly szövődmények alakulhatnak ki. Szintén javára válhat az apró műszernek a könnyű és egyszerű használata, valamint, hogy csupán néhány naponta kell cserélni. Azonban, bár a kutatók szerint embereken is alkalmazható a rendszer, egyelőre csak egereken tesztelték. A fejlesztés egyelőre korai szakaszában tart, ezért valószínűleg még több évet is várni kell a forradalmi újításra, addig pedig be kell érnünk a ma használatos lehetőségekkel.

A vércukorszint mérés módszerei

A vércukorszint önellenőrzésére ma már megannyi lehetőség van, amelyek mind a vér glükoztartalmát ellenőrzik és jelzik ki. Ennek során a vérmintát mindig egy közvetítő anyagra, ún. tesztlapra, vagy tesztcsíkra kell tenni, amelyet a használat után ki lehet dobni. A mérés vagy bioszenzoros (elektrokémiai), vagy fotometriás elven alapszik. Mindkét esetben a vérben jelen lévő cukor és a tesztcsíkban lévő reagens között kémiai reakció játszódik le. A bioszenzoros mérő a reakció során létrejött elektromos változást jelzi, a másik esetben a reakciót színváltozás kíséri, melyet a készülék fotometriásan mér.

Mivel a vénás vérből vett minta cukortartalma átlagosan harminc százalékkal magasabb, mint a kapillárisokból vetté, ezért az ellenőrzéshez szükséges vért az ujjvégből vagy a fülcimpából érdemes kinyerni. A mérőeszközökhöz mindig mellékelnek egy ujjszúró eszközt, amellyel gyakorlatilag fájdalom nélkül juthatunk a vérmintához.

Minderre a megfelelő mennyiségű inzulin beállításán kívül az egészségi állapotunk ellenőrzése végett is szükség van. De mik a határértékek, és milyen következményei lehetnek a szélsőséges vércukorszintnek?

A problémás értékek

Az egészséges szervezetben a nemzetközi normáknak megfelelően a vércukor értékének éhgyomorra 4-5,5 mmol/l között kell lennie, az étkezést követően pedig nem haladhatja meg a 8 mmol/l-t. Ha az értékek ezektől eltérőek, akkor alacsony (hipoglikémia) vagy magas (hiperglikémia) vércukorszintről beszélhetünk.

Az alacsony cukorszint során az érték 3,5 mmol/l alatt van. A hipoglikémia annak a jele, hogy a vérben keringő cukrot nagyobb ütemben veszik fel a szövetek, mint ahogy azt a szervezet képes a keringésbe juttatni. Ennek tünetei általában egyénenként változóak, de elsőként a vegetatív idegrendszer működésében lép fel probléma, aminek hatására éhség, idegesség, feszültség, izzadás, rossz közérzet és eszméletvesztés mutatkozhat.

A magas vércukorszint során a normálisnál, 7,0 mmol/l-nél magasabb az vér cukorszintje. Ennek hatása sokszor nem mutat jellegzetes tünetet, a probléma lassan és enyhén alakul ki - ezért is fontos a folyamatos ellenőrzés. Intő jelek lehetnek

  • a szokásosnál nagyobb szomjúság vagy éhségérzet,
  • száraz vagy viszkető bőr,
  • szokásosnál fáradtabb vagy álmosabb állapot,
  • homályos látás,
  • gennyes fertőzések kialakulása,
  • sérülések lassú gyógyulása,
  • illetve éjjelente nagyobb mennyiségű vizeletürítés.

Mind az alacsony, mind a magas vércukorszint megannyi problémát okozhat a szervezetünkben, ezért is van szükség ennek folyamatos ellenőrzésére, és adott esetben a megfelelő kezelésre. Ebben nyújthat majd segítséget az okos tapasz, amelynek kifejlesztésére azonban még néhány évet várni kell.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön