rendszertelen menstruáció
Egészségmagazin.com   |   2016.07.05.

A rendszertelen menstruáció okai

Nem jött meg, pedig már itt lenne az ideje? Sok nő ilyenkor rögtön pánikolni kezd mondván: -„Úristen, lehet, hogy terhes vagyok?". Nos, bár ez is a lehetséges okok között szerepel, az is lehet, hogy olyasvalami áll a háttérben, amire nem is gondolnál. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a rendszertelen menstruációval kapcsolatban.

reklám vége

A nők körülbelül 30%-a találkozik valamilyen szintű rendszertelenséggel a menstruációjával kapcsolatban. Bár ez egy fontos téma, mégis sokan annak ellenére sem tudnak eleget róla, hogy igencsak érintettek benne. Jobbára a szülőktől, a barátnőktől származnak az információk, amik vagy helyesek, vagy nem. A menstruáció körül egészen nagy zűrzavar van, hiszen már egy egészen apró, szokatlan dolog is pánikot okoz.

Tudnod kell, hogy a legtöbb nő életében előfordulhat néhány olyan időszak, amikor a menzesz rendszertelenné válik, de egy-két alkalom még természetesnek mondható. Ám ha a rendszertelenség válik rendszerré, akkor bizony el kell kezdened gyanakodni.

A jó hírünk az, hogy az esetek túlnyomó többségében a ciklusod során tapasztalt rendhagyó esemény teljesen természetes, hiszen okozhatja idegesség, fáradtság, fogyókúra, megváltozott életritmus és így tovább, ezerféle dolog. Ilyenkor elég néhány hónap, és újra visszatér minden a régi kerékvágásba.

De mi a helyzet akkor, ha mégsem? Ha a havi vérzésed egyre csak késik és késik, csak nem akar megjönni, vagy kiszámíthatatlanná válik, annak számos oka lehet, íme a legfontosabbak.

A rendszertelen menstruáció leggyakoribb okai

A menstruáció késése terhességet is jelenthet

Viccesen hangzik, de tényleg ez az első, amire mindenki gondol (valószínűleg te is), ha szabálytalankodik a ciklusa.

Ez nem meglepő, mivel a terhesség a legnyilvánvalóbb ok, ami sok egyéb változást okozhat a testedben, többek között rendszertelen, illetve elmaradó vérzést is. Ha erre gyanakszol, és visszagondolva még a lehetőség is fennállhat, akkor irány a patika, és vásárolj egy megbízható terhességi tesztet, így megbizonyosodhatsz róla, hogy jogos volt-e az aggódásod.

Rendszertelen menstruációt okozhatnak a fogamzásgátló tabletták is

A fogamzásgátló tabletták - bár ideális esetben az orvosoddal egyeztetve szeded őket - mégis okozhatnak furcsa mellékhatásokat. Ha abbahagyod a szedésüket, vagy éppen ellenkezőleg: most kezded, az okozhatja a ciklus rendszertelenségét, hiszen a szervezetednek hozzá kell szoknia a megváltozott helyzethez.

Az utolsó tabletta beszedését követően a testednek sokszor egyszerűen csak idő kell, hogy visszaálljon a „normál" ciklusra. Baj akkor van, ha ez fél évnél tovább tart: ha tehát már 6-8 hónap eltelt a tabletta szedése óta, és még mindig nem rendszeres a vérzésed, fordulj orvoshoz.

PCOS, avagy policisztás petefészek-szindróma is közrejátszhat

A PCOS vagyis policisztás ovárium (petefészek) szindróma (vagy Stein-Leventhal szindróma) elnevezése csalóka, hiszen valójában nem csak a petefészket érinti. Ez egy hormonális betegség, amit az okoz, hogy az érintett nőkben több androgén nevű férfi nemi hormon van, mint kellene. Ez pedig a PCOS betegeknél olyan tüneteket okozhat, mint a túlsúlyra való hajlam, fokozott szőrnövekedés, pattanásos bőr és a rendszertelen menstruáció. A PCOS sokszor csak felnőtt korban derül ki, de mivel a terhességre is hatással lehet, ezért fontos, hogy mielőbb tisztázd a dolgokat.

Csak tini vagy

Ha túl vagy már a kamaszkoron, akkor most megnyugodhatsz. Ha azonban kamaszként találkozol ilyen problémával, jó, ha tudod, hogy ez az életkor azonban testileg-lelkileg zavaros, és a fiatal lányoknak bizony okozhat rendszertelen ciklust is. A test ugyanis a minél kiegyensúlyozottabb működésre törekszik, ám a hirtelen növekedés és a „hormonfröccsök" miatt ez sokszor egészen furcsa helyzeteket produkál, többek között a menstruációs ciklus kiegyensúlyozatlanságát is.

A rendszertelen vérzés elsőre sokszor ijesztő, de fontos újra és újra hangsúlyozni, hogy a legtöbb esetben nem feltétlenül kell azonnal rosszra gondolnod, ha néhány napot késik, vagy korábban jön. A lényeg az idő: ha több hónapon át fennáll a probléma, akkor kell csak elgondolkodnod, és pánikra még ekkor sincs ok. Menj el az orvosodhoz, mondd el neki a tüneteket, próbálj meg visszaemlékezni arra, hogy mi történt az elmúlt hónapokban, ami az ingadozást okozhatja; ő tudni fogja, mit kell tenni és könnyen kiderülhet, hogy csak valami jelentéktelen apróság áll a dolgok hátterében.

Hasznosnak találtad a cikket? Küldd tovább a barátnőidnek is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön