menstruáció
Egészségmagazin.com   |   2017.07.04.

Legenda megcáfolva: nem is szinkronizál a nők menstruációja

A barátnők ciklusa egy idő után képes igazodni egymáshoz, vagyis egyszerre fog megjönni nekik - ezt minden hölgy tudja. Egy kutatás azonban arra jutott, hogy ennek nagyjából annyi köze van a valósághoz, mint a húsvéti nyuszinak. De mi a helyzet a sok-sok tapasztalattal? A cikkből kiderül!

reklám vége

Ha sok időt töltesz el egy barátnőd társaságában, a menstruációtok egy idő után hajlamos egymáshoz igazodni. Ehhez ráadásul még lakatlan szigetre sem kell költözni: elég, ha érzelmileg közel álltok, és viszonylag sűrűn találkoztok.

Ez a „tény" olyannyira elterjedt, hogy általában senki nem szokta megkérdőjelezni: nem csak internetes mémek szólnak erről, de filmekben, könyvekben is rendszeresen előkerül a téma. Csakhogy akad vele egy aprócska probléma: ez az elképzelés ugyanis korántsem tény, hiszen semmiféle bizonyíték nincs a létezésére, hacsak az anekdotákat és a „hát ezt mindenki tudja"-jellegű kijelentéseket nem vesszük annak.

Ami pedig megcáfolható, azt a derék tudósok előbb-utóbb meg is cáfolják, vagy legalábbis megkísérlik. Ez pedig így van rendjén: nélkülük ugyanis sokkal bizonytalanabb világban élnénk.

A ciklusfigyelő app

Kényes kérdéseket nehéz vizsgálni, a menstruáció pedig igencsak érzékeny téma, amit a barátnőiddel simán megbeszélsz, de nem biztos, hogy egy vadidegennek is ugyanilyen lelkesen elmesélsz.

A kutatók ezért igazán 21. századi módon nyúltak a témához: az Oxfordi Egyetem az egyik legnépszerűbb ciklusfigyelő alkalmazással, a Clue-val közösen szervezte a vizsgálatot. Kiindulásként az app felhasználói közül választottak ki 1500 embert, akiket azután megkérdeztek az életstílusukról is. A kényes kérdéseket persze mégsem lehetett kikerülni, a kutatók ugyanis többek között arra is kíváncsiak voltak, hogy a hölgyek ciklusa szinkronizál-e valaki máséval (baráttal, szülővel, testvérrel, szobatárssal, stb.), akivel együtt élnek.

Az oxfordiak 360 olyan párost találtak, akik elég közel álltak egymáshoz, és közülük 273 pár mondta azt a vizsgálat során, hogy érzékeli a kapcsolatot a másik ciklusának idejével, de csak 79-en tapasztaltak változást a menstruáció kezdési időpontjai között.

A kutatók szerint mindez azt jelenti, hogy valójában nincs érdemi kapcsolat az együtt töltött idő és a menstruáció szinkronizálódása között, sőt: a ciklusok idővel nagyobb eséllyel kezdődnek különböző időpontokban, mint egyszerre.

40 éves teória

A ciklusok szinkronizálódásának elmélete egyébként a hetvenes évekből ered, amikor egy kutatás olyan eredményekre jutott, hogy az együtt élő vagy tanuló hölgyek hasonló időpontban menstruálnak. Az eredmény hamar népszerű lett, mondhatni üstökösként robbant be a köztudatba és rögtön elindult az elméletgyártás is, sokan például a férfi-női dominancia harcára vezették vissza a jelenséget.

Teóriák jöttek-mentek, a gondolat közben pedig szépen lassan befészkelte magát az emberek fejébe. Ma már sokan tényként kezelik a jelenséget annak ellenére, hogy nem a mostani oxfordi kutatás volt az első, ami kvázi megcáfolta az egészet.

Mi lehet erre a magyarázat? Sok jelenség képes önbeteljesítő jóslatként működni, ehhez pedig csupán egyvalami szükséges: hogy a dolog nagyjából hihető legyen. Ha pedig valami hihető, kevesen fognak kételkedni benne, könnyen lehet, hogy 1-2 példa alapján messzemenő következtetést vonnak le és kijelentik: „a dolog működik, lám, én vagyok rá az élő példa".

A kutatások viszont mindig ellenőrzött körülmények között, részrehajlás nélkül zajlanak (legalábbis ez a cél), így ezekből azonnal kiderül a turpisság - ahogyan a menstruáció esetében is történt.

Mindezek ellenére természetesen előfordulhat, hogy neked történetesen volt már ilyes jellegű élményed, most már azonban tudod, hogy az korántsem törvényszerű: sokkal inkább tekinthető a véletlenek huncut játékának.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön