menstruáció
Egészségmagazin.com   |   2017.05.09.

„Segítség, megjött!” Hogyan sportolj a menstruáció alatt?

Mindenkivel megesik, hogy egy-egy napon nem tudja kihozni magából a maximumot. Ahogy az életben, úgy a sportban is jó és rossz periódusok követik egymást. A női sportolók hétköznapjai azonban időnként kész hullámvasútnak számítanak az érzelmek és a teljesítmény terén. A mai cikk azon segít, hogyan sportolj a menstruáció ideje alatt, hogy most is a lehető legtöbbet hozhasd ki magadból!

reklám vége

A sportteljesítmény a hétköznapokban, és a férfiak életében is ingadozó. Azt, hogy egy adott napon hogyan teljesítesz, sok minden meghatározza. Sokszor egészen banálisnak tűnő, megfoghatatlan dolgok bélyegzik meg a napod, mint például a „bal lábbal keltem fel" érzés is. A nőkre azonban a hónap minden napján hatással vannak a hormonjaik is, amik hol segítik, hol pedig gátolják a munkájukat.

Mi történik a női testében a menstruációs ciklus alatt?

Egy ciklus follikuláris és luteális szakaszra bontható. Az első 14 napon érezheted azt, hogy valahogy nem tudod kihozni magadból a maximumot. Azonban pánikra semmi ok, mert ezt a follikuláris szakaszt váltja a luteális, amikor is csak úgy halmozhatod a sikereket. Ebben az időszakban magasabb lesz a progeszteron és az ösztrogén szinted, ami hőemelkedéssel és pulzusszám növekedéssel társul. Ez az idő, amikor határaidat átlépve igazi csúcsteljesítményre lehetsz képes, ettől pedig kitartóbbnak és erősebbnek érezheted magad.

Nagy valószínűséggel akkor is tudnád, hogy mikorra várható a menzeszed, ha nem használnál naptárat. A legtöbb nőnél már a vérzést megelőző napokban változni kezd a test és a hangulat is. A kellemetlen mellfeszülés, és az ok nélküli fáradtság érzése miatt elcsigázottá válhatsz, és kissé alább hagyhat a motivációd is az edzéssel kapcsolatban. Ez sajnos a menstruáció alatt sem javul, sőt tovább fokozzák a kellemetlen érzést az alhasi fájdalmak és az erős vérzés, vagy akár a szédülés. Amikor eljönnek a piros betűs napok, akkor sok nőben merül fel a kérdés, hogy lehet-e, szabad-e, illetve érdemes-e sportolni ebben a periódusban? Akármennyire is kemény fából faragtak, fontos, hogy a tünetekre odafigyelj, és eszerint alakítsd az edzésprogramod.

Sose hagyd figyelmen kívül a ciklusod!

Az edzésnél fontos, hogy testileg és szellemileg a topon legyél. Nem csak amiatt, hogy a maximumon teljesíthess, hanem, hogy elkerülhesd a sérüléseket is. Betegen - akárcsak a vezetésnél - a sportolás is veszélyessé válhat, hiszen a tünetektől, vagy éppen az azokat elnyomó gyógyszerektől a képességeid alacsonyabb szinten működnek. A menstruáció ideje alatt a vérveszteség miatt például lehet, hogy fizikai erőnléted alacsonyabb, mint normál esetben, és a felemelt súlyt már nem vagy képes megtartani. Egy hirtelen megerőltetés erős szédülést, szélsőséges esetben eszméletvesztést is kiválthat. Az elővigyázatosság tehát valóban fontos, ezért néhány gondolatban összefoglaltuk, hogy mire érdemes odafigyelned, ha az edzés mellett döntesz a menstruáció alatt.

5 dolog, amire figyelj oda, ha a menstruáció alatt sportolsz

1. Víz utánpótlás

A sejtek megújulásához és fejlődéséhez elengedhetetlen a víz. Éppen ezért nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy az elegendő vízfogyasztás mennyire fontos a sportolók esetében. Ha pedig ehhez társul még vérveszteség is, nélkülözhetetlen! Érdemes ilyenkor bevetni a különböző ionos vizeket, mert ezekkel az elvesztett ásványi anyagokat is pótolhatod.

2. Kímélő edzés

A mozgás köztudottan képes enyhíteni a menstruációs görcsöket, de csak akkor, ha az nem túlzottan megerőltető. Ha egy napot sem bírsz meg lenni testmozgás nélkül, akkor csupán tartsd szem előtt, hogy nem most kell megdöntened a személyi csúcsaidat. Választhatsz akár kímélőbb mozgásformát, mint például a jóga, vagy a kocogás, és kerüld a nehéz súlyokat. Most úgy hozhatod ki a legtöbbet magadból, ha nem akarod kihozni a legtöbbet magadból. Hidd el, már az is nagy szó, hogy a kellemetlenségek ellenére ott vagy az edzőteremben vagy a futópályán!

3. Menstruáció alatt nkább ússz, mint szaunázz

Egy intenzív edzés után nincs is kellemesebb hely, ahol izmaid ellazulhatnának, mint a szauna. De nem akkor, ha menstruálsz! Az amúgy is magasabb testhőmérsékleteddel nem túl jó ötlet a forróságban ejtőzni egyet. Vegyél inkább fürdőruhát és tegyél meg néhány laza kört az úszómedencében.

4. Figyelj a szénhidrátbevitelre

Fontos, hogy a testednek legyen miből biztosítania az energiát a megterhelő napokon is. Nem csak a menstruáció alatt elengedhetetlen, hogy odafigyelj az elegendő szénhidrátbevitelre, hanem már az azt megelőző napokban is. Ez pedig segítségedre lehet abban, hogy könnyebben vedd az akadályokat.

5. Vitaminpótlás

Amikor a szervezeted ilyen drasztikusan veszít vitamin- és ásványianyag-készleteiből, fontos, hogy ezek utánpótlásáról mindig gondoskodj. A vas- és a C-vitamin tartalmú ételekkel és étrend kiegészítőkkel az edzés is jobban megy majd.

Mozogni tehát kifejezetten jótékony lehet, ha kicsit nagyobb odafigyeléssel és kíméletesebben teszed mindezt.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön