serpák
Egészségmagazin.com   |   2017.08.10.

Fény derült a serpák titkára! Miben mások, és hogyan segíthet ez neked a mindennapokban?

A hegymászás komoly fizikai munka, és bizony sokszor nem is csak a terepviszonyok teszik azzá, hanem a légkör sajátosságai is. Nem véletlen, hogy a hegyek lakói különleges képességekkel rendelkeznek, titkukat érdemes megfejteni: mai cikkünkből olyat tanulhatsz, amit lehet, hogy te is hasznosíthatsz sportolás közben.

reklám vége

A hegyek túlélői: a serpák

Mindenekelőtt érdemes tisztáznunk, hogy kik is azok a serpák? A serpa egy népcsoport, akik Tibet és Nepál magas hegyeiben különleges körülmények között, félnomád módon élnek. Egészen sokáig nem is tudott a nagyvilág a létezésükről, majd 1953-ban egy új-zélandi hegymászó egy nepáli serpa segítségével érte el a Csomolungma csúcsot. Ekkor „fedezték fel" őket, és hihetetlen egyedi képességeiket, amit most egy újabb kutatás vizsgált Nagy-Britanniában. Igazán érdekes dolgokat tudtak meg a serpák testének sajátosságairól.

A serpák szervezete egészen más

A magaslati légkör igen oxigénszegény, ezért az alacsonyan fekvő területekről érkezőket komolyan megviseli a légköri változás. A tünetek között lehet szédülés, fáradékonyság, gyengeség, vagy akár eszméletvesztés is. Éppen ezért intenzív fizikai és mentális felkészülésre van szükség ahhoz, hogy a megváltozott körülmények ellenére is képes legyen teljesíteni a hegymászó.

De vajon hogyan képesek egyesek ilyen helyen élni, ahol hétköznapi ember még rövid ideig is nehezen tudnak életben maradni? A legutóbbi kutatás arra derített fényt, hogy olyan élettani dolgokban van eltérés a serpák esetében, amik lehetővé teszik az életet több ezer méter magasan is. Az egyik érdekes felfedezés, hogy a serpák vérében kevesebb a vörösvérsejt, és magasabb a nitrogén-oxid tartalom - az utóbbi teszi lehetővé, hogy az erek nyitva maradjanak a nehéz körülmények ellenére is. A serpák szervezete egész egyszerűen hatékonyabban termeli az energiát, mint az alacsonyabban fekvő területeken élőké.

Genetika, vagy alkalmazkodás kérdése?

A vizsgálódások fényt derítettek arra is, hogy ezeknek az adottságoknak a kialakulásához generációk sora volt szükséges. A serpák ősei már 30 ezer éve is a hegyvidéki területeken éltek, de állandó jelleggel mintegy 9 ezer éve élnek ilyen körülmények között. Ez a hosszú idő pedig nyomott hagyott a génjeiken: a kutatók bebizonyították, hogy 5 különféle gén is megtalálható DNS-ükben, amelyek kifejezetten a magaslati élethez történő alkalmazkodásban segítik őket.

Andrew Murray kutató úgy fogalmazott, hogy a serpák több ezer éves múltja a hegyekben, lehetővé tette azt, hogy testük teljes mértékben alkalmazkodjon az extrém légkörhöz. Akik nem ilyen környéken élnek, azoknak szervezete is hozzászokhat az új közeghez, azonban ők soha nem lesznek képesek olyan fizikai és szellemi munkára, mint az ott élő serpák.

A Cambridge-i Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy hány, és milyen jellegű különbözőséget fedezhetnek fel egy átlagos lakóhellyel rendelkező ember, és egy serpa testének működése között. Az eredmény meglepő volt, ugyanis a serpák teste egész egyszerűen hatékonyabban használja fel a felvett oxigént, vagyis könnyebben termelnek energiát.

És ez még nem minden! A kutatók arra is rájöttek, hogy a serpák foszfokreatinszintje lassan, de biztosan növekedik az idő előrehaladtával, míg egy átlagos emberé két hónap után csökken a magaslati levegőn. A foszfokreatin olyan raktára a testnek, amely segít az izmok összehúzódásában, amikor az oxigén szintje csökken. A sportolók hosszú utat tesznek meg, mire a hegy csúcsára érhetnének, ezért gyakori a teljes kimerültség náluk, mire elérik a céljukat. A serpák ezzel szemben időről-időre egyre jobban megerősödnek a szélsőséges körülmények között.

Miért fontos a serpák titka Neked?

A vizsgálatok eredményei nem csak azért fontosak, mert végre megérthetjük, hogy pontosan miben is más ennek a népcsoportnak a szervezete, hanem azért is, mert ezáltal az orvostudományban, és a hétköznapi életben is hasznos információkhoz juthatunk. Ha megértjük, hogy miként lehetséges ilyen ritka oxigénű levegő mellett élni, az normális körülmények között akár életmentő információkkal is szolgálhat számunkra.

Hogyan kapcsolódik mindez a sporthoz?

A sportban a teljesítményed nagyban függ attól, hogy a szervezeted mennyi oxigénhez jut, és azt milyen módon képes hasznosítani. Ahogy a kutatás is bebizonyította, sajnos a serpák tulajdonságai inkább adottságok, mint tanulható képességek, így nagy valószínűséggel az ő képességeiket nem tudod majd teljesen elsajátítani. Vannak azonban módszerek és edzésmódok arra, hogy a tested magasabb oxigénfelvételre kényszerítsd. A legtöbb kardió edzéssel is feszegetheted a határaidat, de egy jól megtervezett erőnléti edzés is lehet rá építő hatással. A lényeg, hogy ha szeretnél előrébb jutni a sportban, akkor ezt az oldaladat is folyamatosan fejlesztened kell, hiszen ez a sikered egyik alapköve.

A serpák különleges oxigénhasznosító képességeit tehát valószínűleg sosem sajátíthatod majd el, de mindenképp érdemes kutatni testük működését, mert az alacsonyabban fekvő területeken is hasznosak lehetnek a megismert információk!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön