hegyi betegség
Egészségmagazin.com   |   2016.01.23.

Így győzd le a hegyi betegséget

Végre havazik! Ugyan az autósok kevésbé örülnek a friss hónak, de a téli sportok szerelmesei valószínűleg rögtön a magasabban fekvő téli paradicsomba indulnak. Hogy az üdülést ne keserítse meg a magaslati levegő okozta megbetegedés, adunk pár természetes megelőzési tippet!

reklám vége

Mi is az a hegyi betegség?

Szerencsére semmi köze nincs az édesanyáink által csak „hegyi beszéd"-nek nevezett hosszú, kioktató jellegű lelkifröccshöz. Azt a tünetegyüttest nevezik hegyi betegségnek, amit akkor tapasztal magán az ember, ha hirtelen a magas hegyek között találja magát.

Hazánk domborzatában nincs igazán olyan magasságbeli különbség, ami ilyen erősen megterhelné a szervezetet. Azok viszont, akik rendszeresen járnak síelni, snowboardozni, vagy bármilyen más téli sportot űznek, valószínűleg ismerik a kellemetlen tüneteket: hányinger vagy émelygés, fejfájás, mellkasi fájdalom, szédülés, súlyosabb esetekben eszméletvesztés. A tünetek mindenkinél máshogy, illetve eltérő intenzitással jelennek meg, attól függően, hogy a személynek milyen a fizikai állapota, terhelhetősége.

Mi okozza a hegyi betegséget?

Ahogy egyre magasabbra mész, a légkör nyomása - és a levegő oxigéntartalma -is csökkenni kezd. A test ilyenkor megpróbálja ellensúlyozni a hiányt, és a szíved gyorsabban kezd verni, hogy több oxigéndús vért keringessen. Nem túl magasan fekvő területeken pár nap alatt a test képes alkalmazkodni a változásokhoz, de ha már a súlyosabb tüneteket észleled, a legjobb, amit tehetsz, hogy kicsit lejjebb ereszkedsz.

A hegyi betegség megelőzhető!

A környezeten ugyan nem, de a tested állapotán és felkészültségén változtathatsz, hogy a hegyi betegség ne zavarhassa meg a sportolás örömét. Az erős fizikai állapot kezdetnek nem rossz, de sajnos nem lesz elegendő. Íme, pár tipp, hogy miként készülj fel, ha hegyekben szeretnél tölteni pár napot, esetleg hetet:

  • Víz, víz, víz

Testünk kicsivel több, mint a fele vízből áll, így nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen fontos ennek utánpótlása. A gyorsabb légzés hatására ráadásul rengeteg vizet veszíthet a tested, ami még több kellemetlenséget okozhat.

Szervezeted hidratáltságát egyszerűen ellenőrizheted: ha a vizeleted tiszta színű, akkor megfelelő mennyiségű vizet fogyasztasz.

A kávé és az alkohol szerelmeseinek pedig rossz hírünk van: sajnos kerülni kell a finom latte és a meleg grog fogyasztását, mert ezek vizet vonnak el a szervezetedtől, és súlyosbíthatják az állapotodat.

  • Le a dohányzással!

Természetesen ezt anélkül is javasoljuk, hogy a hegyvidékre készülnél. Ha képes vagy felhagyni a dohányzással már az út előtt jó pár héttel, akkor egészen biztosan kevésbé tapasztalod majd a légszomjat. Ráadásul az energiád is nőni fog, hogy nem mérgezed a tested vegyületekkel. Megéri, nem?

  • Bűntudat nélküli szénhidrát löket

Mivel minden erődre szükséged lesz, hogy legyőzd a magashegyi betegséget, érdemes az út előtt szénhidrátot tartalmazó ételeket enned, amik energiával töltenek fel. Amikor pedig már a hegyekben vagy, válassz könnyen emészthető ételeket, hogy feleslegesen ne terheld meg az emésztőrendszered.

  • A gyömbéres tea igazi gyógyító

A gyömbéres tea talán számodra is ismerős:). Kevesebben tudják azonban, hogy a megfázás tüneteinek enyhítésén túl a magashegyi megbetegedésre jellemző gyomorpanaszok kezelésére is kiváló. Ráadásul rendszeres teázással a megfelelő folyadékbevitelre sem lesz gondod, így két legyet üthetsz egy csapásra.

  • Fogyassz nyers fokhagymát!

Nem éppen randiétel, de a fokhagyma kedvezően hat a vérkeringésre. Tördelj némi fokhagymát egy csésze forró vízbe, majd hörpintsd fel. Naponta ismételd meg ezt kúraszerűen. Ha van lehetőséged a szálláson főzőcskézni, akkor pedig feltétlenül próbáld ki ezt a könnyű fokhagymaleves receptet:

http://www.egeszsegmagazin.com/gasztro/20151207-a-fokhagymaleves-100x-jobb-az-antibiotikumnal

  • Borsmenta olaj

Ha már utolért valamelyik tünet, akkor sem kell aggódnod: egy kis borsmentaolajjal hamar búcsút inthetsz a panasznak. Fejfájás esetén csupán masszírozd vele a homlokod: kellemesen hűsíteni fog és élénkíti a vérkeringést is.

Ha hányingered van, néhány csepp borsmentaolaj kell egy csésze forró vízbe, és vége a legerősebb émelygésnek is.

  • Levendula olaj: nyugtató és frissítő is

Rengetegen esküsznek egy igazán egyszerű praktikára: cseppents párat a levendulaolajból egy zsebkendőre, majd lélegezd be. Ez segíteni fog neked abban, hogy nyugodtan pihenhess még akkor is, ha a magashegyi betegség tüneteitől szenvedsz. Ha pedig elegendőt tud pihenni a szervezeted, a másnap kihívásait is jobban bírod majd!

  • A hegyi betegség ellen kerüld a túlzott megerőltetést!

Valószínűleg sportolás céljából mentél a hegyekbe, mégis érdemes kicsit várnod, mielőtt nagyobb terhelésnek teszed ki magad. Adj némi időt szervezetednek, hogy alkalmazkodhasson az új légkörhöz.

Tervezd úgy az utadat, hogy az első napok inkább pihenéssel teljenek, így hamarabb túl leszel magasság okozta panaszokon!

Síléceket, deszkákat, szánkót fel, de tervezd meg tudatosan az utadat! Így a rosszullét helyett a felüdülésről szólhat a téli vakációd!

Barátaiddal, családoddal mész síelni? Oszd meg velük is ezt a cikket!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön