csípőlazító gyakorlat
Egészségmagazin.com   |   2017.02.12.

8 egyszerű csípőlazító gyakorlat, amit otthon is elvégezhetsz

Manapság nagyon sokan végeznek ülőmunkát, és sajnos nagyon sokan nem tudják, hogy nekik különösen fontos lenne a sport, illetve a testmozgás, hogy elkerüljék a csípőjük befeszülését. Adunk néhány csípőlazító gyakorlat tippet otthonra, amivel kicsit enyhíthetsz az irodai környezet okozta károkon!

reklám vége

A hosszan tartó ülés hátrányai

Talán elsőre nem gondolnád, de a tartós ülőpozíció bizony rányomja a bélyegét a tested állapotára.

Ülés közben változik a test súlypontja, nagy nyomás nehezedik a csípőtájékra. Az ülés természetéből kifolyólag a csípő, comb tájék erei nyomásnak vannak kitéve, ez okozza az időnként fellépő lábzsibbadást. Ha ezt tapasztalod, akkor már akadozik a végtagok vérállátása, jobb, ha kicsit felállsz és sétálsz. A zsibbadás ugyan csak átmeneti tünet, de ennek lehetnek hosszú távú hatásai is. Ha az erek gyakran elnyomódnak, könnyen kialakulhat trombózis. Ennek elkerülése érdekében is nagyon fontos tehát, hogy akkor is sétálj egy pár percet óránként, ha elönt a rengeteg munka. Fontos, hogy az egészséged legyen az első, nem a munkád!

Ülő pózban egyes szalagok tartósan feszülnek, míg mások megrövidülnek, ezért a másik egészségügyi probléma a megfeszült csípő lehet, amely a mindennapi mozgások elvégzésében gátolhat. Ha gyakran, hosszú ideig ebben a pozícióban vagy, akkor megtörténhet, hogy az ízületek deformálódnak, és rögzülnek az adott helyzetben.

Ha tornyokban áll a tennivaló a munkahelyeden, talán észre sem veszed, hogy mennyi időt töltesz az íróasztalod mögött görnyedve - pedig hosszútávon a tested hamar jelezni fogja, hogy valami nincs rendben. Ha te is tapasztaltad, hogy kedvenc sportodat már nem úgy tudod űzni, mint azelőtt, vagy, hogy a hétköznapi teendők esetleg fájdalmat, kényelmetlenséget okoznak, akkor ideje cselekedned!

8 egyszerű csípőlazító gyakorlat otthonra

Az ülőmunka csak akkor válik számodra károssá, ha nem ellensúlyozod kellő mozgással.

Összegyűjtöttünk neked néhány, otthon is elvégezhető csípőlazító gyakorlatot, amiért nem csak a tested, hanem még a lelked is hálás lesz:

1. A galamb

Ennél a gyakorlatnál ülő pózban magad elé kell húznod az egyik lábadat behajlítva úgy, hogy a behajlított lábaddal ellentétes farpofád alá teszed a lábfejed. A másik lábadat nyújtsd ki egyenesen a hátad mögé. Könyökölj a behajlítod lábad elé, majd vegyél mély levegőket. Pár másodperc után cserélj lábat, hogy mindkét csípőízületed megnyúlhasson.

2. Széles guggolás

Állj a vállaid szélességénél egy kicsit nagyobb terpeszbe. Hajlítsd be a térdeidet, és engedd le a feneked a föld közelébe. Ügyelj arra, hogy a sarkaid mindvégig a földön maradjanak. Finoman engedd lefelé a testsúlyod, miközben a tenyereidet lefelé fordítva, kicsit előrébb nyújtva pihenteted a földön. Maradj ebben a pózban öt lélegzetvételig.

3. Boldog baba

A gyakorlat elnevezése mókás, és hamarosan megérted miért is kapta ezt a nevet. Feküdj hanyatt, majd derékszögig hajlított térdekkel emeld a hasadhoz a lábaidat úgy, hogy kisebb terpeszben az oldalad mellett legyenek a combjaid. A kezeiddel fogd meg a talpaidat, és finomat húzd minél közelebb a lábaid. Tartsd meg ezt a pózt 5 másodpercig, majd pihenj.

4. Háromszög gyakorlat

Feküdj le hasra, majd emeld meg a csípődet terpeszig úgy, hogy a lábaid két oldalon merőlegesek legyenek a törzsedre, mintha spárgázni szeretnél. A lábaid így egy háromszöget zárnak be a földdel. Nyújtott karokkal támaszd meg magad a két lábad között. Ez a gyakorlat már igényel némi lazaságot, de ha sikerül megcsinálni, nagyon kellemesen megnyújtja az izmokat!

5. Gyík pozíció

Az egyik lábad nyújtsd hátra, a másikat pedig hajlítsd be, mint amikor kitöréseket csinálsz. A kezeid a vállaid alatt helyezkedjenek, el miközben támaszkodsz. Az elöl lévő lábszárad a kezeiddel egy vonalban függőlegesen álljon. A hajlított térdedet szépen lassan engedd el távolodni a testedtől. Akkor jó ez a csípőlazító gyakorlat, ha érzed a belső combod feszülni.

6. Lótuszülés: egyensúlyban testtel, lélekkel

Ülj le a földre törökülésben, majd az egyik bokád emeld ki a másik térded alól, és helyezd a fölé. A kezeidet tedd nyújtott karral a feneked mellé, majd egyenes háttal lassan végezz törzsdöntést. Ha érzed, hogy már eléggé feszül a combod, akkor tartsd meg a pózt pár másodpercig, majd lábcserével ismételd meg a gyakorlatot.

7. Fej közelítése a bokához

Igazán egyszerű, ismert gyakorlat. Helyezkedj el nyújtott ülésben, majd húzd be az egyik lábfejed a testedhez, a térdedet hagyd oldalra lefeküdni a földre. Hajolj rá a nyújtott lábadra úgy, hogy próbáld meg elérni a lábfejed. Lábtartás cserével jöhet a másik oldal is.

8. Pillangó

A földön ülve húzd be mindkét lábad a testedhez, a térdeidet próbáld oldalra lenyomni a földhöz. Lábfejeidet megfogva hajolj a minél közelebb a lábfejeidhez, és próbáld megtartani ezt a pozíciót pár másodpercig.

Ezekkel a csípőlazító gyakorlatokkal nem kell többé aggódnod azon, hogy a munkahelyi ülőmunka tartós károkat okozna a lábaidban, sőt, ha megfelelő légzéstechnikával kombinálod, akkor a stressz jelentős részétől is megszabadulhatsz!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön