boksz
Egészségmagazin.com   |   2016.02.16.

Unod a kardiót? Bokszolj! 7 egyszerű, otthon is elvégezhető gyakorlat

A kardio programok gyakran rém unalmasak tudnak lenni. Annál pedig nincs rosszabb, mikor nem azért hagyod abba az edzést, mert elfáradtál, hanem mert tudod: ha folytatnád, halálra unnád magad. Van megoldás, még ha elsőre kicsit férfiasnak tűnik is. Ebben a cikkben eláruljuk, miért jó bokszolni!

reklám vége

A kardiózás, vagyis a kardiovaszkuláris edzés olyan testedzési forma, amely nem feltétlenül a fogyásra koncentrál (noha segít karbantartani a tested), hanem elsősorban az állóképességed szinten tartására és növelésére irányul. Ennek pedig gyakran hosszadalmas, és monoton gyakorlatok az eredményei, amelyek rendkívül hasznosak ugyan, ám mivel elég egyhangúak, hamar meg tudod unni őket. Ha pedig egyszer meguntad, és abbahagytad, nem könnyen veszed rá magad, hogy ugyannak a tortúrának vesd alá magad megint.

A boksz során azonban hosszú időn keresztül végzel olyan intenzív mozgást, amely cseppet sem mondható unalmasnak, viszont az egész testedet megmozgatja és a kardiovaszkuláris rendszeredet is aktívabb működésre serkenti. Igaz, ez nem 7 perces edzésforma, ám a kardiózás nem is erről szól.

Mi kell a bokszoláshoz?

Ha kardiózásként bokszolni szeretnél, nem is feltétlenül kell lemenned az edzőterembe. Sőt, még megveretned sem kell magad!

Ha a bokszra, mint kardio-edzésre tekintesz, akkor nyugodtan csinálhatod otthon, egyedül is!
Egy-két alkalommal érdemes lemenned egy edzőterembe, hogy megmutassák, hogyan üssél sérülésveszély nélkül, de a folytatás már a négy fal közt is menni fog!

Az otthoni boksz edzéshez először a megfelelő felszerelésre lesz szükséged. Nem kell más, mint egy bokszzsák, egy pár bokszkesztyű, kézvédő, és jó, ha van ugróköteled is, ami a bemelegítéshez fog kelleni.

Hogyan csináld a házi boksz edzést?

1. Mint minden testmozgás, a boksz is a bemelegítéssel kezdődik. Végezz gyakorlatokat az ugrókötéllel 3-5 percig, majd lazíts 1 percig. Első körben, miután felvetted a kézvédőt és a kesztyűt, elég, ha kb. 3 percig ütéseket végzel a zsákon, hogy érezd, milyen érzés.

2. Ezután pihenhetsz egy percig, felkészülhetsz a következő körre.

3. A következő körben jönnek az egyenes ütések és a horgok. Tapasztald ki, hogyan mozog a zsák, s az ütésed után hogyan lendül vissza! Nyugi, nem kell profin csinálni, de arra vigyázz, hogy ne sérülj meg. Ezt is 3 percig csináld, majd megint jön a pihenő.

4. A következő körben elkezdheted kombinálni a következő ütésformákat, megnézheted, melyik megy a legjobban. Ne kíméld a zsákot, püföld rendesen! (Ez mellesleg stressz-levezetőnek sem utolsó, erre te is hamar rá fogsz jönni...)

5. A következő körökben elkezdhetsz piciket szökdelve körbe-körbe forogni a zsák körül, miközben különböző ütéseket mérsz rá. Tartsd továbbra is a 3 perc ütés-1 perc pihenés szabályt!

6. Variálhatod a dupla- és tripla ütéseket a simákkal, de ne felejts el pihenőt közbeiktatni. Ilyenkor nem muszáj ülni, ha nem akarsz „leereszteni", lazíthatsz egy könnyed helyben futással, vagy járással is.

7. A gyakorlatok végeztével levezetésként megint vedd elő 5 percre az ugrókötelet.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ha kardióedzésként bokszolni akarsz, az a legjobb, ha megkeresel egy ezzel foglalkozó trénert, és tanácsot kérsz tőle a biztonság kedvéért, mert egy-egy rossz ütéstől megsérülhet a kezed. Sok teremben találsz már olyan boksz-edzéseket is, amik az állóképességet fejlesztik, és nem küzdősportként tekintenek a bokszra.

Ám ha kevés az időd, vagy nem tudsz az edzőtermi edzésekhez alkalmazkodni, most már tudod, hogy a boksz egy olyan, izgalmas és változatos mozgásforma, amely otthon is végezhető (feltéve, ha van hová felakasztani a zsákodat, ugye). Pár hét után az állóképesség-növelő hatását is érzékelni fogod, a stressz-levezetésről nem is beszélve!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön