fluorid
Egészségmagazin.com   |   2016.08.23.

Fluorid a háztartásban: barát vagy ellenség?

A fluorid jó. Volt. Évekig. Bele is került az ételbe, italba, fogkrémbe, vízbe. Aztán meg mumussá változott, és kiderült, hogy mégsem jó. Pláne a babának. Te is összezavarodtál? Akkor olvass tovább, mert a mai cikkünkben utánajárunk, hogy jó-e a fluorid, mikor szabad, mikor nem szabad a babának adni, és hogyan tartsd be az ajánlott napi mennyiségeket!

reklám vége

Éveken át hallgattuk, hogy a fluorid jót tesz az egészségünknek, a fogainknak, hogy minél többet kell fogyasztani belőle. A gyártók és a kormányok is felismerték a fluorid fontosságát, és egészségünk érdekében fluoridos lett a víz, a fogkrém, de még az ételekbe és italokba is került belőle. Majd hirtelen jött az ellenvélemény, miszerint a fluorid egészségtelen. Most akkor mi a helyes megfejtés: barát vagy ellenség a fluorid? Jót tesz-e a babának?

Egészséges-e a fluorid?

A válasz igen: a fluorid nem csak egészséges, de elengedhetetlen a szervezetünk számára. Ez egy olyan nyomelem, ami az emberi test fontos építőeleme, a fogak és a csontok számára is szükséges „alapanyag". Normál esetben elsősorban a húsokkal, halakkal lehet bevinni a szervezetbe, de az ásványvizek és a fluorozott csapvíz is segít, hogy hozzájussunk a betevő fluorid-adagunkhoz.

A probléma nem magával a fluoriddal, hanem annak a túladagolásával van...
A sors iróniája ugyanis, hogy a túl sok fluorid nem csak veseproblémákhoz, hanem többek között a csontok törékennyé válásához és a fogzománc sérüléseihez is vezethet.

Mekkora mennyiség az egészséges?

A fluorid igény csecsemőkorban napi 0,25-0,5 milligramm, gyermekkorban ez napi 1,5 milligrammra növekszik, majd a 18. életévet betöltött felnőttek fluorid igénye a napi 3,5 milligrammra változik. Milligrammokat számolgatni, figyelni erre persze több mint nehéz, már-már a lehetetlen küldetés kategóriába tartozik. Többek között azért is, mert a fluor a talajban is megtalálható, így szinte minden növényi és állati eredetű élelmiszer tartalmaz belőle valamennyit...

Segítségül néhány alapvető élelmiszer fluoridtartalma:

  • A legjobb fluoridmegkötő képessége a teának van, 1 kg száraz teában 400 mg fluorid is lehet
  • 1 kg száraz rizsben, illetve árpában 2 mg fluorid van. Főzés közben ez növekedik kissé, hiszen a főzővízben is van fluorid.
  • A húsok közül a tengeri halakban van a legtöbb fluorid: akár 2-5 mg/kg lehet.

Hozzáadott fluoridot tartalmaz!

Vannak olyan európai országok, ahol túl alacsony az ivóvíz fluoridtartalma, így a gyermekeknek fluorid tablettát adnak. De nem csak az öreg kontinensen lehet hasonlóval találkozni: Amerikában több államban is fluoridozzák a csapvizet, ahogy azt például Stephen King is megírta a Rémkoppantók című könyvében. Bár a könyv születése óta már csökkentették a fluorid szintjét - sőt, sok államban meg is szűntették az ivóvíz ilyen dúsítását - sok helyen él még a régi „hagyomány" a fogszuvasodás megelőzése érdekében.

Magyarországon nem adnak hozzá fluoridot, sőt, az ÁNTSZ által kiadott hivatalos határértékek szerint a csapvíz maximum 1,5 mg fluoridot tartalmazhat literenként.

Hogyan kerülheted el gyermeked fluorid-túladagolását?

Ahogy a fentiekből is kiderült, a fluoridot könnyű az egészségtelen szintig túladagolni, és a csecsemőknek sokkal kevesebb is elég, mint nekünk, felnőtteknek. A problémát pedig általában nem az étellel bevitt fluoridmennyiség okozza, hanem az „extra", amit nap, mint nap hozzáadunk pluszban.

Hogyan kerülheted ezt el?

  • Ne mosd a kisbaba fogait fluoridos fogkrémmel!

A fluoridos fogkrém nem jelent különösebb veszélyt a nagyobb gyermekekre és a felnőttekre, hiszen általában nem nyeljük, le, mindössze pár percig tartogatjuk a szánkban, ami kevés a felszívódáshoz. A kicsiknél azonban még nem lehet tudni, hogy mennyi megy a csapba, és mennyi a pocakba, ezért érdemes elkerülni a fluoriddal dúsított fogkrémeket.

  • Ne adj ásványvizet a kisbabának!

Ma már léteznek speciális baba-vizek, amiknek az összetétele megfelel a kicsiknek, érdemes inkább ezzel, vagy tisztított vízzel itatni őket. Ha mégis ásványvizet veszel, mindig ellenőrizd a fluortartalmát! (Ez fel van tüntetve a címkén.)

  • Tisztított, vagy forrázott vízzel keverd be a tápszert!

Ha tápszert kap a pici, akkor érdemes tisztított, vagy forrázott vízzel bekeverni a tápszert, így nem viszünk be még több fluoridot (vagy más káros anyagot) a szervezetébe.

A fluorid nem ördögtől való, és nem kell tőle félni, inkább olyan, mint a jó bor: kis mértékben orvosság, nagy mennyiségben méreg.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön