eper
Egészségmagazin.com   |   2016.07.22.

Az eper veszélyes lehet gyermekedre

A földieper minden gyerek kedvence, sőt, a legtöbb felnőttnek is ez a gyümölcs vezeti a képzeletbeli gyümölcs-toplistáját. De azt tudtad, hogy egyben ez az egyik legveszélyesebb gyümölcs is az összes közül? Mindjárt kiderül, hogy miért!

reklám vége

Ha gyereked eper után sóvárog, ma már szinte bármikor kaphatsz a boltban, ráadásul százféle változatban: van apróbb szemű, édesebb, nagyobb, lédús, import és hazai, üvegházi és bio, a határ nagyjából a csillagos ég.

Végre itthon is elkezdődött az eper-szezon, egyre több helyen látni friss, hazai epret.

Azonban nem árt vigyázni az eper elfogyasztásával, hiszen a friss gyümölcsök gyakran olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek fogyasztását még a te szervezeted sem köszönné meg, a lurkóé meg pláne!

Mérgező eper

Az köztudott, hogy a gyümölcsök és a zöldségek sok növényvédő, rovarirtó szerrel találkoznak életük során. De tudtad azt, hogy mind közül a legtöbbet az eper kapja? (Mellékesen a nem túl fényes dobogón egyébként ott áll mellette az alma és a barack is.) Ezek a káros anyagok ráadásul sokszor mosás után is a gyümölcs héján maradnak.

Az EWG nevű amerikai szervezet végzett egy ezzel kapcsolatos kutatást, amelynek során 150 különböző vegyszert találtak a vizsgált gyümölcsökön, ráadásul 4-ből 3 szennyezett volt. Bár az EU-ban a jóval szigorúbb szabályozás miatt valószínűleg jobb a helyzet, az adatok még így sem megnyugtatóak.

Javulás pedig nemigen várható, a növénytermesztésben ugyanis az utóbbi 50 évben nagyon elterjedt a növényvédőszerek használata, ami azzal a nem várt hatással is járt, hogy a sokféle kártékony rovar és növénybetegség korokozója egyre ellenállóbbá vált. Azok a szerek viszont, amelyek a leghatásosabbak voltak ellenük, éppen az emberre legveszélyesebb kategóriát erősítették, így fokozatosak tiltják be őket. Ez bizony a növényvédelem 22-es csapdája.

Ám van egy másik módszer is a gyümölcsök védelmére, ami vegyszermentes ugyan, de nem biztos, hogy egészségesebb...

Génmódosítással a férgek ellen

Európában szerencsére nem engedélyezett a génmódosított gyümölcsök kereskedelme, de az Egyesült Államokban ez például szinte természetes.

A génmódosított növényeket azért találták ki, hogy szebbek, ízletesebbek és a ellenállóbbak legyenek, amelyeket így klasszikus permetszerekkel sem kell kezelni.

Van azonban egy bökkenő: nem tudjuk, milyen hatása van egy mesterséges, módosított génállományú étel-alapanyagnak az emberi szervezetre. Lehet, hogy ártalmatlan, de az is lehet, hogy hosszútávon visszavonhatatlan károsodást okoz.

Egészségtelen eper? Így kerülheted el!

Sajnos az egyetlen biztos megoldás, ha otthon termeszted az epret, gondosan ügyelsz arra, hogy semmilyen növényvédőszer ne érhesse, és furcsa génmódosításokat sem végzel titokban a konyha eldugott szegleteiben. Az otthoni termesztés nem csak egészséges, de szórakoztató és oktató jellegű is, biztos lehetsz benne, hogy gyermeked is nagyon fogja élvezni a kertészkedést!

Ha ez nem megoldható, akkor igyekezz biotermelésből származó epret vásárolni, amit nem értek rovarirtók, sem más vegyszerek, vagy ha ez sem járható út, akkor a boltban vett epret alaposabban mosd meg, ne csak öblítsd le!

Ne felejtsd el, hogy az a „méreg" mennyiség, amit a te szervezeted még könnyedén tolerál, a gyermekedre veszélyes lehet - mindig legyél nagyon körültekintő, amikor zöldséget, vagy gyümölcsöt vásárolsz!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön