bárányhimlő
Egészségmagazin.com   |   2016.06.29.

Segítség, bárányhimlős a gyerek! Mi a teendő?

Kevés olyan betegség van, ami a gyerekkornak ennyire jellegzetes velejárója lenne, sokan úgy tartják, hogy „a bárányhimlőn mindenképpen túl kell esni. De mit is kell tudni róla? Mik a tünetei, mik lehetnek a szövődményei? És mi van, ha a gyerek nem kapja el?

reklám vége

Mi az a bárányhimlő?

A bárányhimlő egy járványos betegség, amit a herpesz-vírusok közé tartozó varicella okoz, és nagyon fertőző: levegőben, érintéssel, cseppfertőzéssel is könnyen terjed. Rendkívül kellemetlen tud lenni, mivel viszkető hólyagokat okoz az egész testen, amelyeket azonban tilos vakarni. A vakarózás ugyanis ronda hegeket hagyhat maga után a bőrön, és megsokszorozza a felülfertőződés veszélyét is. A bárányhimlő a leggyakoribb vírusbetegségek közé tartozik, és noha bármilyen életkorban jelentkezhet, a legtöbben gyermekkorban esnek át rajta. Aki egyszer elkapta, örökre immunissá válik rá: ez nagyon hasznos, hiszen felnőttkorban sokkal veszélyesebb lehet!

Éppen ezért évszázadokon keresztül jellemző volt, hogy a szülők a bárányhimlős gyerekhez hordták a sajátjaikat, hogy azok minél előbb átessenek a betegségen, így idősebb korukban ez már nem okozott gondot.

Azonban jó, ha tudod, hogy ma már létezik hatékony védőoltás a bárányhimlő ellen, így a gyerekedet úgy is megóvhatod meg a kellemetlenségektől, hogy nem kell végigszenvednie a betegséget.

A bárányhimlő tünetei

Mivel járványos vírusbetegségről van szó, nagy eséllyel nem a te gyereked lesz az első a környéken, aki elkapja. Ha tehát a lurkó egy-két kis barátja már megfertőződött, az alábbi tünetek jelentkezésekor kezdhetsz gyanakodni te is:

  • Az első napokban fejfájás, levertség, hőemelkedés, esetleg láz jellemző. Előfordulhat torok- vagy gyomorfájás is. Ezek a tünetek napokig is eltarthatnak, és általában ezután követik őket a kiütések. Kisebb gyerkőcöknél nem ritka, hogy a kiütések rögtön az első időben megjelennek.
  • A bárányhimlő kiütései először a hason, a háton és/vagy az arcon jelennek meg, ezután terjednek szét az egész testen, de nem folyamatosan, inkább több hullámban.
  • Az első piros kiütések még ártatlan pörsenéseknek vagy pattanásoknak tűnhetnek, majd idővel egyre nagyobbak lesznek, hólyagokká alakulnak, pici udvarral maguk körül és folyadékkal a belsejükben. A viszketés is fokozódhat.

Az egyes szakaszok (piros kiütések, hólyagok, száradás) az egész testen egyszerre is végbemehetnek. A fertőzés átlagosan 2-3 hét alatt elmúlik, ezalatt a hólyagok fokozatosan leszáradnak, majd eltűnnek. Ha bőrszínváltozásokat, pigmenthiányt tapasztalsz a gyereked bőrén, ne ijedj meg, ez gyakori utóhatás, idővel el fog múlni.

Érdekesség, hogy a minél kisebb a gyerek, annál nagyobb eséllyel lesz enyhébb a bárányhimlő lefolyása, ennek ellenére kiskorban is okozhat komoly szövődményeket. Az a legbiztosabb, ha védőoltást kérsz az orvostól.

Hogyan kezeld a bárányhimlőt?

  • Magas láz esetén adj a gyereknek lázcsillapítót, a viszketés ellen pedig különféle krémeket vagy viszketéscsillapító gyógyszereket. A vakarózást mindenképpen el kell kerülni, ekkor ugyanis fennállhat a felülfertőződés veszélye, bizonyos hólyagok aftákká alakulhatnak, így a kellemetlenségek elhúzódhatnak és fokozódhatnak.
  • Jobb, ha fürdés helyett zuhanyozik a gyerek. Ha mégis a fürdés mellett döntesz, tegyél a vízbe viszketést csökkentő szereket.
  • Ne adj a gyereknek túl meleg és fűszeres, sósabb ételeket, főleg ha szája környékén is kiütések vannak. A hűvös menü elviselhetőbbé teszi az evést a gyerek számára.
  • Gyerekeknek egyébként sem ajánlott aszpirint adni, bárányhimlő esetén azonban egyenesen tilos: a gyógyszer hatóanyaga, az acetilszalicilsav és a vírus együtt egy halálos betegséget, az úgynevezett Reye-szindrómát is kiválthatja.

A bárányhimlő szövődményei szerencsére ritkák, így ha betartod a fontosabb tanácsokat, nem kell mellékhatástól tartani. A ma már létező védőoltások pedig elég hatékonyak ahhoz, hogy ne kelljen végigszenvednetek a több hetes betegséget a viszketéssel, a hólyagokkal együtt, így a legjobb, amit tehetsz, hogy kérsz bárányhimlő elleni védőoltást az orvosotoktól!

A bárányhimlő nem játék, amint észleled a tüneteket gyermekeden, forduljon azonnal orvoshoz!

Hasznosnak találod a cikket? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön