zenetanulás
Egészségmagazin.com   |   2016.12.20.

A zenetanulás fejleszti gyermeked agyát

Azt eddig is tudtuk, hogy zenét tanulni jó, és egy csomó képességét fejleszti a gyereknek, de a legújabb kutatások újabb előnyökről rántották le a leplet. Lehet, hogy a gyerekek valódi zsenikké válnak, ha megtanulnak hangszeren játszani? Új tények láttak napvilágot a zenetanulás és a gyerekek zsenialitásának kapcsolatáról.

reklám vége

Az bizonyított tény, hogy bármilyen művészeti tevékenység elsajátítása új agyi kapcsolatokat hoz létre a gyerekek agyában. Fejlődik az érzelmi intelligenciájuk, a motorikus képességeik is. A zene önkifejezésre is nevel, ami a gyerekek személyiségének fejlődése szempontjából igazán lényeges. Már korábban is gyanították, hogy ez a tulajdonság nem csak egészséges gyerekek esetében lehet fejlesztő hatású, hanem akár figyelemzavarral küzdő gyerekek problémájára is megoldást nyújthat. Nemrégiben azonban ezt a feltételezést egy chicagói kutatás be is bizonyította. Eszerint a zenetanulás javíthat a figyelemzavaron, a hiperaktivitáson, de akár még az autista gyermekek állapotán is.

A legfrissebb kutatások a zenetanulás agyra gyakorolt hatásairól

Pilar Dies-Suarez és csapata összeállt, hogy bebizonyítsák: van kapcsolat a zene elsajátítása és az agyi funkciók fejlődése között. Ehhez 23, 5 és 6 év közötti gyermeket vizsgáltak 9 hónapon keresztül. A vizsgálat elején különböző tesztekkel mérték fel agyuk állapotát, képességeiket és intelligenciájukat. Ezután a következő 9 hónapban a boomwhacker nevű hangszer használatát tanították nekik. Ez lényegében egy rudakból álló ütőshangszer, amivel eltérő hangmagasságú hangokat lehet létrehozni. Miután elteltek a hónapok, megismételték a korábbi vizsgálatokat, hogy láthassák, végbement-e valamilyen szintű javulás a gyerekek fejlődésében. A tesztek során leginkább az agy fehérállományát vizsgálták, ugyanis itt találhatóak az úgynevezett axonok, vagyis azok az idegrostok, amik összekötik a neuronokat, hogy azok képesek legyenek kommunikálni.

Ahhoz, hogy megértsd, milyen módon hathat a zenetanulás egy autista gyermek fejlődésére, tudnod kell, hogy egy autista gyerekek agyában hiányosak az axonok, vagyis jóval kevesebb található belőlük, mint egy egészséges gyermek esetében. Ennek hiányában pedig a neuronok nem képesek hatékonyan kapcsolatba kerülni egymással, így kialakulhatnak különböző fejlődésbeli hiányosságok. A chicagói vizsgálat során olyan felfedezést tettek, ami szerint zenetanulás folyamata során ezek a hiányosságok akár pótolhatóak, vagyis új axonok alakulhatnak ki, amik létrehozhatják az agyon belüli megfelelő kommunikációt. Az elmélet szinte megdönthetetlen, mivel mind a 23 vizsgálatban résztvevő gyermeknél ugyanazt a pozitív fejlődést tapasztalták.

Suarez azzal magyarázta az eredményeket, hogy a zene elsajátítása közben a gyerekek agya olyan feladatokat kap, amelyek arra kényszerítik, hogy új, eddig nem használt területeket is használatba vegyen. Ezzel pedig fejlődnek az érzelmi és értelmi, a szociális és motorikus képességek is. Lényegében rákényszeríti az agyat arra, hogy az agyféltekék többet, és hatékonyabban kommunikáljanak egymással. Ez teszi lehetővé azt, hogy a gyermek új képességekre tegyen szert.

A zenetanulás tehát nem csak szórakoztat és nevel, hanem fejleszti és építi is gyermeked agyát. Segít a figyelemzavaros gyerekeknek az összpontosításban, az autista gyerekek, nyitottabbá válnak, könnyebben megértik a világot, és segít az önkifejezésben is. Számukra egy új, lehetőségekkel teli világot nyújt a tanulás, amiben ők is megtalálhatják a helyüket.

Akár egészséges, akár sérült gyermeked van, mindenféleképpen érdemes azonban néhány dologra odafigyelni, amikor beíratod egy zeneiskolába.

3 tanács, ha hangszeres zenét tanul a gyermeked:

1. Ne terheld túl!

Tudjuk, hogy csábítóan hangzik, hogy mennyi viselkedésbeli, vagy mentális problémára nyújthat megoldást a zene, és alig várod, hogy belevágjon. Sőt, szeretnéd, hogy minél többet gyakoroljon, és minél látványosabban fejlődjön! Ugyanakkor fontos, hogy a földön maradj. A túl sok gyakorlás, és felesleges szabályok elvehetik a tanulás örömét, sőt, a hasznát is.

2. Engedd, hogy szabadon szárnyaljon!

A zene öröme ugyanolyan fontos, mint a zenei szabályok elsajátítása. Hagyd, hogy új dallamokat, és zenéket is kitalálhasson. Biztosítsd számára, hogy bármikor örömmel nyúlhasson a hangszerért.

3. Engedd, hogy válasszon!

Nem szabad ráerőltetni egy gyerekre sem egy adott hangszert. Engedd meg neki, hogy maga válasza ki azt, ami számára érdekes és motiváló. A kényszerből tanuló gyerekektől nem csak a zene okozta boldogságot, de a motivációt is elveheted. Lehet, hogy nem elsőre lesz meg az ideális hangszer, vagy olyat választ, amit te kifejezetten nem szeretsz, de fontos, hogy ebben is az ő érdekeit nézd. Maximum hangszigeteltetni kell a szobáját;).

A zene tehát csak pozitívan hathat gyermeked fejlődésére és hangulatára is. Használjátok ki a zenetanulás által nyújtott fejlesztési lehetőségeket!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön