komolyzene
Egészségmagazin.com   |   2016.06.01.

Így hat a komolyzene az egészségedre

Biztosan te is hallottad már, hogy ha Mozartot hallgattatsz a gyerekkel, okosabb lesz tőle. Nos, erre semmiféle tudományos bizonyíték nincs, arra azonban igen, hogy a komolyzenének igenis van pozitív hatása az egészségedre. Olvass tovább, és 5 példát is mutatunk, hogyan lehetsz egészségesebb a komolyzenétől!

reklám vége

A tudósok között vannak néhányan, akiknek sikerült bizonyítékot találni a régóta rebesgetett hírre: a komolyzene jótékony hatással van az ember egészségére. De mégis hogyan lehet ez?

Nos, hogy rendet tegyünk a témát övező zűrzavarban, összegyűjtöttük 5 érdekes tényt, amit tudományos kutatások támasztanak alá.

5 dolog, amire jó a komolyzene

A komolyzene éberebbé tesz, és fejleszti a memóriád

A Northumbria University kutatói egy kísérletben kettéosztották a résztvevőket: az egyik csoportnak Vivaldit kellett hallgatnia, miközben kitöltött egy tesztet, a többiek viszont enélkül vágtak neki a feladatnak. Az eredmény magáért beszél: a zenehallgató csoport tagjai gyorsabban, pontosabban és kevesebb hibával teljesítették a feladatot.

A klasszikus zene gyógyír a lelki fájdalomra

Egy sikertelen vizsga, véget ért szerelem, vagy egy csúnya veszekedés gyakran jár együtt rossz hangulattal. Ilyenkor valószínűleg legszívesebben kirohannál a világból, és magányosan hallgatnád a kedvenc melankolikus zenéidet.

Ne tedd! A Glasgow University tudósai szerint ugyanis a klasszikus zene minden másnál hatékonyabb depresszió-űző.

Minden zenének megvan a maga ritmusa, dallama és hangszíne, ami befolyásolja azt, hogy hogyan reagál rá a szervezeted. A tudósok szerint pedig a legjobb hatással a klasszikusok vannak rád!

komolyzene

A komolyzene segít megismerni magad

A lelki folyamatok kérdése nagyon összetett és bonyolult téma, éppen ezért nagyon nehéz vizsgálni, van azonban két tanulmány, amelyeknek sikerült igazolnia a komolyzene személyiségfejlesztő hatását.

A Southern Methodist University egyik kutatásában az áll: akik háttérzeneként gyakran klasszikusokat hallgatnak, kiegyensúlyozottabbak, és jobban érzik magukat a bőrükben, mivel őszintébben képesek szembenézni az élet kihívásaival.

Egy másik, az Edinburgh-i Egyetemen végzett vizsgálat hasonló eredménnyel járt: a metál-zene (és más stílusok) kedvelői nem annyira kreatívak és kevésbé nyitottak önmagukkal szemben, mint a komolyzene-kedvelők. (Ezzel kissé szembemegy egy harmadik kutatás, ami éppen a metált nevezte meg, mint a kreativitás serkentőjét.)

A komolyzene hatékony nyugtató- és altatószer

Az elalvás akkor megy a legnehezebben, ha valamiért zaklatott lelkiállapotban vagy, ráadásul másnap korán kellene kelned, ilyenkor pedig sokszor semmiféle házi praktika nem segít; a meleg tej és a bárányok is csak a kétségbeesésedet fokozzák.

A komolyzene azonban ebben is segít. Ha este ilyenfajta muzsikát hallgatsz, az jó eséllyel lecsendesíti majd a belső viharaidat.

Ez az olyan, nyugtató hangzású hangszerektől van, mint amilyen a zongora, a hárfa vagy a gitár: a klasszikus zenében pedig ezek gyakran együtt is előfordulnak, fokozva ezzel a harmóniát, ami ezzel a te lelkedbe is átköltözik. Ugyanakkor mondjuk egy Újvilág szimfónia, vagy Vivaldi Tavasza lehet, hogy kellemes érzésekkel tölt el, de nem biztos, hogy az elalvásban is segít;).

komolyzene, klasszikus zene

A komolyzene segít kordában tartani a vérnyomást

Az emberek többségének élete során hosszabb-rövidebb ideig lehetnek vérnyomásproblémái, és nem csak időskorban. Ezen azonban nem csak a gyógyszerek segíthetnek: egy brit tanulmány szerint a klasszikus zene is.

A tudósok vizsgahelyzetben vizsgálták a résztvevő alanyokat, és azt találták, hogy a komolyzenét hallgató emberek vérnyomásértékei alacsonyabbak voltak a meglehetősen stresszes helyzet után. Ez különösen a szisztolés értékre igaz (ha 120/80 a vérnyomásod, a szisztolés az első, a diasztolés a második szám), ami pedig idősebb korban különösen fontos.

Amit tehát sokáig csak gondoltunk, éreztünk vagy sejtettünk, nevezetesen hogy a klasszikus zenének jó hatása van ránk, azt most már több tanulmány egyértelműen bizonyítja is.

Ha legközelebb azon töröd a fejed, milyen dallamokat hallgatnál szívesen, jusson eszedbe: a komolyzene nemcsak harmonikus és élvezetes, de egészséges is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön