gyerekruha mosás
Egészségmagazin.com   |   2016.09.07.

Hogyan kerüld el a vegyszereket a gyerekruhák mosásánál?

Fogadjunk, hogy amíg egyedül voltál, vagy kettesben a pároddal, neked is majdnem mindegy volt, milyen mosószertől lesznek tiszták a ruháid! Azonban ahogy betoppan az érzékeny bőrű csöppség a családba, és újfajta foltokkal kényeztet el titeket, rögtön fontossá válik, mivel lehetne úgy mosni, hogy tiszta is legyen a ruha, természetes is legyen a mosószer, és lehetőleg a pénztárcátokat is kímélje... A mai cikkünkben összeszedtünk néhány tippet és tanácsot a bőrbarát mosásról!

reklám vége

Miért veszélyes a bolti mosószer?

Amikor kiveszed a ruháidat a mosógépből, jó esetben tökéletesen tisztának tűnnek.
Ám a valóságban a mosószer apró részecskéi soha nem öblítődnek ki teljesen a szálak közül, és mindig marad egy picit mosószer a ruhádon. Ez felnőttként is okozhat bőrirritációt, de a kisbabák esetében sokkal nagyobb a veszély, hiszen még nagyon érzékeny a bőrük.

Ha mindenféleképpen ragaszkodsz a „vegyszeres" tisztításhoz, akkor is érdemes inkább folyékony mosószert használni a hagyományos mosópor helyett, hiszen ezt könnyebben kiöblíti a gép a textilből.
A Sensitive, Hipoallergén, Antiallergén feliratú mosószerek sem sokkal jobbak sajnos: ezek is megtapadhatnak a szálakon, és bármennyire is kímélőnek hirdetik magukat, mégis egy vegyész laboratóriumában készültek, különféle vegyi anyagokból.

Természetesen és ugyanolyan tisztán?

Ha természetes mosásról beszélünk, akkor a mosódió a favorit. Ennek csak a héját kell használni úgy, hogy az összezúzott darabkákat beteszed a ruhák közé egy vászonzacskóba, vagy ha ez nincs, akkor pamut zokniba is belecsomózhatod. Egy-egy héj 3-5 alkalommal használható, vagyis olcsó alternatívája a mosószereknek. Előnye, hogy teljesen természetes, egészséges megoldás, nem okoz irritációt, és a legérzékenyebb bőr sem lesz tőle kiütéses. Hátránya, hogy csak 35 fok feletti hőmérsékleten kezd el működni, vagyis az extra kényes ruháknál nem nagyon fog beválni. A leges-legnagyobb hátránya azonban az, hogy folttisztításra nem alkalmas, így a kisgyerekkel járó ruha-kihívásokra valószínűleg nem lesz jó megoldás. Hatékonysága sokszor rosszabb, mint a bolti kemikáliáké, a gyerekek ruháján viszont olyan makacs foltokat is találhatsz, amiknek a létezését korábban el sem tudtad volna képzelni. Ha próbáltál már füvet, paradicsomszószt, vagy kakaót kiszedni a ruhából, akkor tudod már, hogy miről van szó.

Hogyan távolítsd el a makacs foltokat - természetesen?

A makacs foltok esetében az első és legfontosabb tanács, hogy ne várd meg a folt beszáradását. Cselekedj azonnal! Minél hamarabb kezded meg a tisztítást, annál valószínűbb, hogy sikerrel fogsz járni.

  • Zsíros- és fehérje alapú szennyeződések esetén (pl. vér, hányadék, vizelet, széklet) először érdemes mosogatószeres vízbe áztatni, ami kioldja a zsiradékokat, majd utána mehet a rendes, meleg vizes programra a gépbe. Ha a második körben természetes mosószert használsz, és odafigyelsz arra, hogy nagyon alaposan kiöblítsd a ruhákat, akkor az elején használt mosogatószer nem fog bőrirritációt okozni!
  • Fehérítésnél a legjobb barátaid a citromlé, szódabikarbóna és az ecet. A mosógép fehérítő tartájába önts 1 pohár ecetet vagy citromlevet (frissen facsartat, a bolti nem jó!) és indítsd el a mosást. Ha félsz, hogy az ecet tönkreteszi a ruháid, vagy rossz szagúak lesznek, akkor hígíthatod vízzel is. Ezek nem roncsolják úgy az anyagot, mint a fehérítő, de a hatás hasonló. Sőt, a mosógép is meg fogja köszönni, ugyanis így a gép vízkőtelenítése is megoldott probléma!
  • Szintén fehérítő hatású még a napfény: ahogy a színes ruhákból képes „kiszívni" a színeket, úgy a fehér ruhákat is fehérebbé teszi, vagyis a világos textileket nyugodtan szárítsd a napon! Arról nem is beszélve, milyen jó illatuk lesz tőle...
  • Ha rozsdafoltos, vagy beszürkült a ruha, akkor áztasd be citromleves-szódabikarbónás vízbe mosás előtt.

Amit feltétlenül kerülj el...

A makacs foltok eltávolításánál sokkal egyszerűbb, ha megelőzöd a makacs foltokat. Ha elkerülöd a szintetikus poliészter és nylon ruhákat, azzal már egy jelentős lépést tettél a családod egészsége és a saját idegállapotod épsége érdekében. Ezekben a műszálas anyagokban lehetetlen ugyanis nem izzadni, ami már önmagában is bőrpírhoz és kiütésekhez vezethet az érzékeny bőrűek esetében, ráadásul ezek az anyagok egyszerűen magukba zárják a foltokat, és még nehezebb kitisztítani őket. Minek őszülnél bele egy nylon ruha mosásába?

Ha úgy döntesz, hogy felcsapsz vegyésznek, és a neten található receptek alapján otthon készítesz el valamilyen csoda-keveréket a makacs foltok eltávolítására, akkor nagyon fontos, hogy soha, de SOHA ne keverd az ammóniát ecettel, fehérítővel, vagy más savas anyaggal - ezek a kombinációk veszélyes, sőt, akár mérgező gázokat szabadíthatnak fel.

Illatosítás és fertőtlenítés

Sikerült kiszedni a foltokat a ruhákból, de félsz a láthatatlan baciktól? Esetleg szeretnéd, ha nem csak természetesen tiszta, de természetesen illatos is lenne a ruha?

Használj ecetet, vagy természetes öblítőt - ez általában illatmentes, de 10-20 csepp illóolajjal könnyedén segíthetsz a helyzeten. A természetes illóolajoknak ráadásul fertőtlenítő, nyugtató, hangulatjavító hatása is lehet - attól függ, melyiket választod! A levendula oldja a stresszt, a citromolaj fertőtlenít, a kamilla nyugtatja a bőrt... az interneten számtalan cikket találsz az illóolajok hatásairól, kísérletezz, kombinálj kedvedre!

Foltmentes babázást kívánunk!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön