életmódprogram gyerekeknek
Egészségmagazin.com   |   2015.04.20.

Életmódprogram gyermekkorban?

Az egészségtelen életmód és a mozgás hiánya egyre nagyobb társadalmi problémát vet fel. Nem kell ahhoz tudományos kutatásokba mélyedni, hogy ezzel a laikusok is tisztában legyenek, elég csak a hírekkel tisztában lenni és környezetünket megfigyelni. Az elhízás hazánkban is egyre nagyobb méreteket ölt, az egészségügyi rendszer problémáiról is érkeznek újabb és újabb hírek. Az áruházak polcainak széles választása a bőséget képviseli, melyből a számára legszimpatikusabb terméket vesszük el, még akkor is, ha az számunkra egészségtelen.

reklám vége

A mai felgyorsult világban nem csak az számít nekünk, hogy finomat együnk, hanem az is, hogy azt gyorsan is el tudjuk készíteni. Így a bizonyos hűtőben egyre kevesebb hely jut a nyers gyümölcsöknek és zöldségeknek, és egyre nagyobb helyet kapnak a fagyasztott készételek, a különböző édességek és a kiváló marketinggel bevezetett termékek. Ezen kívül a felgyorsult életmódnak köszönhetően egyre kevesebb idő jut a rekreációra, a kikapcsolódásra és a sportra. A társadalom nagy része anyagi helyzete miatt kevésbé teheti meg, hogy hobbijának hódoljon, beiratkozzon egy edzőterembe, vegyen kerékpárt, kiránduljon a családdal, vagy akár életmód-tanácsadóhoz forduljon segítségért. Ennek a „háborúnak" az áldozatai pedig elsősorban a gyerekek.

Kutatási adatok

Dunántúli iskolákban végzett reprezentatív kutatások eredményei bizonyítják, hogy az általános iskolák tanuló között nem csak jelen vannak olyan egészséget károsító magatartásformák, mint az alkoholfogyasztás és a dohányzás, hanem azok növekedése is kimutatható. Ennek okai a családban és a baráti közegben kereshetőek. Megdöbbentő adat, hogy 8 éves kor előtt a megkérdezettek 14,75%-a, és az összes diák közül 31,8% pedig a családjával együtt fogyaszt alkoholt. A barátok befolyásolása 60%-os. A diákok mozgásos tevékenységével kapcsolatos adatok kedvezőnek tűnnek, a megkérdezettek több mint 60%-a sportol valamit iskolán kívül.

A megkérdezettek közül legnagyobb arányban, 58%-ban azok állnak, akiknek a sport semleges helyet foglal el az életükben, azaz még megnyerhetőek az aktív testmozgásra, 0,8% utasítja el teljesen a mozgást, a többi pedig szeret sportolni. Az iskolán belüli mozgás, azaz a testnevelés óra viszont sokkal kevesebb diáknál jelent pozitív élményt, hiszen a felmérésben részt vettek közül 17,5% teljesen elutasítja a testnevelés órákat. Ennek okai legfőképpen a követelményekre és sokszor a tanárok személyére vezethető vissza. A korábbi kutatásokból kimutatható, hogy a diákok szívesebben tanulnának sportjátékokat, játékokat és bár nincsenek megelégedve az órákkal, azonban azt nem szüntetnék meg.

Az iskolák egészségre való nevelése sem tűnik megfelelőnek. Bár a tanulók beszámolnak arról, hogy vannak egészséges életmódot népszerűsítő órák - biológia, osztályfőnöki óra és kismértékben testnevelés óra -, azonban tudásuk erősen korlátozott. A kérdésekre felületes, felszínes válaszokat adtak, valószínűleg azért, mert nem mélyedtek el a kérdésekben, vagy nem tudták a megfelelő választ. A kutatások összegzésében megfogalmazásra kerül az is, hogy „minden vizsgálat arra utal, hogy az önkéntes sporttevékenységet végzők aránya az életkor növekedésével párhuzamosan drámaian csökken", a gondolat pedig ennek megfelelően igen fontos: „Az iskola kiemelkedő jelentőséggel bír az egészségnevelés terén." Dr. Valek, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet munkatársa különböző, általános iskolai gyermekek körében végzett statisztikai adatokkal mutatta be, hogy milyen negatív tendenciák tapasztalhatóak a jövő generációjának egészségügyi állapotát nézve. Az adatokból látható, hogy nőtt a könnyített testnevelésben részesülők, a gyógytestnevelést igénylők és a testnevelés alól felmentett diákok száma. Valamint nőtt a tartási rendellenességben szenvedők, a lúdtalpasok, a magasvérnyomásban szenvedők, az elhízottak és kórosan soványak száma. Mindezek mellett aggasztó tény továbbá, hogy évről-évről évre nő a teljesítményzavarokkal küszködő diákok száma is.

A 2011-ben elindult új közoktatási törvénytervezet kapcsán akkor kiszivárgott az az információ, amely pozitív változást hozhat a gyermekek számára az egészségnevelés terén. A korábbi anyagok szerint kötelezően bevezetésre kerülhet egészséges életmód kialakításával kapcsolatos tantárgy az általános iskolákban, amely sajnos azóta is csak felületesen működik.

Így hát ránk, szülőkre vár továbbra is az a feladat, hogy gyermekünk ne legyen egy negatív statisztikai adat, helyette teremtse meg azt az értéket, amellyel élete hátralévő életében rendelkezni fog.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön