Kreatív otthoni programok téli szünetre
Egészségmagazin.com   |   2015.12.19.

Kreatív otthoni programok gyerekeknek a téli szünetre

A karácsonyi ünnepek körüli rohanásban sok szülőnek nem jut ideje arra, hogy hasznos és érdekes otthoni programokat találjon ki a gyerekeknek. Pedig a téli szünetben rendelkezésre álló bő két hétben biztosan szükség lesz ilyen ötletekre. Az alábbiakban gyermekanimátor ad javaslatokat kreatív időtöltésekre, valamint egy igazi téli, közösen elkészíthető kakaós kalács receptre.

reklám vége

Készítsünk saját szaloncukrot!

A saját szaloncukor nemcsak a közös elkészítés miatt izgalmas, hanem a becsomagolása is külön program, ráadásul finomabb is, mint amit a boltban lehet kapni. Függően attól, hogy mennyi időnk van, érdemes többféle recepttel is próbálkozni. Sebestyén Orsolya, a hévízi NaturMed Hotel Carbona gyermekanimátora szerint a gyerekek is imádni fogják, hogy a karácsony egyik legfontosabb édességét végre sajátjuknak érezhetik, és ajándéknak is kiváló lehet.

Próbáljuk ki a téli kakaós kalács receptet!

Már az ünnepi menüvel kapcsolatos ötletelésben kikérhetjük kis segédeink véleményét, így aztán könnyebb lesz a közös bevásárlás során beszerezni a hozzávalókat, mivel célirányosan indulunk neki. Ez az időszak arra is kitűnő alkalom, hogy közösen készítsük el az egyik receptünket. Kakaós kalácsot sütni például nemcsak tartalmas időtöltés, de a végeredmény is biztosan mindenkinek örömére szolgál majd.

Téli kakaós kalács recept

Hozzávalók: 1 kg liszt, 6 dl tej, 10 dkg élesztő, 3 ek. cukor, 1 dl étolaj, 40 szem poliszett tabletta ½ dl meleg vízben feloldva, 3 tojás sárgája, pici só.

Elkészítés: Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, és az egészet kidagasztjuk. A tészta egyharmad részébe 3 ek. kakaót dagasztunk. A megmaradt 2/3 részt két részre osztjuk és kinyújtjuk. A kakaós részt is két részre osztjuk, és a fehérre ráfektetjük, miután kinyújtottuk őket (a kakaósra 1 csomag vaníliás cukrot szórunk). Feltekerjük, mint a kalácsot. Olajozott tepsibe rakjuk, és felvert tojásfehérjével megkenjük. Keleszteni és a sütőt előre begyújtani nem kell! Hideg sütőbe tesszük, lassú tűzön kb. háromnegyed óra alatt 180 fokon készre sütjük. A sütőből kivéve kihűtjük. Zacskóba téve másnap is friss marad.

Készítsünk ajándékokat saját gyurmából!

A házi gyurmakészítéshez nem kell más, csak só, liszt, víz és egy kis olaj. Az így készült gyurma süthető, viszont csak száradás után fessük ki ételfestékkel. Olcsó, mégis ötletes és szép ajándékokat készíthetnek belőle a gyerekek. Hűtőmágnes, teafiltertartó, medál vagy például többféle dísz is formázható belőle.

Díszítsük fel a lakást!

Vonjuk be a gyerekeket a lakás körüli feladatokba. A karácsonyt megelőző napokban például megkérhetjük őket, hogy segítsenek ünnepi hangulatot varázsolni a lakásba. Életkortól függően akár saját kezűleg is készíthetnek karácsonyfadíszeket, vagy egyszerűen rájuk bízhatjuk az ebédlő vagy a nappali díszítését. Ha pedig otthon szilveszterezünk, akkor biztosan örömmel vesznek részt a parti hangulat előkészítésében is.

Beszélgessünk az eltelt évről!

Összehozza a családot és újra átélhetjük a fontos élményeket, ha közösen átbeszéljük az év legfontosabb történéseit. Nézzük meg a nyaralásról és a különböző programokról, eseményekről készült képeket. Akár ki is nyomtathatjuk, és egy fényképalbumba rendezhetjük őket. Sebestyén Orsolya, gyermekanimátor szerint ezt évről évre megismételve közös családi hagyományt teremthetünk. Ha jut rá idő, azt is megbeszélhetjük, ki mit tervez a következő évre.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön