kreativitás
Egészségmagazin.com   |   2017.08.16.

Bebizonyították! A kreatív emberek máshogy látják a világot

Mi az a kreatív munka, ami félelemmel vegyes csodálatot vált ki? Vajon az borzongat meg, hogy valami újat, valami mást mutat nekünk, olyasmit, amit a művész látott, de mi nem? Tényleg másképp látják a világot a kreatív emberek? Utánajártunk!

reklám vége

Gondolkodtál már azon, hogy egyformának látjuk-e a világot? Hogy a kék mindenkinek kék-e, a fű egyforma zöld-e, és a pohár egyformán félig tele vagy üres? A tudósok bebizonyították, hogy a válasz: nem. Mások vagyunk, másképp látjuk a világot - legalábbis most sikerült fényt deríteni a kreatív emberek világlátására.

Ahogy Pablo Picasso mondta: „Mások látták, mi van, és azt kérdezték, miért. Én láttam, mi lehetne, és azt kérdeztem: miért ne?" Az ötlet tehát, hogy néhányan több lehetőséget látnak másoknál, a kreativitás koncepciójának központi eleme.

Mi az a kreativitás?

A pszichológusok gyakran mérik a kreativitást különböző gondolkodási feladatokkal, például hogy hány felhasználási módot tudsz mondani egy hétköznapi tárgyhoz - mondjuk a téglához. Azok az emberek, akik sokféleképpen használják fel a téglákat a vizsgálat során (pl. egy Barbie baba temetési ravatalához) sokkal kreatívabbnak számítanak, mint azok, akik csak néhány, gyakori felhasználást említenek (pl. falat építeni)

Az 5, fő személyiségjegy közül a nyitottság az, ami miatt a kreatív emberek képesek különböző megoldásokat találni egy adott feladatra., és ugyanez az oka annak, hogy a mindennapi életben is a kreatív tevékenységeket és megoldásokat pártolják, igyekeznek részt venni bennük. Ahogy Scott Barry Kaufman és Carolyn Gregoire a Wired to Create című könyvükben elmagyarázzák: a nyitott emberek kreativitása „a belső és külső világok kognitív feltárására irányuló kísérlet" eredménye. Ez a kíváncsiság, hogy mindent és mindenkit megvizsgáljunk, akár több különböző nézőpont szerint, sokkal nyitottabbá teheti az embereket, hogy minél többet észleljenek az őket körülvevő világból.

Kreatív látás

A Journal of Research kutatása során azt vizsgálták, vajon a kreatív emberek a fizikai világban is másképp látják-e a dolgokat, azt tesztelték, hogy a nyitottság kapcsolódik-e a binokuláris rivalizálásnak nevezett látásmód-jelenséghez, ami akkor fordul elő, amikor a két szem elé két különböző képet tesznek: például egy piros foltot a jobb, egy zöld foltot a bal szem elé. Ilyenkor az átlagember vagy az egyik, vagy a másik képet látja, azonban a kreatív embereknél előfordulnak olyan pillanatok, mikor a két kép eggyé olvad, a színek pedig keresztezik egymást, egyfajta „kreatív módszert" nyújtva az agynak a probléma megoldására. Átlagembereknél is megfigyelhető ez a jelenség, azonban ez nem tart olyan hosszú ideig, egy kreatív ember esetében kedvező hangulatban hosszabb ez az összemosott időtartam is.

A kreatív emberek látnak dolgokat, amiket mások nem

Az emberek, ha nagyon koncentrálnak egy adott dologra, egyszerűen nem látják azt, ami épp az orruk előtt van - innen ered a „fától az erdőt" kifejezés is. Ezt nevezzük „figyelmetlenségi vakságnak".
A kutatás során megmutattak egy videót néhány embernek, amiben páran kosárlabdáznak, és azt kérték tőlük, számolják meg a passzokat a fehér ruhát viselő játékosok között. Miközben mindenki a passzokat számolja, egy gorillajelmezt viselő ember belép a kör közepére, megveregeti kicsit a mellkasát, majd visszalép a helyére. Hihetetlen, de ezt a nyilvánvaló dolgot a kísérletben résztvevő 192 embernek csupán a fele vette észre!

Egy másik kutatás során kiderült: a megfigyelőképesség személyiségfüggő, a nyitott emberek nem csak az adott feladatra (fehérpólós emberek) koncentráltak, hanem a többiekre is, így könnyebben észrevették a háttérben történő dolgokat.

Fejleszthető-e a nyitottság és a kreativitás?

Úgy tűnik, hogy a nyitott emberek jobban, könnyebben birkóztak meg az eléjük állított feladatokkal. De vajon a nem kreatív emberek is képesek lennének kibővíteni a korlátozott látásukat? Vajon ez jó dolog lenne? Bizonyíték van arra, hogy az elme tudása szélesíthető, de van sötét oldala is a kreatív, nyitott személyiségnek: a hétköznapi nehézségek is jobban megterhelik őket, és köreikben gyakoribbak mentális betegségek (pl.: hallucináció). Hatalmas különbség van aközött, hogy mást látsz, mint mások, vagy olyat látsz, ami nincs is ott!

Mindent összevetve: a különböző személyiségű emberek különböző eredményeket produkáltak a vizsgálatok során, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy egyik személyiségjegy vagy tulajdonság sem lesz ettől feltétlenül jobb a másiknál. Ahány ember, annyi személyiség - és ez így van jól!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön